Home » Administratie » ANI face ordine în județul Vaslui

ANI face ordine în județul Vaslui

de Marian MOCANU

Agenția Națională de Integritate l-a găsit în stare de incompatibilitate, precum și existența conflictului de interese de natură administrativă în cazul primarului comunei Voinești, Aurelian Miler, întrucât a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în cadrul consiliului de administrație al școlii din comună. Pentru Miller esta a doua oară când a fost găsit de ANI în stare de incompatibilitate, după ce, anul trecut, s-a descoperit că acesta exercita simultan și funcția de primar și cea de comerciant. Mai mult, chiar înainte de Crăciunul trecut, Miler a fost prins la braconat de mistreți, pe numele lui fiind deschis un dosar pentru comiterea infracțiunii de braconaj cinegetic. Tot ieri, Gheorghe Stroi, viceprimarul comunei vasluiene Ivănești, a fost anunțat ca fiind în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoană fizică.

Sunt din ce în ce mai puține șanse ca Aurelian Miler, primarul în funcție a comunei Voinești, să mai poată candida pentru un al treilea mandat. Ieri, într-un comunicat al Agenției Naționale de Integritate, a fost anunțat faptul că Miler a fost găsit în stare de incompatibilitate și sunt indicii privind existența unui conflictul de interese de natură administrativă.

Aurelian Miler este acuzat că, în perioada iunie 2012 – iulie 2014, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în cadrul consiliului de administrație al școlii din comună, lucru contrar prevederilor legale în vigoare. Fapta în sine nu este gravă, putând fi invocată necunoașterea schimbărilor legislative în domeniu, cu atât mai mult cu cât mulți alți aleși locali au fost descoperiți în aceeași situație și, mai mult, nici nu a avut avantaje de natură materială sau financiară. Totuși, nu este pentru prima dată când Aurelian Miler are probleme cu legea. În martie 2015 ANI anunța faptul că Miler este în stare de incompatibilitate începând cu data de 11 octombrie 2010, deoarece a deținut, în paralel cu funcția de primar a comunei Voinești și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul societății Miler Aurelian Intreprindere Individuală. Mai mult, în perioada 6 ianuarie 2010 – 18 mai 2011, primarul Miler era și administratorul societății agricole SC Agromiler SRL. Mai mult, în ajunul Crăciunului de anul trecut, primarul Miler a fost prins la braconat de mistreți. El a fost surprins în noaptea de 22 spre 23 decembrie în timp ce, împreună cu alte trei persoane din comune, era la vânătoare neautorizată într-o pădure din Voinești. Mai mulți vânători, aflați în patrulare, au auzit un foc de armă și știind că nimeni nu mai are voie să vâneze în zonă, au pornit în căutarea posibililor braconieri. În mijlocul pădurii, au găsit mașina primarului, care avea montată pe capotă un proiector. Imediat, i-au dibuit și pe braconieri.. Vânătorii au anunțat evenimentul la numărul de urgență 112, iar polițiștii sosiți la fața locului au ridicat arma primarului descoperind și un tub de cartuș de vânătoare proaspăt folosit. Aurelian Miler este cercetat pentru comiterea infracțiunii de braconaj cinegetic.

Și viceprimarul din Ivănești a călcat pe bec

Un alt ales local din județul Vaslui, Gheorghe Stroi, viceprimarul comunei vasluiene Ivănești, a fost declarat, de către ANI, în stare de incompatibilitate începând cu data de 25 iunie 2012. La fel ca primarul Miler, Stroi a fost descoperit că a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoană fizică. În plus, viceprimarul din Ivănești s-a aflat în incompatibilitate și în perioada 29 august 2012 – 30 iunie 2014, când a deținut simultan cu funcția de viceprimar și calitatea de membru în cadrul consiliului de administrație al școlii gimnaziale din localitate.

„Persoanele în cauză au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și despre drepturile de care beneficiază, respectiv de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”, se arată în comunicatul ANI.

Cei doi, Aurelian Miler și Gheorghe Stroi, au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare și pot contesta în instanță decizia ANI. În cazul în care decizia rămâne definitivă, cei doi riscă să nu mai poată candida sau exercita, timp de trei ani, nici o funcție publică.

About Tehno Redactor

2 comments

  1. Acest individ ar trebui sa stea dupa gratii,in toti acesti 8 ani in functia de primar al comunei Voinesti nu a facut nimic altceva decat sa isi vada de propriile interese,in timp ce majoritatea satelor din comuna arata ca acum 100 de ani,afacerile domniei sale au inflorit…trageti d-vs concluziile !

  2. Dragilor, sa ne vaitam este o arta, asa-i?? In loc sa ne vaitam de ce nu punem mana la treaba sa facem ceva cu adevarat?? Pana si plansul este un sport national, se varsa lacrimi pentru orice inclusiv pana la scufundarea vreunui baron local. Multi dintre noi avem prejudecati. Consideram ca suntem in masura sa-i judecam pe altii de ce fac, ce spun, ce avutii au, etc…”Muuuulti” dintre noi s-au nascut poeti, doar ca romanul traieste in proverbe. Nu e nevoie de multe exemple pentru ca el functioneaza pe principiul „cum sa fac sa moara capra vecinului”? Frustrarea… cel mai cinic sentiment. De ce nu candidati voi, cei „capabili” sa faceti ceva pentru comuna? In primul si n primul rand cei care se considera in masura sa comenteze, nici nu stiu sa scrie. Sa nu uitam ca analfabetismul in Romania are o rata de 10% si culmea, suntem pe PRIMUL LOC in Uniunea Europeana . In schimb le stim pe toate. Ca acest domn primar are afaceri infloritoare, ba chiar isi impun si sustin punctul de vedere,de cele mai multe ori, in necunostinta de cauza. Unii dintre ei chiar traiesc cu lumea, pleaca urechea la cele auzite, sunt atat de usor influientabili incat nu sunt in masura sa cerceteze si judeca cu mintea lor.

    Darrrr daca esti atat de destept si le stii pe toate, de ce nu esti tu in locul acelui domn primar??
    Se putea orice altceva publica, nu un deces. Impactul negativ …. Pacat ca „promovam” astfel unele locuri. Sunt zeci, chiar sute de localitati in Romania mai sarace decat aceasta.
    Trebuie sa acceptam ca Moldova are cei mai multi oameni care traiesc la limita saraciei. Avem resurse pentru a scapa de saracie, dar nu prea avem vointa. Viitorul copiilor nostri se scufunda chiar in faza incipienta din cauza comoditatii.

    EDUCATIA, o necesitate Universala.

    Asadar, sa ne uitam in curtea noastra. Si daca intr-adevar nu sunt impuritati, sa ne permitem poate sa vorbim despre altul/altii. Dar nici asa nu este corect. Nu suntem in masura sa judecam pe NIMENI.

%d blogeri au apreciat: