Home » Administratie » Poftiți la legitimații de călătorie gratuite

Poftiți la legitimații de călătorie gratuite

de Marian MOCANU

Persoanele care beneficiază, conform legii, de gratuitate la transportul de călători în comun în municipiul Vaslui își pot ridica, de la sediul Transurb, legitimațiile. Anul trecut, 1.885 de vasluieni au beneficiat de aceste gratuități, alți circa 650 beneficind de reduceri cu 50% la abonamentele de transport în comun pe raza municipiului.

De la începutul lunii februarie, Transurb SA, societatea care se ocupă de transportul în comun pe raza municipiului Vaslui, a început eliberarea de legitimații gratuite persoanelor care au acest drept conform legii. Este vorba de persoanele cu handicap și însoțitorii sau asistenții personali ai acestora, pensionari cu vârsta de peste 70 de ani, veterani de război și văduvele acestora, eroi ai revoluției sau foști deținuți politic.

„Motivul pentru care eliberarea acestor legitimații gratuite s-a făcut ceva mai târziu de începutul anului a fost preschimbarea modelului de legitimație și timpul necesar pentru tipărirea tipizatelor. Și până acum, de la începutul lunii ianuarie, beneficiarii de gratuități au putut circula pe baza legitimațiilor de călătorie de anul trecut, chiar dacă nu s-au prezentat pentru vizarea acestora. Potențialii beneficiari sunt așteptați la sediul Transurb, din strada Decebal numărul 3, pentru preschimbarea sau, după caz, ridicarea noilor legitimații de călătorie gratuită”, ne-a declarat inginer Iulian Crețu, directorul Transurb SA Vaslui.

Pentru a intra în posesia legitimațiilor gratuite, beneficiarii trebuie să se prezinte cu o poză gen buletin, copie la actul de identitate și, după caz, cuponul de pensie, pentru pensionarii în vârstă de peste 70 de ani, sau acte din care să reiasă calitatea de persoană cu handicap sau însoțitor a acestuia, veterani de război și văduvele acestora, eroi ai revoluției sau foști deținuți politic, în original și copie. Anul trecut, de gratuitate la transportul în comun au beneficiat 1.885 de vasluieni, dintre care 940 pensionari cu vârsta de peste 70 de ani, 928 persoane cu handicap, asistenți personali sau însoțitori a acestora, 13 veterani de război sau văduve ale veteranilor de război, 3 eroi ai revoluției sau membri a familiilor acestora și un fost deținut politic.

La transportul în comun pe raza municipiului Vaslui se acordă reduceri cu 50% a costului abonamentului lunar pentru diverse categorii de persoane. Este vorba de elevi și de pensionari cu o pensie mai mică de 400 lei/lunar, cu domiciliul pe raza municipiului Vaslui sau a suburbiilor. În medie, lunar, se eliberează în jur de 600 – 650 legitimații pentru elevii care frecventează cursurile unor unități de învățământ de pe raza municipiului Vaslui. Doar între 5 și 10 pensionari cu pensie mică, de obicei care locuiesc în suburbiile municipiului, solicită lunar abonamente cu preț redus. Trebuie spus că municipalitatea vasluiană a alocat, pentru anul 2016, 1,5 milioane lei destinată subvențiilor pentru transportul în comun, subvenții care includ și aceste gratuități sau reduceri de preț la legitimațiile de călătorie. Cea mai mare parte a acestor subvenții sunt destinate acoperirii diferențelor între prețul efectiv al transportului și costului biletelor și abonamentelor.

Odată cu finalizarea recepției noului terminal internodal și a liniei de troleibuze, obiectiv realizat cu fonduri europene în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), în municipiul Vaslui va reîncepe să circule troleibuzele. Tot atunci vor fi inaugurate noile trasee de transport de călători în comun, 22 la număr, dintre care unele noi, dar și noul orar de funcționare a mijloacelor de transport în comun. Cel mai probabil, aceste schimbări vor intra în vigoare cel mai devreme la începutul lunii aprilie.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: