Home » Social » Avalanșă de copii abuzați în județul Vaslui!

Avalanșă de copii abuzați în județul Vaslui!

de Răzvan CĂLIN

De la începutul anului și până în prezent DGASPC Vaslui a înregistrat nu mai puțin de 50 de copii abuzați și neglijați care au fost scoși din familie și preluați sub tutela statului român. Numărul este foarte mare dacă ne gândim că media anuală pentru astfel de cazuri este de 200 de copii.

Situație fără precedent înregistrată în sistemul județean de protecție socială: de la începutul anului și până în prezent au fost înregistrate 50 de cazuri de copii abuzați și neglijați. Pentru toți acești copii, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui a fost nevoită să ia măsura instituționalizării lor în regim de urgență. Specialiștii în domeniu spun că numărul de astfel de cazuri este foarte mare pentru o perioadă atât de scurtă de timp, în condițiile în care într-un an sunt înregistrate, în medie, circa 200 de cazuri. Iar acum, în mai puțin de o lună și jumătate au fost sesizate și confirmate 50 de cazuri.

stafanica-armeanu”Se poate spune că anul acesta a debutat furtunos, din păcate. Printre aceste cazuri avem, pe de o parte, copii care pur și simplu au fost abandonați de mamele lor în spital, la scurt timp după ce i-au adus pe lume. O a doua categorie o reprezintă copiii care au fost abuzați și neglijați sub diverse forme. Vorbim de copii abuzați și neglijați de către proprii lor părinți. Este trist ceea ce se întâmplă. În ciuda campaniei publice asidue din ultimii ani prin care se încearcă contracararea acestui fenomen al violenței domestice, al copiilor abuzați și neglijați. Toată lumea și-a unit forțele, inclusiv mass-media, într-un efort susținut de a arăta lumii acest flagel și de a-l combate, în principal. Ei, din nefericire, cu toate aceste eforturi noi tot ne-am confruntat cu astfel de cazuri. Și nu unul, două, ci foarte multe. Sunt o grămadă de situații în care copiii sunt abuzați și neglijați la modul că atunci când te duci să-i iei de acolo te îngrozești în ce condiții trăiesc, cum stau păduchii pe ei și în ce hal arată bieții de ei!”, a declarat pentru Est News Ionel Ștefănică Armeanu, directorul executiv al DGASPC Vaslui.

Cât despre cauzele care duc la apariția unor astfel de cazuri, acestea au rămas, în continuare, cele care se știu de vreo 27 de ani încoace: nivelul foarte scăzut de trai al multora dintre localnici, combinat cu o educație precară, totul formând un context promiscuu, extrem de propice pentru dezvoltarea unor astfel de comportamente.

”Chiar dacă pot părea dure, cu implicații atât asupra psihicului copiilor, cât și al părinților, măsurile de scoatere a copiilor din acel mediu și introducerea lor în sistemul nostru sunt aplicate în continuare. Nimeni nu-și dorește să scoată copiii din sânul familiei, dar nu poți să stai cu mâinile în sân și să-i lași să trăiască acel calvar la infinit. Este datoria noastră să-i ajutăm și să le asigurăm un viitor”, ne-a mai spus Armeanu.

În același timp, șeful DGASPC Vaslui a mai tras un semnal de alarmă cu privire la fondurile pe care instituția ce o păstorește le are la dispoziție în acest an: ”Dacă anul trecut s-a prevăzut ca cel puțin 90% din fondurile pe asistența socială să vină de la bugetul de stat, iar restul de la Consiliul Județean Vaslui, anul acesta, prin legea bugetului au venit maximum 70 la sută de la bugetul statului. Este o scădere semnificativă. Problema este că și bugetul CJ Vaslui este mai mic decât anul trecut. Vineri, 11 februarie, de la ora 16, se va derula o ședință a CJ Vaslui în care se va discuta mai ales pe bugetul județului pe anul în curs”.

Pentru a putea să-și desfășoare activitatea în condiții cât de cât decente, DGASPC Vaslui are avea nevoie de un buget de circa 132 de milioane de lei. Însă, în momentul de față îi mai lipsesc din această sumă aproximativ șapte milioane de lei, bani pe care speră totuși să-i obțină la prima rectificare bugetară.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: