Home » Social » Nova roșie luminoasă descoperită de Ciprian Vîntdevară, subiect de lucrare științifică

Nova roșie luminoasă descoperită de Ciprian Vîntdevară, subiect de lucrare științifică

O novă roșie luminoasă, descoperită în urmă cu un an de muzeograful Ciprian Vîntdevară, cu un telescop de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, face obiectul unei lucrări redactate de oameni de știința din Rusia, care o considera o descoperire importanța și prezinta detalii despre acest corp ceresc. Una din concluzii este că nova roșie luminoasă din galaxia Messier 101 s-a manifestat în parametri extremi: o durată de erupție maximă, o amplitudine a erupției minimă și o luminozitate maximă posibilă pentru acest tip.

Raportată inițial ca o posibilă supernovă cu denumirea PSN J14021678+5426205, corpul ceresc observat de la Bârlad s-a dovedit mai târziu „o novă mai puțin obișnuită, luminoasă roșie, o categorie foarte rară de nove ce se formează în general în urma fuzionării a două stele din secvența principal”, după spusele lui Ciprian Vîntdevară.

Pasionat de astronomie, Ciprian Vîntdedevară a pus bazele Clubului „Perseus” din Bârlad. A reușit să adune în club mai mulți oameni care îi împărtășesc pasiunea, realizează periodic observații astronomice și organizează în fiecare an la Bârlad, o tabără de astronomie apreciată la nivel național.

„Se pare că a fost un sistem binar format din două stele gigante, angrenate pe o orbită ce a dus în final la fuzionarea lor. În urma acestui proces a rezultat o stea roșie supergigantă, ceva asemănător cu Betelgeuse din galaxia noastră. Am știut de anul trecut că e o descoperire importantă, dar în urma explicațiilor date de oamenii de știință din Rusia mi-am dat seama că este mai mult decât ceea ce am crezut inițial. Este o descoperire cu un ecou foarte mare în comunitatea internațională. Este o bucurie, o recunoaștere a muncii și pasiunii pentru astronomie, este o premieră la nivelul astronomiei românești”, a declarat muzeograful Ciprian Vîntdevară.

O telegramă emisă pe 28 ianuarie 2016 confirmă descoperirea făcută la Obsevatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. În numărul 5 al revistei Perseus, care va apărea în luna mai, vor fi publicate mai multe detalii științifice despre importanta descoperire făcută. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: