Home » Justitie » Nereguli descoperite de Protecția Consumatorului în ianuarie

Nereguli descoperite de Protecția Consumatorului în ianuarie

În luna ianuarie CJPC Vaslui a constatat o serie de deficiențe la agenții economici: comercializarea de unii a produselor alimentare cu data limită de consum/data durabilității minimale depășite (pește proaspăt, salam, cârnați, tobă, telemea, unt, ciocolată, cacao, pâine, mălai, drojdie, băuturi răcoritoare, stafide, nucă cocos, ketchup, condimente, mâncare de fasole, bere). Altii comercializau produse alimentare sub altă denumire decât cea reală, produsul Specialitate în saramură sub denumirea de brânză FETA sau produsul Delicatese albă sub denumirea de Telemea de vacă sau Hering sărat sub denumirea de Scrumbie sărată. S-a mai descoperit că se vindea pâine nepreambalată fără afișarea denumirii producătorului, a ingredientelor cu potențial efect alergen sau a prețului/kg. Și comercializarea de produse cu preț redus fără indicarea perioadei în care este valabilă oferta sau cu indicarea eronată a procentului de reducere (mai mare decât cel efectiv practicat) a fost sancționată. Unii dintre cei supuși controlului nu respectau obligația de livrare a unui produs comandat online, întârziau transmiterea coletelor către destinatar sau prestau servicii de alimentație publică în spații neautorizate. S-au identificat agenți economici care comercializau produse fără etichete care să conțină elementele de identificare și caracterizare necesare informării consumatorilor asupra caracteristicilor esențiale ale produselor sau cu acestea incomplete, incorecte sau netraduse în limba română. Printre neregulile găsite se mai numără utilizarea de mijloace de măsurare neomologate sau ale căror indicații nu sunt vizibile pentru consumatori, neafișarea avertismentului privind interzicerea / permiterea fumatului în unitate, comercializarea țigărilor la bucată, neafișarea prețurilor de vânzare sau a prețului pe unitatea de măsură și neafișarea denumirii unității și a orarului de funcționare.

Drept urmare s-a dispus oprirea temporară a comercializării pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 14.274 lei, până la eliminarea/remedierea deficiențelor constatate și oprirea definitivă a comercializării și retragerea din circuitul comercial pentru produse alimentare în valoare de 6.635 lei. CJPC Vaslui a desfășurat 153 acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor: 120 acțiuni tematice de control și 33 acțiuni în colaborare la solicitarea altor organisme de control sau pentru cercetarea reclamațiilor și sesizărilor primite din partea consumatorilor. Pentru încălcarea prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor, au fost sancționați contravențional un număr de 102 operatori economici, fiind aplicate 61 amenzi contravenționale în valoare totală de 102.050 lei și 41 avertismente. În această perioadă au fost cercetate și soluționate un număr de 43 reclamații primite din partea consumatorilor. În urma cercetărilor efectuate 31 reclamații s-au dovedit a fi întemeiate, patru reclamații au fost neîntemeiate, patru reclamații au fost redirecționate spre cercetare organismelor competente și patru reclamații nu au putut fi soluționate din cauza lipsei elementelor necesare cercetării.

În luna ianuarie s-au desfășurat acțiuni de control pe baza tematicilor stabilite la nivel regional. În cazul prestării serviciilor de amanet au fost verificați 10 operatori economici, dintre care la 5 operatori economici s-au constatat abateri de la legislația în vigoare, fiind aplicată o amendă în valoare de 1.000 lei și patru avertismente. Aceștia ignorau faptul că nu se poate identifica încadrarea în cadrul datei de minimă durabilitate a reactivilor utilizați la verificarea titlului metalelor prețioase, nu se afișează prețurile la produsele amanetate și care se comercializează (produse electronice, bijuterii). De asemenea în contracte nu este prevăzut dreptul consumatorului de achitare a datoriilor înainte de scadență cu recalcularea debitelor.

Au fost găsite nereguli și la prestarea serviciilor de schimb valutar. Au fost verificați trei operatori economici, dintre care la doi s-au constatat abateri de la legislația în vigoare, fiind aplicate două amenzi în valoare de 4.000 lei. Consumatorul nu era informat în scris, prin formularul de acceptare a tranzacției, înainte de operațiunea efectivă de schimb valutar, asupra cursului practicat și asupra sumei ce urmează a fi primită de acesta. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: