Home » Social » Decretele lui Cuza, în fotografii supradiomensionate expuse la Muzeul „Vasile Pârvan”

Decretele lui Cuza, în fotografii supradiomensionate expuse la Muzeul „Vasile Pârvan”

document_cuza1AFIS - MUZEUL VASILE PARVAN BARLADAstăzi, de la ora 17, Muzeul „Vasile Pârvan” vă invită la un eveniment cultural inedit, care cuprinde, de fapt, trei componente. Este vorba despre expoziția „Instaurarea învățământului artistic modern la Iași”, lansarea volumului cu același titlu și un concert de muzică clasică susținut de „Essenza Cvartet” din Iași.

Expoziția pe care o vom vernisa miercuri, 17 februarie, conține fotografii supradimensionate ale unor decrete emise de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, esențiale pentru înțelegerea fundamentării, în 1866, a învățământului artistic modern la Iași. Sunt 40 de astfel de fotografii panotate deja în câteva săli ale corpului central al Muzeului <<Pârvan>>. Expoziția mai cuprinde memorii anticipatoare înaintate domnitorului Cuza de către Mihail Kogălniceanu, dar și o serie de rapoarte de activitate și fișe de inventar realizate de Gheorghe Panaiteanu Bardasari.document_cuza Pe lângă partea documentaristică, vizitatorii vor putea remarca și dimensiunea artistică a documentelor expuse, caligrafia impecabilă prezentată în aceste documente”, a declarat muzeografa Alina Butnaru, organizatoarea evenimentului.

Expoziția este ideea lectorului universitar dr. Cristian Ungureanu de la Universitatea „George Enescu” din Iași și a fotografului Ciprian Pricop și se înscrie în seria evenimentelor organizate în Iași cu prilejul împlinirii a 155 de ani de învățământ artistic modern din Iași. Publicul bârlădean va putea asista nu doar la vernisarea expoziției ci și la lansarea volumului „Instaurarea învățământului artistic modern la Iași”, realizat de Cristian Ungureanu și Maria Bilașevschi, cei care vor și prezenta evenimentul de azi.

Expoziția va fi deschisă publicului iubitor de artă și istorie până pe 17 martie. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: