Home » Social » Proiect de lege în favoarea mamelor cu mulți copii

Proiect de lege în favoarea mamelor cu mulți copii

de Marian MOCANU

Un proiect de lege, recent depus la Camera Deputaților, dorește să stimuleze natalitatea, prin acordarea de indemnizații viagere mamelor care au cel puțin trei copii. Indemnizația respectivă ar urma să fie între 30% și 50% din salariul mediu pe economie, iar mamele cu mai mult de cinci copii ar urma să primească și titlul de „mamă eroină”, cu toate beneficiile ce decurg de aici. În județul Vaslui, sunt localități, cum este Rebricea sau Băcești, unde familiile cu mulți copii sunt des întâlnite.

Deputatul Ninel Peia a depus, la Camera Deputaților, un proiect de lege care prevede acordarea unei indemnizații viagere pentru femeile care au trei sau mai mulți copii. Conform proiectului de lege, femeile care au născut trei copii vor primi 30% din salariul mediu net pe economie. Femeile care au crescut patru copii vor primi 40% din salariul mediu net pe economie, iar cele care au cinci sau mai mulți copii vor primi o indemnizație viageră de 50% din salariul mediu net pe economie, plus titlul și medalia de ”Mamă Eroină”. Această indemnizația viageră ar urma să fie neimpozabilă, nu va ține cont de alte venituri pe care familia le obține, și ar urma să se actualizeze anual în funcție de salariul mediu net pe economie. Până la un punct, această inițiativă legislativă este asemănătoare măsurilor luate în perioada comunistă pentru creșterea natalității. Din păcate, cele mai multe familii cu mulți copii trăiesc în sărăcie, fiind dependente de ajutoarele sociale, indemnizațiile și alocațiile acordate de stat. Mai mult, de cele mai multe ori, copiii din aceste familii sărace nu prea frecventează școala, chiar cu riscul de a pierde alocațiile de susținere a familiei. În ceea ce privește familiile „cu dare de mână”, acestea au de cele mai multe ori unul, maxim doi copii.

În județul Vaslui sunt localități unde multe dintre familii au chiar și până la zece copii, de obicei în zonele sărace, cum ar fi sate din comunele Rebricea sau Băcești. În unele cazuri, faptul că au mulți copii se datorează fie religiei, fie lipsei mijloacelor contraceptive. Dacă acest proiect de lege ar fi aprobat, județul Vaslui se va îmbogăți cu peste o sută de „Mame eroine”!

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: