Home » Justitie » Aproape un sfert din vehiculele controlate de RAR în 2015 prezentau pericol iminent de accident

Aproape un sfert din vehiculele controlate de RAR în 2015 prezentau pericol iminent de accident

Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, pe parcursul anului trecut, 1.976 de vehicule în județul Vaslui. În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 449, adică nu mai puțin de 22,72%, prezentau pericol iminent de accident. Principalele nereguli erau defecțiunile majore la sistemul de frânare și la direcție. În aceste situații au reținut certificatul de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 66,14% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte iar 56% au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere. Inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților fată și spate.

În 2,22% din cazuri, șoferii aveau dovada efectuării inspecției tehnice periodice expirată sau au prezentat la control una falsă, iar depășirea nivelului maxim admis de emisii poluante a fost constatată la 7,2% dintre autovehiculele verificate.

În urma controalelor mixte desfășurate în județul Vaslui de către Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2015 au fost aplicate 1.238 de sancțiuni și au fost reținute 62 de permise de conducere și 453 de certificate de înmatriculare.

george adrian dinca

George Adrian Dincă

Prin controalele tehnice pe care le facem zilnic eliminăm de pe șosele vehiculele care pun în pericol siguranța participanților la trafic. Este contribuția noastră substanțială la a avea un parc auto cât mai sigur în România”, a declarat George Adrian Dincă, directorul general al Registrului Auto Român. Acesta precizează că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

La nivelul întregii țări, Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, în anul 2015, 81.702 vehicule. Dintre aceste vehicule, aproximativ 27% au fost mai vechi de 15 ani, 32,35% aveau între 11 și 15 ani, iar 12,34% aveau între 9 și 10 ani. Au fost oprite și vehicule mai noi: 4,74% aveau între 1 și 3 ani și 24,04% între 4 și 8 ani.

Procentajul de respingere în funcție de vechime arată că 63,07% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformități, fată de 48,01% dintre cele cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani sau 28.47% la cele mai noi de 3 ani. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: