Home » Administratie » (Video) Satul unde morții patinează până la groapă

(Video) Satul unde morții patinează până la groapă

de Răzvan CĂLIN

Un localnic a surprins cu ajutorul unui telefon mobil câteva imagini grăitoare în care se pot vedea chinurile prin care trece un cortegiu funerar pe un drum din satul Avrămești: sicriul pus pe o căruță ai cărei cai abia puteau să se miște prin smârcuri, cu câțiva oameni ținând de sicriu ca nu cumva să cadă din atelaj, ei înșiși abia ținându-se pe picioare, întreg alaiul mai mult alunecând prin noroaie.

sos-izolati-avramesti3Imagini incredibile, ce par rupte din secolul trecut, surprinse de un localnic din satul Avrămești, comuna Voinești, au readus brutal în atenția opiniei publice o stare de lucruri care dăinuie și acum în mediul rural din județ. Ceea ce a filmat cetățeanul din Avrămești sunt imagini surprinse în urmă cu câteva zile, pe una din ulițele satului: condițiile în care sunt nevoiți sătenii să circule pe drumurile comunei. Imaginile sunt de un realism halucinant și aproape că nu-ți vine să crezi că mai poți vedea așa ceva în România anului 2016. sos-izolati-avramesti5O căruță trasă de doi cai coboară anevoios, pe un drum atât de desfundat, cu un strat atât de adânc de noroi, încât fiecare contact cu solul se transformă în capcană pentru picioarele oamenilor. Căruța duce pe o năsălie improvizată sicriul cu trupul neînsuflețit al unei bătrâne. Preotul, care merge în fruntea alaiului, abia își mențină echilibrul în timp ce înoată efectiv prin smârcurile adânci. Ținând într-o mână cădelnița și în cealaltă Sfânta Biblie, părintele e ”înarmat” cu o pereche de cizme de cauciuc, singurul tip de încălțări cu care te poți aventura pe astfel de drumuri. De altfel, toți cei din alai, rudele, familia persoanei decedate, vecinii, cu toții sunt echipați în aceeași manieră. Întreg cortegiul abia se urnește prin smârcurile infernale. Totul pare un chinuitor exercițiu de echilibristică pe sârmă.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=tQ569Ac_xM4&w=420&h=315]

Câțiva bărbați mai în putere stau în permanență lângă căruță și țin sicriul cu mâinile, ca nu cumva să alunece și să cadă din căruță. Asta în timp ce, la rândul lor, se chinuie să nu alunece în glodul lipicios. Roțile atelajului aproape că nu se mai văd, fiind îmbrăcate complet în clisă. La un moment dat, nici nu se mai pot învârti și, pur și simplu patinează ca pe zăpadă.

”Drumurile de coșmar din Avrămești”!

sos-izolati-avramesti7Înregistrarea a fost făcută de un localnic, pe 16 februarie. Și nu este nici singurul drum din Avrămești care arată într-un asemenea hal. Deși primarul comunei Voinești, Aurelian Miller, a susținut contrariul, realitatea din teren arată că aproape nici o uliță sau stradă din sat (cu excepția drumului care trece prin centrul localității) nu are nici măcar un strat de pietriș aruncat pe deasupra, darămite asfalt. Indiferent de sezon, la fiecare ploaie mai zdravănă, sau ori de câte ori se topesc zăpezile, ulițele satului sunt acoperite de straturi groase de noroi. Fiecare metru pe care îl faci aici, fiecare pas, presupune un efort considerabil din cauza stratului gros de noroi în care te înglodezi până mai sus de glezne. Riști, dacă nu ești echipat corespunzător, să rămâi fără încălțăminte.sos-izolati-avramesti4

Același localnic care a filmat cortegiul funerar cufundat în noroi a postat pe o rețea de socializare încă o înregistrare video, pe aceeași temă a ulițelor desfundate din Avrămești. Intitulată sugestiv, ”Drumurile de coșmar din Avrămești”, înregistrarea surprinde momentul chinuitor al câtorva săteni de a se deplasa pe drumu.

”Este strigător la cer ce se întâmplă cu satul nostru. Ceea ce mă doare cel mai tare este că avem oameni din sat care lucrează la primărie. Ne-am fi așteptat ca și ei să pună umărul la rezolvarea problemelor noastre. Din păcate, nu s-a făcut nimic după cum vedeți. Toate drumurile din sat arată așa, în halul acesta. Se transformă în mlaștini la fiecare ploaie!”, ne-a mărturisit Valentin Câmpeanu, unul dintre fiii satului Avrămești, acum stabilit în Galați.

”Vai de noi, Avrămești. Ajungem un sat uitat de lume”!

drumuri-avramesti8Indignați de această stare de lucruri care trenează de zeci de ani și supărați că nimeni din cei ce s-au perindat în ultimii 26 de ani prin fruntea Primăriei Voinești n-au făcut nimic pentru îndreptarea situației, câțiva tineri din Avrămești, printre care și Valentin Câmpeanu, au pornit propriul lor război cu autoritățile. Deși unii sunt stabiliți în alte colțuri ale țării sau au plecat peste hotare, cu toții sunt deciși să facă cât mai mult ”zgomot” pe marginea problemelor cu care se confruntă satul lor natal. Ei au creat un grup pe facebook în care postează imagini, înregistrări video și tot felul de sesizări despre problemele cu care se confruntă Avrămeștiul.

Reacțiile celor care vizionează postările ar putea să-l umple de rușine pe edilul-șef al comunei, dar și pe conducătorii județului:

” Doamne……nu pot să cred…….nu s-a schimbat nimic acolo în sat…acum 17 ani am fost la bunicii soțului la o pomenire și la fel am coborât în centru trași de vaci. Nici nu puteam să merg, un picior intra în noroi și altul îl scoteam….oameni buni face-ți ceva! Au trecut 26 de ani de la revoluție, toții primari au furat și s-au îmbogățit și pentru voi nu au făcut nimic…a venit clipa când trebuie să le cereți socoteală!”;

” Sincer, nu-mi vine să cred! Dacă stau bine să analizez , aceste drumuri s-au adâncit datorită ploilor și neîngrijirii. Este nevoie urgent de o investiție majoră.Cu un proiect bun se pot lua și bani europeni”;

”Mă îngrozește ceea ce văd ! Cumplit! Bine că își primesc salariile de la stat, fără să facă nimic! Și ce salarii! Ar trebui sa le fie Rușine!”;

”Nu pot să cred că în 2016 mai există așa ceva!!!”;

”Vai de noi, Avrămești. Ajungem un sat uitat de lume!”.

Nu ți-e rușine, primarule?

Aurelian Miler, primarul de Voinești, nu-și găsește nicio vină. În mod absolut stupefiant, a încercat o serie de scuze mai mult decât penibile.

aurelian miler voinesti”Acolo e un drum desfundat din cauză că e făcut pentru acces la o exploatare forestieră. Și din cauza utilajelor care circulă pe acolo s-a stricat. După ce se termină de exploatat parchetul acela de pădure, o să-l refacă la loc că avem înțelegere cu cei de la Silvic. Iar restul drumurilor nu este așa cum ați văzut dumneavoastră pe ăla. Avem alocate fonduri de la bugetul local pentru reparare drumuri în Avrămești, dar să vină primăvara ca să putem lucra. Știți că veniturile încasate anual în comună sunt de patru miliarde de lei vechi, iar noi la investiții avem nevoie de 11 miliarde de lei vechi? Iar ca să prindem fonduri europene, din păcate e greu pentru că cu greu îndeplinim punctajul minim cerut pentru a accesa așa ceva”, ne-a declarat primarul Miler.

Obișnuitele scuze avansate de mai toți edilii care s-au cocoțat în fotoliile călduțe prin voturile oamenilor, neoferind nimic în schimb. Decât scuze jalnice și ajutoare sociale, în schimbul altor voturi. ”Gospodarul” Miler se află în fruntea comunei Voinești de două mandate, iar comuna este una dintre cele mai năpăstuite din județul Vaslui. Tot ceea ce admiră sătenii cu sinceritate de când au un asemenea gospodar în frunte, sunt afacerile domnului primar, despre care oamenii spun că au înflorit în câțiva ani, cât nu a reușit comuna lor într-o jumătate de veac.

Iată cum arată drumurile comunei Voinești sub cârma destoinicului primar Rică Miler:

About Razvan Calin

3 comments

  1. Noi cei din Avramesti !

    Din pacate asta este realitatea din zilele noastre,oamenii sufera si cei care ne conduc isi vad de afacerile lor,ceea ce oamenii nu inteleg,toti suntem muritori…trebuie sa lasam ceva in urma noastra.O comunitate are nevoie de oameni cu suflet ,onesti si cu frica de Dumnezeu,nu de mincinosi si hoti….Dumnezeu sa ne ajute ,ca altcineva in acest moment nu o face,multumim domnule Calin pentru ca v-ati facut timp pentru a ne asculta glasul nostru plin de durere !

  2. Hei fratilor,dar ce sa-i fie rusine dl.primar,ce nu mai sunt astfel de drumuri si prin alte parti?Se desprimavareaza fratilor,aveti nitica rabdare,sa se mai zvante si veti vedea voi atunci ce drumuri faine veti avea.P.S.e o gluma,deci tratati-o ca atare.

  3. Acolo chiar este capatul drumului, atat la propriu cat si la figurat.