Home » Social » Situație îngrijorătoare în județ: un salariat la doi pensionari

Situație îngrijorătoare în județ: un salariat la doi pensionari

Județul Vaslui se confruntă cu o situație îngrijorătoare în ceea ce privește numărul de salariați raportat la cel al pensionarilor, în condițiile în care un vasluian aflat în câmpul muncii ține în spate alți doi care au ieșit la pensie.

Potrivit ultimelor date oficiale raportate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Vaslui, numărul total de salariați înregistrați în noiembrie 2015 era de 52.995 persoane, cu 817 angajați în plus față de luna similară din 2014. Mai mult de jumătate dintre vasluieni, respectiv 31.980 de persoane, muncesc în domeniul serviciilor, în timp ce sectorul industrie și construcții a absorbit 18.482 angajați. În privința salariilor, acestea au crescut semnificativ pe parcursul unui singur an. Astfel, fiecare vasluian cu contract de muncă a câștigat, în noiembrie anul trecut, cu 140 de lei mai mult în comparație cu anul anterior, salariul mediu net ajungând la 1.371 lei în noiembrie 2015. Dacă în agricultură, industrie și construcții nu prea s-a cunoscut statistic această majorare, în domeniul serviciilor lefurile au depășit media și au ajuns la 1.450 de lei pe lună.

Numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat în trimestrul III 2015 a fost de 81.574 persoane, înregistrându-se o creștere ușoară față de perioada similară din anul anterior, când în evidențele Casei Județene de Pensii Vaslui se aflau 81.170 vârstnici. Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 741 lei, în creștere cu 5% față de aceeași perioadă din anul precedent (708 lei).

Dacă punem în balanță numărul salariaților cu cel al pensionarilor, se constatată cu îngrijorare că, la nivelul județului Vaslui, unui pensionar îi revin 0,65 salariați, ceea ce este foarte puțin. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor