Home » National » Cioloș: Proiectul salarizării promovat de PSD, irealizabil. Rovana Plumb: Guvernul greșește

Cioloș: Proiectul salarizării promovat de PSD, irealizabil. Rovana Plumb: Guvernul greșește

Premierul Dacian Cioloș a declarat, că proiectul legii salarizării întocmit de fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb, este ”irealizabil” din punct de vedere bugetar, social-democrata replicând că actualul Guvern greșește. 

”Nu există încă un proiect de lege a salarizării finalizat. Ministerul Muncii a lucrat pe mai multe variante, nu s-a consultat cu Ministerul de Finanțe ca să vedem care sunt posibilitățile. Proiectul promovat de doamna Rovana Plumb este irealizabil din punct de vedere bugetar’‘, a afirmat premierul Dacian Cioloș.

Întrebat ce are de reproșat proiectului anterior, Cioloș a afirmat că vrea un proiect care să țină cont de posibilitățile bugetare ale României. ”Vreau un proiect care să țină cont de posibilitățile bugetare ale Românie, altfel vindem iluzii oamenilor”, a spus premierul.

Fostul ministru al Muncii Rovana Plumb a replicat că actualul Guvern greșește.

‘Impactul bugetar pe care eu l-am lăsat a fost de 29 de miliarde, prin implementarea efectivă și totală a întregii legi, ceea ce ar fi însemnat că acest impact de 29 de miliarde să se fi aplicat sau implementat în patru ani de zi. Și, da, este sustenabil”, a spus Rovana Plumb.

Ea a explicat că în varianta gândită de PSD, prevederile legii ar fi urmat să se implementeze gradual.

”(Am lăsat n.r.) în momentul în care am finalizat toate consultările cu tot ceea ce înseamnă federații sindicale, cu Comisia Europeană și cu FMI, urmând ca, prin decizie, să putem să implementăm această lege într-o perioadă de 4-5 ani de zile. Acesta a fost și scopul sau aceasta a fost și rațiunea pentru care am lăsat un spațiu fiscal în bugetul pentru anul 2016 care să permită o creștere a salariilor în sectorul bugetar cu 10%, față de acele procente de 25% pentru sectorul de Educație și cel al Sănătății și asistenței sociale (…) în funcție de obiectivele fiscale pe care România și le-a asumat până în anul 2020, începând cu anul 2016 spațiul fiscal era de 10% și acesta a fost și respectat numai că s-a aplicat la salarizarea actuală. În situația în care am fi putut reuși să adoptăm legea salarizării în sectorul bugetar, acest procent de 10% s-ar fi aplicat la ecartul dintre salariile actuale și cele pe care noi le-am stabilit în urma consultărilor cu sindicatele”, a adăugat Rovana Plumb.

Premierul Dacian Cioloș a fost întrebat de jurnaliști, luni, la finalul participării sale la Adunarea Generală a Asociațiilor Comunelor din România, dacă a respins proiectele legii salarizării bugetare prezentate de ministrul Muncii, Ana Costea, așa cum s-a vehiculat în mass-media.

„Nu am respins niciun proiect, pentru că nu e niciun proiect deocamdată. Sunt mai multe variante care au fost lucrate de doamna ministru și urmează să mai discutăm. Săptămâna trecută am avut o ultimă discuție pe acest subiect și aștept ca doamna ministru să vină cu o propunere pe care chiar să o putem lua în considerare. Dânsa a lucrat pe mai multe variante, dar fără să se coordoneze cu Ministerul de Finanțe, deci am nevoie și de o coordonare și cu Ministerul de Finanțe”, a spus premierul, luni.

Vicepremierii, ministrul Muncii, ministrul Justiției și reprezentanții confederațiilor sindicale vor forma un grupe de lucru care va elabora, într-o lună, noul proiect al legii salarizării bugetare, care va cuprinde și criterii de performanță, anunța purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, pe 13 ianuarie.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: