Home » Justitie » 18 ani de închisoare pentru bârlădeanca care și-a omorât și tranșat bebelușul!

18 ani de închisoare pentru bârlădeanca care și-a omorât și tranșat bebelușul!

de Marian MOCANU

Elena Roxana Smocot, bârlădeanca care în vara anului trecut și-a omorât și tranșat cu sânge rece bebelușul în vârstă de doar câteva zile, a fost condamnată la 18 ani de închisoare cu executare. Detaliile crimei au îngrozit nu doar întreaga opinie publică, dar chiar și pe anchetatori. Pe timpul executării pedepsei femeia este obligată să facă tratament medical psihiatric.

Sentință fără precedent a judecătorilor vasluieni: Elena Roxana Smocot, bârlădeanca care în vara anului trecut și-a omorât și tranșat cu sânge rece bebelușul în vârstă de doar câteva zile, a fost condamnată la 18 ani de închisoare cu executare. În plus, ea a fost decăzută, pentru încă cinci ani, din drepturile părintești față de fiul mai mare, ori de a fi tutore sau curator a unui minor și a fost obligată să facă tratament medical psihiatric până la însănătoșire sau ameliorarea sănătății de natură să înlăture starea de pericol.

La începutul lunii iunie a anului trecut, Smocot, în vârstă de 27 de ani, și-a ucis cu deosebită violență bebelușul în vârstă de doar opt zile, chiar sub ochii celuilalt fiu al ei, în vârstă de patru ani și ai unui nepoțel cu trei ani mai mare. Crima a fost făcută cu o deosebită cruzime: femeia a trântit bebelușul cu capul de mobilă, apoi l-a scos în curtea casei și l-a călcat în picioare. După ce și-a omorât pruncul, a luat o bucată de țiglă ascuțită și l-a spintecat cu trei lovituri în direcții diferite, tăind practic trupul copilului în două. Apoi, a adunat trupul bebelușului și intestinele într-o pungă pe care a pus-o în cada din baie, pentru ca, ulterior, alături de rămășițe, să facă duș pentru a se spăla de sânge. Tragedia a fost anunțată de cumnata ucigașei, anunțată telefonic de fiul ei.

Inițial, Elena Roxana Smocot a susținut în fața anchetatorilor că nu-și amintește cum și-a omorât copilul, doar partea în care aduna organele micuțului în pungă. La audierile ulterioare, femeia a povestit cu lux de amănunte cum și-a tranșat copilul, detaliile îngrozindu-i până și pe anchetatori. Dat fiind faptul că ucigașa avea probleme psihice, fiind internată în două rânduri la Psihiatrie, prima dată în anul 2010, în urma unei depresii postnatale, a fost nevoie de expertiză psihiatrică care să verifice dacă femeia avea discernământ. Psihiatrii au stabilit că Elena Roxana Smocot avea discernământ în momentul producerii faptei.

Ca un amănunt, în timpul comiterii faptei, Elena Smocot a dat dovadă de luciditate, când le-a spus copilului și nepotului de șapte ani pe care-i avea în îngrijire să intre în casă pentru că „de-acum urmează ceva scârbos”, după care s-a apucat să-și tranșeze bebelușul. Aceasta și-a motivat gestul prin faptul că micuțul, rodul unei relații extraconjugale, semăna prea mult cu amantul ei și i-ar fi fost teamă de reacția soțului, care deja amenința s-o părăsească.

Soțul femeii, Adrian Smocot, care a a divorțat la scurtă vreme după tragedie, s-a constituit parte civilă în proces, declarând judecătorilor că dorește ca soția sa să plătească pentru ce a făcut. Chiar și în timpul procesului, ea a încercat să inducă ideea că ar fi având probleme psihice, sperând într-o sentință mai ușoară. Ea a avut un comportament oscilant, uneori izbucnind în lacrimi fără motiv, pentru a impresiona asistența, pentru ca, câteva secunde mai târziu, să discute calmă cu avocata sa și chiar să dea sugestii cu privire la felul în care dorește să fie apărată. Mai mult, începând din luna decembrie a anului trecut, femeia a cerut în mai multe rânduri, fără succes, înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu, dovadă fie a inconștienței de care dădea dovadă în legătură cu gravitatea faptei săvârșite, fie a unui tupeu fără margini!

Decizia Tribunalului Vaslui nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Iași în termen de zece zile de la comunicare.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: