Home » National » Laurențiu Baciu: „N-a avut nimeni vână să taie în carne vie”

Laurențiu Baciu: „N-a avut nimeni vână să taie în carne vie”

România o duce greu pentru că în posturi-cheie sunt puși oameni care nu pricep fenomenul și nu știu meserie, a apreciat, marți, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, într-o conferință de specialitate.

‘O ducem greu pentru că în posturi-cheie sunt puși oameni care nu pricep fenomenul. În fruntea ministerelor au venit oameni care nu știu meserie. Am avut lupte surde cu cei de la APIA să reducem birocrația și tot nu i-am convins. A fost nevoie ca ministrul Agriculturii (Achim Irimescu – n. r.) să vină și să-i spună angajatului, care se încăpățâna că e ca el, să accepte modificarea Ordinului 619. Cei de la APIA au idei puține, dar fixe, și nu îi poți convinge că așa e bine. Așa s-a lămurit problema cu condițiile artificiale din domeniu. Nu credeți că ar trebui ca, la depunerea dosarului, oamenii AFIR să-l supună la un interviu pe cel care depune proiectul?’, a susținut Baciu.

Pe de altă parte, șeful LAPAR a menționat că acele două agenții care activează în domeniul agricol, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și, respectiv, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), trebuie să lucreze pe realitatea din teren, ‘nu pe ce visează fiecare’.

‘Fermierii mai au încă foarte multe probleme pe toate sectoarele de activitate, chiar și cu ofertele celor care ne dau posibilitatea să ne modernizăm exploatațiile. Sunt probleme în cele două agenții (AFIR și APIA – n. r.), mai ales la nivel de angajați, care sunt de-a dreptul ciufuți. Cele două instituții trebuie să lucreze pe realitatea din teren, nu pe ce visează fiecare. Angajații de acolo nu au nicio legătură cu domeniul agricol, deși emit acte normative. Singura legătură a lor cu realitatea este atunci când ies la mici, la iarbă verde. În unele instituții ale statului a pătruns cine nu trebuia. De exemplu, am fost la o întâlnire la Ministerul Mediului, unde nu știau ce temă vom discuta. Ei nu știu decât să se uite la fluturașul de salariu. Asta, ca să vedeți ce se întâmplă cu cei pe care noi îi așteptăm să ne facă viața mai bună. N-a avut nimeni vână să taie în carne vie’, a subliniat Laurențiu Baciu.

Sursa: money.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: