Home » Business » Țigările cu arome și aditivi speciali vor fi interzise

Țigările cu arome și aditivi speciali vor fi interzise

Guvernul a aprobat proiectul de lege prin care va fi transpusă directiva europeană a tutunului. Legea care ar urma să intre în vigoare până pe 20 mai, va interzice țigările cu arome și aditivi speciali precum cafeina și taurina și va schimba mesajele de avertisment de pe pachete.

Punerea pe piață a țigărilor cu arome și aditivi speciali precum cafeina și taurina va fi interzisă începând cu data de 20 mai.

Scopul acestei legi este promovarea reducerii consumului de tutun, mai ales în rândul tinerilor.

Vor fi reglementate ingredientele ce pot utilizate în produsele din tutun, dar și nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotină și monoxid de carbon. Se urmărește astfel „raportarea de către producători și importatori cu privire la ingredientele utilizate în procesul de fabricație, la emisiile produselor din tutun și la date privind volumul vânzărilor de produse din tutun în România, per tip și marcă”, conform proiectului de lege.

„Ministerul Sănătății va percepe producătorilor și importatorilor de produse din tutun tarife proporționale pentru primirea, stocarea, prelucrarea și analizarea informațiilor transmise”, se mai arată în comunicat.

Se va modifica și etichetarea produselor din tutun. Etichetarea „va trebui să cuprindă un avertisment general (”Fumatul ucide”, pe 50% din fața laterală), un mesaj de informare (“Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer”, pe 50% din fața laterală)”.

Trabucurile și țigările de foi ambalate individual sunt exceptate de la aceste prevederi.

Legea de asemenea, îi va obliga pe comercianți „să folosească un sistem de verificare a vârstei care, în momentul vânzării, arată dacă respectivul cumpărător respectă sau nu reglementările privind vârsta minimă de la care pot fi achiziționate produse din tutun”.

Companiile din industria tutunului spun însă că nu știu ce formă va avea legea după ce va trece și de votul parlamentului și consideră că nu vor avea timp să își adapteze fabricile la noile reguli.

Sursa: money.ro

About Mihai Vasile