Home » Administratie » Rentierii agricoli sunt așteptați cu carnetele la vizat

Rentierii agricoli sunt așteptați cu carnetele la vizat

de Marian MOCANU

Beneficiarii rentelor agricole viagere trebui să se prezinte, în perioada 2 martie – 31 august, la centrul județean APIA Vaslui pentru vizarea carnetelor de rentier, condiție obligatorie pentru a beneficia de renta viageră agricolă aferentă anului 2016. La nivelul județului Vaslui, anul trecut mai erau înregistrați circa 760 de rentieri agricoli, cu peste 300 mai puțini decât cei intrați inițial, în 2010, în acest program.

La sfârșitul anului trecut, la nivelul județului Vaslui, mai erau înregistrate circa 760 persoane care beneficiază de rentă viageră, cu peste 300 mai puține față de anul 2010, anul limită de înscriere în acest program. Petru a beneficia de această rentă, beneficiarii trebuie să se se prezinte, în perioada 2 martie – 31 august, la centrul județean APIA Vaslui pentru vizarea carnetelor de rentier. Solicitantul trebuie să semneze o declarație pentru obținerea vizei anuale, conform anexei care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, însoțită de documente pe baza cărora persoana desemnată de către Centrul județean al APIA va verifica conformitatea documentelor originale cu copiile existente la dosar și în cazul persoanelor pensionate pe caz de boală va certifica copiile depuse ale deciziilor de la comisia de expertiză medicală. În cazul în care se constată că datele declarate de solicitanți nu corespund realității, dreptul de a primi rentă viageră agricolă se suspendă până la data completării dosarului conform prevederilor legale în vigoare.

Programul rentei viagere a fost destinat persoanelor vârstnice, care nu aveau posibilitatea să-și lucreze terenul avut în proprietate și care, prin vânzarea terenurilor respective au primit dreptul de a beneficia de o rentă viageră de 50 euro/ha, pentru cei care au dat în arendă pământul, respectiv de 100 euro/ha, pentru cei care au vândut terenul agricol în scopul comasării terenurilor și o exploatare cât mai judicioasă a pământurilor. Programul rentei agricole și-a încetat valabilitatea, în sensul că nu au mai fost admiși noi beneficiari, la sfârșitul anului 2009. Pentru vizarea carnetului de rentier, posesorul se poate prezenta personal sau prin mandatar, curator sau tutore, în baza unei procuri autentice, curatele sau hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. De asemenea, rentierul agricol trebuie să prezinte carnetul de rentier agricol, contractul de arendare, actul de identitate în original, document coordonate bancare și decizia de la comisia de expertiză medicală actualizată, pentru gradele de invaliditate I și II în original și în copie. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului, nefiind transmisibilă moștenitorilor, aceștia putând încasa renta agricolă doar aferent anului anterior celui în care a decedat beneficiarul.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: