Home » Justitie » Șase ani de închisoare – sentința violatorului din Munteni de Jos

Șase ani de închisoare – sentința violatorului din Munteni de Jos

de Marian MOCANU

Gigel Moroșanu, bărbatul în vârstă de 58 de ani din Muntenii de Jos, acuzat că ar fi întreținut relații sexuale cu o minoră, a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare și o pedeapsă complementară, de doi ani, în exercitarea unor drepturi. Este prima condamnare în cazul unui violator pe baza unor declarații formulate de victimă și a unor expertize psihiatrice, în care actul sexual incriminat este cel oral!

Chiar în perioada în care violatori din Văleni erau condamnați la ani grei de închisoare, un alt caz reținea atenția opiniei publice. O minoră în vârstă de 13 ani, aflată în plasament familial la o familie din Muntenii de Jos, a reclamat faptul că ar fi fost supusă la perversiuni chiar din partea capului familiei, Gigel Moroșanu, în vârstă de 58 de ani. Fapta a fost anunțată chiar de soția suspectului, care a sesizat că fetița avea un comportament depresiv, devenise apatică și refuza să comunice. A devenit și mai suspicioasă în momentul în care a observat o schimbare și în comportamentul soțului, care devenise extrem de posesiv cu fetița. De altfel, în aceeași perioadă, femeia a părăsit domiciliul conjugal, susținând că nu mai poate locui alături de un violator. Ulterior, fetița a fost consiliată de psihologi, aceasta povestind faptul că Gigel Moroșanu ar fi obligat-o să întrețină raporturi sexuale orale cu el.

Moroșanu a fost arestat preventiv pe data de 30 iulie și cercetat, ulterior fiind trimis în judecată, sub acuzația de viol, chiar dacă, în urma examenului medical, a rezultat faptul că victima este virgină. Pe tot parcursul cercetării, bărbatul a susținut că nu este vinovat, la mijloc fiind o răzbunare a soției sale, între timp plecate de la domiciliu. La un moment dat, poate pentru a scăpa de arestul preventiv, ori în speranța că va avea parte de o sentință cu suspendare, Gigel Moroșanu a anunțat că dorește să meargă pe procedura simplificată a recunoașterii vinovăției. La primul termen de judecată acesta s-a răzgândit, motivând că nu vrea să fie etichetat pe restul vieții de o faptă pe care nu a comis-o. La mijlocul săptămânii trecute, magistrații vasluieni au dat sentința în acest dosar.

Moroșanu a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare și la plata, către partea vătămată, a nu mai puțin de 25.000 lei daune morale! Sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Iași. Cazul este o premieră pentru justiția vasluiană, fiind pentru prima dată când o persoană este condamnată pentru fapte penale grave doar pe baza declarației victimei și a unor expertize psihiatrice, fără a exista și probe materiale care să susțină aceste acuzații.

About Tehno Redactor