Home » World » Curtea Europeană de Justiție: Statele membre UE le pot impune extracomunitarilor să locuiască într-o anumită zonă

Curtea Europeană de Justiție: Statele membre UE le pot impune extracomunitarilor să locuiască într-o anumită zonă

Autoritățile unui stat membru UE le pot impune refugiaților extracomunitari să locuiască într-o anumită zonă, a stabilit Curtea Europeană de Justiție, sesizată de doi sirieni din Germania care argumentau că au drept de liberă circulație în spațiul comunitar. 

Cei doi sirieni – soț și soție – au sesizat Curtea Europeană de Justiție (CEJ) pentru a denunța reglementări din Germania ce stabilesc zone precise de rezidență pentru refugiați. Cei doi extracomunitari au argumentat că le este încălcat dreptul la liberă circulație în spațiul Uniunii Europene.

Bărbatul a venit în Germania în 1998, fiind urmat de soție în 2001. Nu au primit statut de azilanți, dar beneficiază de protecție, pentru că revenirea în Siria ar fi periculoasă.

Autoritățile germane cred că extracomunitarii din această categorie – numiți „refugiați tolerați” – trebuie să stea în zone specifice.

Judecătorii CEJ au stabilit că autoritățile statelor membre UE pot stabili locuri specifice de reședință pentru refugiați, mai ales dacă aceștia nu sunt încă integrați în societatea-gazdă.

Însă CEJ a precizat că acești refugiați trebuie să aibă acces la indemnizații sociale în mod egal cu alți cetățeni non-UE.

Sursa; mediafax.ro

About Mihai Vasile