Home » Administratie » Impozite ca în zonă de lux, pe o stradă unde locuitorii au WC-uri în curți

Impozite ca în zonă de lux, pe o stradă unde locuitorii au WC-uri în curți

de Simona MIHĂILĂ

Indignare maximă pe strada I. Dimitriu Bârlad din cartierul bărlădean Podeni, unde locuitorii s-au trezit peste noapte că au de plătit impozite ca pentru o zonă de lux, deși aici nu există nici măcar canalizare menajeră. Oamenii au grupurile sanitare situate în curte, ca acum 100 de ani, iar strada este din pământ, plină de gropi și denivelări, care se umplu de apă și băltesc zile întregi după o ploaie mai serioasă.
Valoarea impozitului a crescut de trei ori și jumătate, după ce autoritățile locale au scos strada din zona de impozitare C, introducând-o în B.
stratulescu-locuitor-dimitriu-barlad„În 2014, când strada noastră era în zona C, am plătit impozit 219 lei. În 2015 au reîncadrat-o în zona B, deși nu s-a făcut nicio investiție. Cu această ocazie, impozitul s-a dublat, am plătit 404 lei. Iar anul acesta am rămas consternat când am aflat că am de plătit 686 de lei”, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, Constantin Grigore Strătulescu, reprezentantul locuitorilor de pe strada Dimitriu-Bârlad.
Localnicii au semnat o petiție pe care au înaintat-o Consiliului Local (CL) Bârlad, după ce edilii le-au râs în față spunându-le că schimbarea încadrării într-o zonă superioară s-a făcut ca urmare a asfaltării străzii și a introducerii rețelei de canalizare menajeră. De parcă oamenii ar avea casele pe Lună, nu chiar pe strada cu pricina.
„Solicitam ca strada să fie inclusa iarăși în zona C, acolo unde își merită locul. Să fie clar: nu avem nimic împotriva impozitului, îl plătim până la ultimul leu, dar să avem condiții de zona B. Dacă nu va fi făcută această corectură, noi, locuitorii străzii vom veni la următoarea ședință a Consiliului Local pentru a vorbi cu consilierii și a le cere explicații”, a adăugat Strătulescu.

Criteriile de încadrare a terenurilor pe zone de impozitare

strada-dimitriu-barlad1Bârlădenii plătesc impozit funcție de zona în care este încadrată strada pe care se află proprietatea. Sunt patru zone, fiecăreia revenindu-i un anumit punctaj dat de existența utilităților.

Din zona A fac parte străzile care dețin între 501 și 650 de puncte; în zona B, punctajul este cuprins între 401 și 500 de puncte; zona C – între 301 și 400 puncte, iar în zona D – între 575 și 300 de puncte.
Pentru amplasarea în cadrul localității, fiecărei străzi i se acordă între 25 și 100 de puncte; pentru caracteristica zonei (rezidențială sau industrială) sunt acordate între 100 și, respectiv, 50 de puncte; existența rețelelor de apă potabilă, canalizare menajeră, pluvială, gaze naturale, energie electrică și de transport urban se punctează cu 50 de puncte fiecare, în timp ce prezența rețelelor de telefonie și de cale ferată este notată cu câte 25 de puncte. Străzile asfaltate primesc 100 de puncte, iar cele pavate cu bolovani de râu, 50 de puncte.
Strada I. Dimitriu Bârlad nu are canalizare menajeră, nu este inclusă în rețeaua de transport în comun, nu are acces la cale ferată, nu este asfaltată sau pavată și nu se află în zonă centrală.

About Simona Vasile

One comment

  1. Neagu Vasilica

    Un articol scurt,concis si la obiect.Felicitari redactorului cu un mic amendament,pacat ca nu precizati si unde ati realizat acest articol si in ce context.Felicitari si continuati dezvaluirile in interesul cetatenilor.

%d blogeri au apreciat: