Home » Administratie » Fermieri, poftiți la subvenții!
Razvan Arteni

Fermieri, poftiți la subvenții!

de Marian MOCANU

A început campania de primire a cererilor unice de plată în agricultură pentru anul 2016. Acestea se pot depune în perioada 1 martie – 16 mai, la centrele locale sau cel județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Ulterior, până pe data de 10 iunie, mai pot fi depuse cereri, aplicându-se o penalitate de 1% pe zi. Anul trecut, doar două treimi dintre agricultorii vasluieni au depus cereri unice de subvenție în perioada în care puteau face acest lucru fără penalități.

APIA a demarat Campania de primire a cererilor unice de plată în agricultură pentru anul 2016. Fermierii vasluieni sunt așteptați, în perioada 1 martie – 16 mai, la centrele locale sau centrul județean APIA, pentru depunerea acestor cereri de subvenție în agricultură. Cererile unice de plată pot fi depuse și după data de 16 mai 2016, în termen de 25 de zile calendaristice, respectiv până pe data de 10 iunie. În acest caz, va fi aplicată o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul, dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 16 mai. Solicitările depuse după data de 10 iunie 2016 nu mai sunt admise la calcul, iar beneficiarului nu i se acordă niciun fel de plată sau de sprijin. Cererile de subvenție vor fi depuse la centrele locale de pe raza de domiciliu a fermierilor, cu excepția exploatațiilor cu o suprafață mai mare de 50 hectare teren agricol. În aceste cazuri, cererile unice de plată se vor depune la centrul județean APIA. Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă dețin suprafețe de teren în diferite localități sau județe.

„Și în acest an completarea declarației de suprafață se realizează electronic folosind aplicația IPA Online. Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA Online se face numai în centrele APIA, în prezența funcționarului APIA responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Pentru a se evita aglomerația și timpi mari de așteptare , este necesar ca fermierii să se prezinte pentru depunerea documentațiilor la data și ora la care sunt programați”, ne-a declarat Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui.

Anul trecut, la nivelul județului Vaslui, 24.538 fermieri au depus cereri de subvenție, pentru o suprafață agricolă totală de 261.196 hectare. Pentru Ajutoare Naționale Tranzitorii în Zootehnie, crescătorii de animale vasluieni au depus 3.540 cereri pentru un număr de 18.722 bovine carne, 190.653 ovine și 38.315 caprine. Plata acestor subvenții, inclusiv pentru cei care, la sfârșitul anului trecut, au beneficiat de avansuri, se va face de pe 8 aprilie.

About Tehno Redactor