Home » Justitie » Foștii subprefecți Sergiu Marian și Vasile Cătălin Cupșan își așteaptă sentința finală

Foștii subprefecți Sergiu Marian și Vasile Cătălin Cupșan își așteaptă sentința finală

de Marian MOCANU

Judecătorii Curții de Apel Iași au amânat, pentru 10 martie, pronunțarea sentinței în cazul celor doi subprefecți ai județului Vaslui, Sergiu Marian și Vasile Cătălin Cupșan, acuzați de fapte de corupție. Dacă Cupșan a primit inițial o pedeapsă cu suspendare, Sergiu Marian, aflat deja în închisoare, a fost condamnat, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu pentru că i-ar fi favorizat fratelui său achiziționarea de terenuri la prețuri mici.

În septembrie anul trecut, magistrații Tribunalului Vaslui l-au condamnat pe fostul subprefect al județului, Sergiu Marian, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată, pentru fapte comise în anul 2007, pe când era vicepreședinte al Comisiei județene de fond funciar. Atunci, Sergiu Marian ar fi facilitat firmei conduse de fratele său, Vasile Marius Marian, achiziționarea a 80 de hectare de teren pe teritoriul comunei Fălciu, teren aflat în rezerva Agenției Domeniilor Statului. Acest teren fusese alocat către două persoane care aveau cereri de despăgubiri în urma confiscării averii de către comuniști. Persoanele nu știau că au fost puse în posesie.

În același dosar, un alt fost subprefect, Vasile Cătălin Cupșan, a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, după ce l-ar fi ajutat pe Sergiu Marian să își favorizeze fratele să cumpere terenuri la prețuri mici. De asemenea, fratele lui Sergiu Marian a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, în timp ce o fostă salariată a Prefecturii Vaslui, Luca Gabriela, care a făcut parte din comisia de retrocedare a drepturilor de proprietate, a fost condamnată la trei ani și zece zile de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, metoda folosită de Sergiu Marian pentru a-i facilita fratelui său achiziționarea de terenuri de bună calitate în apropierea municipiului Huși era simplă: în calitate de subprefect și președinte al Comisiei Județene de Fond Funciar a Prefecturii Vaslui identifica persoane care erau interesate ca, în schimbul terenurilor pe care le mai aveau de primit de la stat, să primească despăgubiri bănești, după care, fără știrea acestora, le radia de pe respectiva listă și le trecea la despăgubiri în fizic. Ulterior, după ce, prin intermediul Administrației Domeniilor Statului, făcea schimb de terenuri în altă locație, ocupându-se și de obținerea titlurilor de proprietate aferente, intra în scenă fratele său, Vasile Marius Marian, care contacta proprietarii ce nici nu aveau cunoștință că ar fi fost puși în posesie, propunându-le cumpărarea terenurilor la un preț mult sub cel al pieței. Cele două persoane care au fost puse în posesie și care, ulterior au vândut terenurile mult sub prețul pieței, ar fi trebuit să primească teren pe raza comunelor Bogdana și respectiv Alexandru Vlahuță, însă au primit pe raza comunei Fălciu, acolo unde avea interes Vasile Marius Marian, fratele subprefectului. Mai mult decât atât, cei doi proprietari nici măcar nu știau că cererile lor de despăgubire au fost trecute de la despăgubiri bănești în despăgubiri în natură, așa cum nu au știut că au fost puși în posesie și că, fără măcar să fie de față, li s-au emis și titluri de proprietate. Ei au aflat acest lucru doar în momentul în care au fost contactați de Vasile Marius Marian și aduși la Vaslui să semneze actele de vânzare – cumpărare a terenurilor cu care fuseseră „puși” în posesie.

Împotriva sentinței Tribunalului Vaslui, atât inculpații, cât și procurorii DNA au făcut recurs, procesul intrând pe rolul Curții de Apel Iași la începutul lunii decembrie 2015. Zilele trecute, ar fi trebuit deja ca judecătorii ieșeni să dea sentința definitivă în acest dosar, însă pronunțarea a fost amânată pentru data de 10 martie. În cazul, foarte probabil, în care lui Sergiu Marian i-ar fi menținută condamnarea cu executare, aceasta s-a adăuga la pedeapsa de patru ani de închisoare primită pentru fapte asemănătoare, din care fostul subprefect a ispășit deja un an.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bârlădean de 15 ani, reținut pentru tâlhărie calificată

         Polițiștii au reținut un tânăr  în vârstă de ...

Începând de astăzi, românii care au nevoie să iasă din casă trebuie să prezinte autorităților fie o declarație pe propria răspundere, fie o adeverință de la angajator

Începând de astăzi, românii care au nevoie să iasă ...

Șeful MAI, Marcel Vela. a anunțat un set de nou de măsuri de prevenire a răspândirii epidemiei de coronavirus

– Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină ...