Home » World » Un nou summit UE-Turcia dedicat crizei refugiatilor. Bruxelles-ul va cere Ankarei si Atenei sa inchida definitiv „ruta balcanica” pentru migranti

Un nou summit UE-Turcia dedicat crizei refugiatilor. Bruxelles-ul va cere Ankarei si Atenei sa inchida definitiv „ruta balcanica” pentru migranti

Uniunea Europeana va cere Turciei si Greciei sa ajute la solutionarea crizei migrantilor si sa inchida definitiv asa-numita „ruta balcanica”, in cadrul unui nou summit UE-Turcia care are loc luni la Bruxelles si este considerat crucial pentru gasirea unei solutii in criza refugiatilor, intr-un moment in care sosirea pe continent a 1,25 de milioane de solicitanti de azil a divizat Europa mai mult ca niciodata, scrie AFP.

„Fluxul de imigranti ilegali de-a lungul Balcanilor de Vest ajunge la final. Aceasta ruta este inchisa”, scrie in proiectul de declaratie finala a summitului extraordinar al UE.

  • Donald Tusk: Fluxul de migranti, in continuare foarte ridicat

Cei 28 de lideri europeni au programat, mai intai, un pranz cu premierul turc Ahmet Davutoglu si este de asteptat ca UE sa faca presiuni asupra Turciei pentru a o ajuta sa gestioneze criza refugiatilor, care ii pune in pericol unitatea.

Fluxul de migranti intre Turcia si UE este „in continuare foarte ridicat”, afirma joi presedintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul unei intrevederi la Ankara cu premierul turc Ahmet Davutoglu.

Davutoglu avertiza insa, la inceputul lunii februarie, ca Turcia nu va purta singura „toata povara” de a gazdui refugiatii sirieni. „Nimeni nu trebuie sa creada ca, daca Turcia accepta refugiati si isi asuma aceasta responsabilitate, aceasta tara va purta singura povara”, declara premierul turc dupa o intalnire la Ankara cu cancelarul german Angela Merkel.

  • Tsipras a cerut „transferul urgent” al refugiatilor din Grecia in alte tari, in ajunul summit-ului

La randul sau, premierul grec Alexis Tsipras a cerut din nou, duminica, transferul „urgent” al miilor de refugiati aflati in prezent pe teritoriul Greciei in alte tari ale Uniunii Europene, in ajunul summit-ului extraordinar UE-Turcia de la Bruxelles.

„Lansarea imediata a unei proceduri fiabile care sa permita transferul migrantilor din tara noastra catre alte state UE reprezinta o urgenta absoluta. Asta vom incerca sa obtinem luni la Bruxelles”, a declarat Alexis Tsipras.

Zeci de mii de migranti – aproape 30.000, potrivit lui Tsipras – sunt blocati in Grecia in conditii mizere din cauza restrictiilor impuse de cateva tari de pe asa-numita „ruta balcanica”, printre care Macedonia vecina.

„Turcia este singura tara care a pus in practica deciziile si isi asuma responsabilitatile decise de comun acord de tarile de pe ruta balcanica in luna octombrie”, a sustinut premierul grec.

Macedonia a introdus, duminica, masuri suplimentare la frontiera cu Grecia, permitand doar tranzitul refugiatilor care vin din zone unde in mod clar este razboi.

Aproximativ 13.000 de migranti se inghesuiau sambata la frontiera dintre Grecia si Macedonia, in conditii de igiena deplorabile, cu numai doua zile inaintea summit-ului UE-Turcia considerat crucial pentru o reglementare a crizei refugiatilor.

  • Summit UE-Turcia si in decembrie anul trecut

Liderii celor 28 de state membre si premierul turc au convenit, la summit-ul UE-Turcia din decembrie anul trecut, ca Uniunea Europeana sa ofere Ankarei 3 miliarde de euro pentru refugiatii sirieni din Turcia.

In plus, UE a promis Ankarei ca va deschide un nou capitol in negocierile de aderare a acestei tari – lucru care s-a intamplat doua saptamani mai tarziu – si ca va accelera eliminarea vizelor, daca se vor indeplini conditiile necesare.

In schimbul ajutorului financiar primit de la Bruxelles, Turcia s-a angajat sa ajute UE sa gestioneze valul de migranti, fara precedent de la al doilea razboi mondial.

Sursa: hotnews.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: