Home » National » Câștigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 8%, la 1.943 lei, după primele din decembrie

Câștigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 8%, la 1.943 lei, după primele din decembrie

Câștigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 8,1% (171 de lei) față de decembrie, la 1.943 lei, în timp ce câștigul salarial mediu brut a înregistrat un declin de 8,3%, la 2.688 lei, cele mai mari câștiguri nete fiind în continuare în IT, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante. 

„Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), de 5.113 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante, de 1.163 lei”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

În luna ianuarie 2016, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în decembrie 2015 a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), a drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou).

De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici, în funcție de contracte/proiecte, sau a angajărilor de personal cu câștiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură) – cu 33,1%, respectiv în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului – cu 30,9%.

Declinul a fost între 20,5% și 29,5% în activități de editare, extracția minereurilor metalifere, transporturi pe apă, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi aeriene, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cercetare-dezvoltare, respectiv între 15,0% și 19,5% în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea produselor din tutun, industria metalurgică, telecomunicații, extracția cărbunelui superior și inferior, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, depozitare și activități auxiliare pentru transport, alte activități de servicii.

Creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic doar în tranzacții imobiliare (2,6%), activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (de 0,7%) și au fost cauzate în principal de acordarea de prime ocazionale și realizarea de producții ori încasări mai mari (funcție de contracte). 

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (-1,9%), respectiv în administrația publică (-1,4%). În sănătate și asistență socială câștigul salarial mediu net a crescut ușor comparativ cu luna precedentă (+0,2%).

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,7%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 114,1%. Indicele câștigului salarial real a fost de 92,6% pentru luna ianuarie 2016 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 147,7%, cu 11,7 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna decembrie 2015.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: