Home » Invatamant » Elevii colegiului tehnic Petru Rareș – codași la bacalaureat, fruntași la copiat

Elevii colegiului tehnic Petru Rareș – codași la bacalaureat, fruntași la copiat

de Marian MOCANU

O zecime dintre elevii claselor a XI-a și XII-a care ar fi trebuit să susțină ieri proba obligatorie a profilului în cadrul Simulării Examenului de Bacalaureat au lipsit nemotivat. Și de această dată, au fost încercări de fraudare. Patru elevi, trei de la Colegiul Tehnic „Petru Rareș” din Bârlad și unul de la Grupul Școlar Agricol din Puiești au fost prinși copiind folosindu-se de telefoanele mobile.

Ieri, în cadrul Simulării Examenului de Bacalaureat, a avut loc proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie. Din cei 2.075 elevi de clasa a XI-a care au susținut examenul de matematică, nu mai puțin de 186 au lipsit. În cazul elevilor de clasa a XII-a, care în vară vor susține examenul de maturitate, numărul absenților a fost ceva mai mic. Astfel, din cei 2.180 de elevi de la profilele real și tehnologic, care au susținut examen la matematică, au fost prezenți 2.032. La istorie, procentual vorbind, numărul absenților a fost chiar mai mare, absentând 92 din cei 1.082 elevi înscriși pentru a susține această simulare a examenului de bacalaureat. În total, numărul absenților, la nivel de județ, este de aproape 10,3% din totalul celor 4.403 elevi ce ar fi trebuit să susțină proba obligatorie a profilului.

Chiar dacă li s-a spus elevilor că în afara profesorilor din sălile de examen vor fi monitorizați audio și video, nu au lipsit nici de această dată încercările de fraudare. Trei elevi ai Colegiului Tehnic „Petru Rareș” din Bârlad și unul de la Grupul Școlar Agricol din Puiești au fost prinși copiind folosindu-se de telefoanele mobile. Doi dintre cei eliminați din examen sunt elevi de clasa a XI-a. Gestul este de neînțeles, cu atât mai mult cu cât notele obținute nici măcar nu se trec în catalog, fiind doar un mijloc de evaluare a cunoștințelor elevilor. La fel de grav este și faptul că elevii eliminați pentru încercări de fraudare sunt de la două dintre cele mai slabe licee din județ, din punct de vedere a rezultatelor obținute la examenele de bacalaureat de anul trecut. În sesiune de vară 2015, doar 5 din cei 42 de absolvenți de liceu înscriși la bacalaureat de la Grupul Școlar Agricol din Puiești au promovat acest examen, iar la Colegiul Tehnic „Petru Rareș” proporția a fost de doar 11 reușiți din totalul de 42 elevi. Simularea Națională a Examenului de Bacalaureat va continua azi, doar pentru elevii clasei a XII-a, cu proba la alegere a profilului și specializării. Rezultatele vor fi afișate pe 18 martie.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: