Home » Administratie » Grăbiți-vă cu plata taxelor și impozitelor locale!

Grăbiți-vă cu plata taxelor și impozitelor locale!

de Marian Mocanu

Doar până la data de 31 martie, mai pot beneficia vasluienii de reducerea cu 10% la plata taxelor și impozitelor local, în cazul în care și le achită integral. Până la aceeași dată, pentru a beneficia de cota de impozit de 1,6% din valoare, sunt așteptați, pentru depunerea declarațiilor de impunere, și vasluienii, persoane fizice sau juridice, care dețin în proprietate clădiri utilizate în scop nerezidențial reevaluate până la sfârșitul anului trecut.

Contribuabilii din județul Vaslui pot beneficia de o bonificație de 10% la plata taxelor și impozitelor locale, dacă le achită integral până la data de 31 martie. În cazul municipiului Vaslui, reducerea este dublă față de anul trecut.

Chiar dacă, potrivit noului Cod Fiscal, la plata obligațiilor fiscale mai întâi sunt încasate amenzile, abia după achitarea acestora putând fi plătite și taxele și impozitele locale, încasările de până acum ale Serviciului Finanțelor Publice Locale Vaslui nu au avut de suferit.

„Această prevedere nu ne ajută prea mult, pentru că, în general, cei care au amenzi mari de plată sunt persoane care nu au în proprietate bunuri pentru care să plătească taxe și impozite la bugetul local. Consider că efectul scontat, de creștere a veniturilor prin încasarea amenzilor restante, nu a fost atins”, a declarat, pentru Est News, Eugen Boț, directorul serviciului de specialitate al Primăriei Vaslui.

În afara platei taxelor și impozitelor locale, contribuabilii vasluieni care dețin în proprietate clădiri utilizate în scop nerezidențial trebuie să depună, până la data de 31 martie, declarațiile de impunere. Este vorba de acei proprietari, persoane fizice sau juridice, care au efectuat, până la data de 31 decembrie 2015, reevaluarea clădirilor pe care le au în proprietate. Această reevaluare, care se face de către persoane autorizate, trebuie actualizată la fiecare trei ani. În cazul în care, până la sfârșitul anului trecut, clădirile folosite în scop nerezidențial nu au fost reevaluate, sau proprietarii nu depun, până la data de 31 martie, declarația de impunere împreună cu raportul de evaluare însoțit de recipisa eliberată de ANEVAR, respectivii vor plăti o cotă de impozit de 7,5% din valoarea clădirii.

Până anul trecut, în cazul în care declarațiile de impunere erau depuse ulterior datei de 31 martie, cota maximă de impozit se aplica doar pentru fracțiunea de an. Începând din anul 2016, această cotă maximă de impozit se aplică pentru întreg anul și, chiar dacă raportul de reevaluare este datat înainte de sfârșitul lui martie, dar este depus după 31 ale acestei luni, acesta va fi luat în calcul începând cu 1 ianuarie 2017.

În cazul în care este depusă declarația de impunere, impozitul pentru clădirile utilizate în scop nerezidențial este de 1,3%, în cazul persoanelor fizice, și de 1,6%, pentru persoanele juridice.

„Persoanele fizice au fost informate cu privire la modificările privind plata taxelor și impozitelor pe clădiri folosite în scop nerezidențial. Fac pe această cale, un apel către contribuabilii, persoane juridice, care au în proprietate sau folosință astfel de imobile cărora le-au expirat perioada de evaluare de trei ani, și care trebuie să se prezinte la Serviciul Finanțelor Publice Locale până la data de 31 martie, pentru a depune declarațiile de impunere. Cei care sunt în interiorul perioadei de trei ani, nu este nevoie să depună aceste declarații de depunere la plata taxelor și impozitelor locale aferente anului 2016”, a mai spus directorul Eugen Boț.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Un incendiu de proporții, care a cuprins un depozit de furaje din localitatea Roșiești, a mistuit peste șapte tone de paie și a degradat alte 100 de tone, pompierii care au intervenit reușind să salveze alte 60 de tone de cereale. Cauza probabilă a izbucnirii flăcărilor au fost scânteile ieșite pe țeava de eșapamenta unui utilaj agricol. O fermă agricolă din localitatea Roșiești a fost cuprinsă de un incendiu de proporții în cursul după-amiezii de joi, în urma neglijenței unor salariați care au folosit utilaje agricole fără a ține cont de consecințe. Astfel, un depozit de furaje a luat foc, nu mai puțin de șapte tone de paie fiind mistuite de flăcări. De asemenea, alte 100 de tone de nutrețuri au fost degradate. Salariații fermei au solicitat ajutorul pompierilor prin numărul de urgență 112. ”La intervenție, s-au deplasat două echipaje cu autospecialele aferente de stingere cu apă și spumă, încadrate de opt pompieri. În ajutorul lor, au venit și 15 salariați ai fermei. Incendiul se manifesta la un depozit de 350 de metri pătrați. În urma intervenției, s-a reușit salvarea a 60 de tone de cereale, precum și a unei hale”, ne-a precizat responsabilul mass-media al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, Marius Stanciu. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului stabilită de către pompieri au fost scânteile ieșite pe țeava de eșapament a unui tractor folosit de către un angajat care au aprins paiele uscate din depozitul de furaje. (Ionuț PREDA)

Un incendiu de proporții, care a cuprins un depozit ...

Vasluian arestat după ce și-a bătut cu parul nora și soția. Una din victime necesită intervenții chirurgicale

Un bărbat de 64 de ani, din municipiul Vaslui, ...

Biciclist de 56 de ani, găsit mort pe marginea drumului. Poliția spune că ar fi vorba de o autoaccidentare

Un biciclist în vârstă de 56 de ani, din ...