Home » Sanatate » Noțiuni de prim ajutor – disciplină obligatorie în școală

Noțiuni de prim ajutor – disciplină obligatorie în școală

de Marian MOCANU

Ieri, Camera Deputaților a adoptat tacit o modificare la legea educației naționale prin care se introduce în sistemul preuniversitar și universitar disciplina „Noțiuni de prim ajutor”. Dacă va fi aprobată și de Senat, această materie va fi obligatorie începând cu anul școlar 2016 – 2017.

O inițiativă parlamentară, de modificare a legii educației naționale, promovată de deputatul de Bârlad Tudor Ciuhodaru a fost aprobată tacit ieri, în Camera Deputaților. Este vorba de introducerea în sistemul preuniversitar și universitar a unei noi discipline obligatorii, „Noțiuni de prim ajutor”.

„În toate nivelurile sistemului național de învățământ, preuniversitar și universitar, cu excepția celui prevăzut la art 23. alin (1), lit. a), se include disciplina «Noțiuni de prim ajutor» ca disciplină obligatorie de studiu”, se arată în proiect.

„Introducerea în planul cadru a unei discipline privind acordarea primului ajutor se impune având în vedere numeroasele riscuri la care sunt expuși cetățenii. Pentru a fi cu adevărat eficiente noțiunile de prim ajutor, constând în modul de a acționa în fața unei urgențe medicale și de a evita sau reacționa în fața unui pericol cu potențial vital, trebuie să ajungă la fel de cunoscute ca alfabetul sau tabla înmulțirii”, a explicat deputatul Ciuhodaru. Reprezentanții Ministerului educației nu au susținut această inițiativă de modificare a Legii învățământului, pe motiv că „În prezent, există în curricula școlară, ca disciplină opțională «Disciplina de promovare a sănătății și educație pentru sănătate», care include și noțiuni de prim ajutor. Dacă va fi aprobată și de Senat, această materie fi introdusă în programa școlară începând cu anul școlar 2016 – 2017.

About Tehno Redactor

One comment

  1. Gioni Marasesti

    Felcerul National alias Moasa Televiziunilor da sfaturi ca na se apropie alegerile :))) Esti ridicol mai ciuciudarule nu mai prinzi in Moldova loc !

%d blogeri au apreciat: