Home » Administratie » Cum au mers edilii bărlădeni cu medalia în buzunar, ca sa-l facă pe Ovidiu Tonița Cetățean de onoare al Bârladului … la Iași

Cum au mers edilii bărlădeni cu medalia în buzunar, ca sa-l facă pe Ovidiu Tonița Cetățean de onoare al Bârladului … la Iași

de Simona MIHĂILĂ

Meciul de retragere din echipa națională al celui mai renumit rugbyst din România, bârlădeanul Ovidiu Tonița, i-a pus iarăși într-o lumină rușinoasă pe edilii locali.

Profesorul Gelu Căuea, cel care l-a antrenat pe sportiv, s-a declarat, în cadrul unei conferințe de presă a PSRO, susținută alaltăieri, întristat de faptul că Bârladul a fost incapabil să-i asigure rugbystului deținător a cinci titluri mondiale, un cadru adecvat ultimului mare meci din cariera lui de profesionist.

Meciul s-a jucat sâmbătă, 12 martie, împotriva Germaniei, în cadrul Cupei Europene a Națiunilor, pe stadionul “Emil Alexandrescu” din Iași.

Stadionul ieșean a fost, pentru autoritățile bârlădene, cadrul ideal de a-l face pe Ovidiu Toniță Cetățean de onoare al Bârladului. Cu diploma și cu medalia transportate de laapostu-tonita-cetatean-onoare Bârlad, viceprimarul Dorin Apostu s-a amestecat printre reporteri, cameramani, suporteri nerăbdători să facă poze cu idolul lor și a încropit ad-hoc “festivitatea” de atribuire a titlului de Cetățean de onoare.diploma-cetatean-onoare-tonita-rugbyst

Antrenorul Gelu Căuea a sancționat gestul municipalității: “A venit domnul viceprimar Apostu cu mare tam-tam la tribuna oficială pe stadionul din Iași. Puteau să facă o ceremonie aici, la Bârlad, orașul natal al sportivului, nu acolo, pe terenul de rugby, la Iași”.

Contactat de reporterii Est News pentru mai multe lămuriri legate de alegerea stadionului ieșean drept loc de ceremonie a învestirii cu cel mai înalt titlu onorific pe care îl poate conferi o localitate unei persoane merituoase, viceprimarul Dorin Apostu a explicat: “Am considerat că meciul de retragere este un moment foarte frumos. Doar acum am avut posibilitatea normală, corectă și morală, neavând cum altfel să procedăm, deoarece domnul Ovidiu Tonița nu a putut veni la Bârlad. De la Iași a plecat direct în Franța”.

Într-adevăr, Ovidiu Tonița s-a întors în Franța sâmbătă. Ce a uitat să spună viceprimarul a fost că marele sportiv și-a petrecut toată ziua de joi … la Bârlad. Și-a vizitat familia, precum și pe antrenorul Gelu Căuea.

tonita-caueaNu lipsit de importanță este și faptul că profesorul Căuea este președintele organizației locale a PSRO. Fără îndoială că acesta, în calitate de mentor al marelui sportiv, nu ar fi putut lipsi de la o eventuală ceremonie organizată de autorități în cinstea lui Tonița. Ceremonie la care, nu-i așa, PSD ar trebui să strălucească. N-ar fi “normal, corect și moral” ca și reprezentanții altor partide să se înfrupte dintr-o ocazie cu așa mare potențial electoral.

Observațiile făcute de Căuea în conferința de presă trebuie să fi pus pe jar autoritățile pesediste. La câteva ore după conferință, pe site-ul Barlad Online (www.b-o.ro) este publicat un mesaj de mulțumire din partea sportivului Ovidiu Tonița, chipurile. Spre finalul scrisorii este sugerată informația că viceprimarul Apostu l-a invitat la Bârlad, invitație pe care Tonița spune că va încerca să o onoreze în luna mai, la Sărbătoarea de 60 de ani de Rugby la Bârlad.

Mentorul marelui rugbyst are îndoieli serioase că mesajul a fost scris de acesta: “Părerea mea este că nu-i aparține. Am motive să afirm acest lucru. Îl cunosc foarte bine pe Ovidiu, a fost elevul meu și este copilul meu de suflet. Deși este posibil să știe de existența acelui mesaj, nu cred că e scris de el”.

About Tehno Redactor

One comment

  1. mare sportiv.!!!!!!!!
    nu campion olimpic ,nu campion mondial nu tu nimic.
    campionii cu adevarat din BIRLAD nu au voie sa fie cetateni de onoaren
    sa va fie rusine ,titlul de cetatean de onoare a ajuns un troc politic,