Home » Administratie » Numărul de urgență 112 nu este pentru sesizări cu privire la încălcarea Legii Antifumat

Numărul de urgență 112 nu este pentru sesizări cu privire la încălcarea Legii Antifumat

de Marian MOCANU

Astăzi intră în vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Eventualele sesizări privind eventualele contravenții privind fumatul în spațiile nepermise de lege nu trebuie făcute la numărul de urgență 112.

Conform legii nr. 15/2016, prin spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Inspectoratele pentru Situații de Urgență, Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția de Frontieră și chiar Poliția Locală vor avea în vedere inclusiv aplicarea prevederilor Legii antifumat, în cadrul acțiunilor prioritare pe care le desfășoară.

Sesizările privind faptele prevăzute de Legea nr. 15/2016 se fac către Poliția Locală sau către structurile MAI, mai sus menționate. Persoanele juridice au responsabilități cu privire la obligațiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spațiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice „Fumatul interzis” și folosirea simbolului internațional, respectiv țigareta barată de o linie transversală.

„Fumatul reprezintă inclusiv o cauză a incendiilor, fapt pentru care recomandăm fumătorilor să nu arunce la întâmplare resturile de țigări și chibrituri nestinse. Conform datelor statistice înregistrate la nivelul IGSU, anul trecut la nivel național 11% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor în ceea ce privește fumatul. Modul de reglementare a fumatului, ca parte a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, era verificat și înainte de apariția acestei legi, aspect care va rămâne în atenția noastră și în timpul controalelor executate în teren. Recomandăm cetățenilor ca sesizările privind eventualele contravenții privind fumatul în spațiile nepermise de lege să nu se facă la numărul de urgență 112, această linie fiind destinată exclusiv urgențelor și situațiilor care pun în pericol viața, integritatea corporală sau bunurile oamenilor”, se arată într-un comunicat emis de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” Vaslui.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: