Home » Sport » RC Bârlad debutează sâmbătă, la Galați, în Cupa României

RC Bârlad debutează sâmbătă, la Galați, în Cupa României

Echipa de rugby seniori RC Bârlad debutează, sâmbătă, în noua ediție a Cupei României. Întâlnește de la ora 13.00 formația RCM Galați, pe care ulterior o va înfrunta și sub postura de gazdă. După ce anul trecut Cupa României s-a disputat într-o formulă restrânsă, de acesta dată revin în competiție echipele din Divizia Națională de Seniori, sistemul de disputare având ca noutate împărțirea acestora în două grupe valorice în funcție de eșalonul de proveniență. În lupta pentru trofeu sunt angrenate 15 echipe, șapte din SuperLiga CEC Bank, respectiv opt din Divizia Națională de Seniori și Divizia A. Bârlădenii se află în Grupa a II-a valorică, în seria albastră, vor mai da piept în meciuri tur-retur cu CS Năvodari și CSM Bucovina Suceava. Cel de-al doilea meci din grupă va avea loc acasă, pe 3 aprilie, cu CS Năvodari. În seria roșie se vor duela Stejarul Buzău, CSU AV Arad, Știința Petroșani și CS Mănăștur.

Din grupa I valorică fac parte Politehnica Iași, nou-promovată în SuperLiga CEC Bank, Știința Baia Mare, CSM Olimpia București, Dinamo București, Steaua București, Unirea Cluj și Timișoara Saracens.

cupa_rugbyReprezentanții echipelor din ligile inferioare și-au exprimat dorința de a face o figură cât mai frumoasă în meciurile din Cupă, de a demonstra omogenitatea loturilor și creșterea în valoare a jucătorilor, pentru a intra în atenția tehnicienilor de la lotul național, subliniind că partidele din Cupă sunt un bun prilej de afirmare pentru rugbyștii tineri. Miza pentru cele opt echipe din Divizia Națională de Seniori o reprezintă un loc în sferturile de finală. După stabilirea clasamentului va urma un baraj de calificare în sferturile de finală pe care îl vor disputa, pe 29 aprilie, ocupantele locurilor unu din cele două serii. Din acest punct de vedere practic se poate spune că echipa care își va câștiga locul în primele opt va fi câștigătoarea unui imaginar trofeu al eșalonului secund.

În ceea ce privește faza sferturilor de finală, se va proceda prin tragere la sorți. Astfel, se vor forma două grupe valorice, în prima urnă urmând să fie introduse ocupantele locurilor finale 1, 2, 3 și 4 din prima grupă valorică, iar în cea de-a doua urnă se vor introduce ocupantele locurilor 5, 6 și 7 din prima grupă valorică și învingătoarea meciului de baraj dintre cele două echipe câștigătoare ale Seriilor Albastră și Roșie. Pe rând, pentru fiecare meci, se va extrage câte o bilă care va conține numele echipei din fiecare urnă valorică. Partidele se vor desfășura pe terenurile echipelor din prima urnă valorică.

Semifinalele vor avea loc pe 14 mai, urmând să participe învingătoarele din sferturi, astfel: Semifinală 1-învingătoarea din Sfertul 1 cu învingătoarea din Sfertul 4; Semifinală 2-învingătoarea din Sfertul 2 cu învingătoarea din Sfertul 3. Meciurile din semifinale vor avea loc pe terenurile primelor echipe. Câștigătoarele partidelor vor disputa finala Cupei României, pe 28 mai.

Cupa României, un prilej pentru bârlădeni de a-și câștiga un loc la echipa națională

Președintele Federației Române de Rugby, Haralambie Dumitraș, a afirmat, miercuri, într-o conferință de presă, că forul național a recurs la un nou format în acest an pentru Cupa României în dorința de a aduce cât mai multe echipe să participe la competiție. La conferința de presă desfășurată la sediul FRR au fost prezenți și căpitanii echipelor care vor participa în Cupa României, printre care și Bogdan Lungu, de la RC Bârlad. Alături de el au mai fost prezenți Remus Zaharescu (Știința Petroșani), Octavian Scolobiuc (CSM Bucovina Suceava), Mihăiță Zaina (CS Năvodari), Gabriel Dănăilă (RC Galați), Florin Maxim (CSUAV Arad), Antonio Savu (U Cluj), Vlad Voievod (CS Mănăștur), Adrian Ion (CSM București), Andrei Bucurescu (Dinamo), Ștefan Druscă (Poli Iași), Mădălin Baraulea (RC Buzău), Cristi Cornei (Steaua), Stelian Burcea (Timișoara Saracens) și Constantin Pristaviță (CSM Știința Baia Mare).

”Cupa României este cea mai veche competiție a rugbyului românesc. Avem un aer nou în acest sezon, un nou format de competiție, pentru a aduce cât mai multe echipe să participe la această aventură. Este un prilej de a vedea la lucru toți jucătorii seniori din primele eșaloane ale rugbyului românesc, de a vedea la lucru jucătorii internaționali și le urez succes tuturor. Este un prilej de bucurie, un mod de a se exprima și de a câștiga un loc în echipa națională a României pentru viitoarele competiții, atât Nations Cup de la București, cât și turneele din toamnă și, mai ales, marea aventură care va începe anul viitor, meciurile de calificare pentru Cupa Mondială din Japonia”, a declarat Haralambie Dumitraș, președintele Federației Române de Rugby. Acesta a menționat și intenția Federației de a mări numărul echipelor care vor evolua în SuperLigă din sezonul următor: ”Începem de jos, s-a făcut o treabă foarte bună la nivelul dezvoltării, trebuie să consolidăm și înalta performantă. În formatul de anul trecut au fost constatate mici deficiențe, dar cel mai important lucru este imaginea pe care o dăm sportului. Atunci când joci în fiecare zi aceleași meciuri nu mai prezintă interes. De aceea este important să avem un panel mai mare de echipe participante, să promovăm rugbyul în mai multe orașe din România, în mai multe regiuni. Chiar mă bucur de participarea Iașului în SuperLigă. Sper ca încă trei echipe să se alinieze și participăm la aventură împreună”. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: