Home » National » Directorul Cyberint (SRI): În România sunt 68 de milioane de alerte/an privind atacurile informatice

Directorul Cyberint (SRI): În România sunt 68 de milioane de alerte/an privind atacurile informatice

Directorul Centrului Cyberint din SRI, Florin Cosmoiu, a declarat, joi, că în România există 68 de milioane de alerte pe an privind atacurile informatice ceea ce înseamnă că avem la toți deținătorii de calculatoare, cetățeni sau instituții, un nivel scăzut de securitate cibernetică.

”La ora actuală, amenințările din acest domeniu există, nu sunt fantasmagorii, ele există și sunt manifestate atât de actorii statali, cât și de organizații de criminalitate informatică, cât și de activiști și teroriști. Legea securității cibernetice este obligatorie pentru a crește nivelul de securitate cibernetică a României. Faptul că există 68 de milioane de alerte pe an înseamnă că avem în general, la toți deținătorii de calculatoare, cetățeni sau instituții, un nivel de securitate cibernetică scăzut”, a declarat directorul Centrului Cyberint din SRI, Florin Cosmoiu, la conferința “Securitatea cibernetică de la protecția individului la securitatea națională”, organizată la Parlament.

Florin Cosmoiu a afirmat că Legea securității cibernetice își propune să responsabilizeze persoanele juridice implicate pentru a crește nivelul de securitate în mediul virtual. “Legea securității cibernetice nu își propune decât să responsabilizeze toți actorii juridici, persoanele juridice implicate, deținători de infrastructuri cibernetice, să fie responsabilizați și într-o oarecare măsură obligați, prin capitolul de control și contravenții, pentru a crește nivelul de securitate cibernetică al infrastructurilor pe care îl dețin”, a afirmat directorul Centrului Național Cyberint din SRI.

Directorul Cyberint a explicat că legea securității cibernetice stabilește o serie de obligații pentru deținătorii de infrastructură specifică pentru a asigura “o protecție mai bună a cetățeanului”, care poate fi afectat financiar, moral și poate fi șantajat, în urma unor atacuri cibernetice.

“În final, cetățeanul poate să fie afectat chiar și la nivel financiar, să constate că îi lipsesc bani din conturi, poate să constate că este șantajat pe internet că sunt postate pe internet anumite date care să îl compromită. (…) Susțin necesitatea acestei legi”, va aduce beneficii cetățenilor, companiilor din mediul privat și statului, a afirmat Florin Cosmoiu.

Directorul Cyberin a subliniat că nici un articol din Legea securității cibernetice nu facilitează accesul neautorizat la calculatoare, actul normativ fiind menit să sporească securitatea din mediul virtual.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Insuportabila ușurătate a ființei de nimicon 5 mai 2020 at 10:45

„Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de ...

Tudorel Toader, după decizia CEDO în cazul Kovesi vs România: Președintele nu a revocat-o pe în baza propunerii mele, ci decizia CCR se executăon 5 mai 2020 at 11:45

„Eu ca ministru am făcut raportul de evaluare şi ...

Kovesi, după decizia CEDO: Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii anion 5 mai 2020 at 12:52

„Nu am depus o cerere pentru despăgubiri bănești, pentru ...