Home » Social » Zeci de unități de alimentație publică din județ, închise de inspectorii sanitar-veterinari

Zeci de unități de alimentație publică din județ, închise de inspectorii sanitar-veterinari

de Răzvan CĂLIN

Echipele de control au declanșat un val de verificări la toți agenții economici din județ care activează în domeniul alimentar. Până în prezent au fost închise 27 de unități din cauză că nu îndeplineau normele de securitate în vigoare.

De la începutul anului Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a demarat o acțiune de amploare ce vizează verificare tuturor agenților economici care activează în domeniul alimentației publice. Au fost efectuate inspecții pentru a se vedea dacă sunt respectate condițiile sanitare veterinare în târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, pescarii,  magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri , depozite alimentare, unități de patiserie și panificație etc.), precum și din unitățile de alimentație publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.

Inspectorii sanitar-veterinari au constatat numeroase deficiențe la diferite capitole: manipularea produselor alimentare, igiena și starea de sănătate a personalului, spații de depozitare supraaglomerate, cu produse alimentare nelotizate pe sortimente și categorii de calitate, lipsă monitorizare și înregistrări pe grafice de temperatură, nerespectarea programului de autocontrol etc.

În consecință, DSVSA Vaslui a emis nu mai puțin de de 27 de ordonanțe de interzicere a activității, lista unităților închise cuprinzând două stupine, o pizzerie, două baruri, șase măcelării, o carmangerie, un centru de prelucrare a laptelui integrat în cadrul exploatației, 12 magazine, o unitate de fabricare vinuri și una de fabricare băuturi răcoritoare și apă plată.

”De asemeni, au fost aplicate 12 amenzi contravenționale în valoare totală de 8.720 de lei, 58 de avertismente și opt notificări pentru prezentarea la sediul DSVSA în vederea înregistrării. Au fost retrase din consumul uman și dirijate către neutralizare următoarele cantități de produse: 372,98  kg preparate din carne, 38,63 kg carne vită, 210,77 kg carne porc, 263,77 kg carne pasăre, 50,91 kg pește,  224,35 kg produse lactate, 46  litri lapte și  118  bucăți ouă consum. Începând cu data de 10 ianuarie au demarat inspecțiile și în exploatațiile de animale, nonprofesionale și comerciale, pentru a se vedea dacă sunt respectate de către agricultori condițiile agricole și de mediu”, se mai arată într-un comunicat emis redacției de conducerea DSVSA Vaslui.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: