Home » Administratie » Nebuloasă referendumului de la Pungești. Nimeni nu are curajul să-și asume răspunderea

Nebuloasă referendumului de la Pungești. Nimeni nu are curajul să-și asume răspunderea

Nicio autoritate de la noi din județ nu a luat vreo decizie în urma referendumului organizat pentru demiterea primarului de Pungești, la care prezența la vot a fost de 34,23%, prefectul Daniel Olteanu așteptând un răspuns de la autoritățile centrale pentru a stabili dacă validează sau nu referendumul.

Situația rezultatului referendumului pentru demiterea primarului comunei vasluiene Pungești, Mircia Vlasă, rămâne incertă, în condițiile în care autoritățile nu au ajuns la nicio concluzie cu privire la numărul alegătorilor care trebuiau să fie prezenți la vot pentru a fi validat sau nu acel procent de 34,25% de localnici prezenți la urne. Pe de o parte, președintele Biroului Electoral de Circumscripție (BEC) Pungești, Neculai Burlibașa, susține că responsabilitatea validării referendumului aparține Instituției Prefectului. În consecință, magistratul vasluian a prezentat la Prefectură și Judecătoria Vaslui doar procesul verbal cu rezultatul referendumului, respectiv prezența la vot, voturile valabil exprimate, voturile nule și numărul celor care au răspuns cu ”DA” și „NU” la întrebarea din buletinul de vot.

Daniel Olteanu

Daniel Olteanu

Pe de altă parte, prefectul Daniel Olteanu ne-a precizat că, în opinia colectivului juridic de la prefectură, BEC Pungești trebuia să valideze referendumul de duminică. „Nu pot eu să validez referendumul și tot eu să emit, dacă este cazul, și ordinul de încetare a mandatului primarului de Pungești. De aceea, pentru a lămuri situația delicată, am solicitat clarificări la Autoritatea Electorală Permanentă, la Judecătoria Vaslui și la Ministerul Afacerilor Interne”, a declarat prefectul județului Vaslui, Daniel Olteanu.

Reprezentantul guvernului în teritoriu susține că nu are un termen prevăzut de lege în luarea unei decizii cu privire la acest referendum, deși câteva zeci de localnici din Pungești i-au cerut un răspuns cât mai rapid. „Eu nu mă grăbesc să iau vreo decizie pripită și, mai ales, sub presiunea străzii. Am discutat astăzi (n.r.-luni) cu reprezentanții protestatarilor din Pungești și le-am explicat situația. Eu cred că oamenii au înțeles că este o problemă legislativă”, a mai precizat prefectul Daniel Olteanu.

Potrivit rezultatelor oficiale comunicate de BEC Pungești, prezența la vot la referendumul de duminică a fost de 34,23%. Astfel, din cei 2.512 alegători din listele electorale permanente, 860 au fost prezenți la vot. Dintre aceștia, 759 au votat pentru demiterea primarului Mircia Vlasă, 91 au fost împotrivă, iar zece voturi au fost nule. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: