Home » Invatamant » ”Nu primesc pomeni de la nimeni”! Scandalul telescopului capătă amploare

”Nu primesc pomeni de la nimeni”! Scandalul telescopului capătă amploare

de Răzvan CĂLIN

Într-o nouă încercare disperată de a drege busuiocul, mai marii din ISJ Vaslui i-au promis profesorului Ioan Adam că îi vor cumpăra și lui un telescop similar cu cel oferit de Ministerul Educației. Președintele Asociației Astronomice ”Sirius” se simte jignit de atitudinea șefilor din învățământul vasluian.

Scandalul telescopului capătă nuanțe astronomic de penibile după ce șefii din învățământul vasluian au reușit să calce din nou în străchini, deși ei susțin că nu au vrut decât să împace și capra și varza. Ultima găselniță gândită de inspectoarea de fizică Irina Dumitrașcu (girată și de Gabriela Plăcintă, șefa Inspectoratului Școlar al Județului) a provocat o reacție vehementă din partea profesorului Ioan Adam, președintele Asociației Astronomice ”Sirius” Bârlad.

dumitrascu-irina-inspector-fizicaConducerea Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” Bârlad a primit recent o adresă de la ISJ Vaslui, semnată de Irina Dumitrașcu și Gabriela Plăcintă, prin care se arată că telescopul oferit de Ministerul Educației Naționale și Cercetării a fost repartizat Colegiului Național ”Gheorghe Roșca Codreanu” pe motiv că cei mai mulți participanți la olimpiada națională de astronomie provin de la acest liceu. În schimb, pentru a-i închide gura și profesorului Adam, în documentul respectiv se mai precizează că Asociația Profizica (al cărei președinte este chiar inspectoarea Irina Dumitrașcu) îi va cumpăra un alt telescop: ”Pentru buna desfășurare a activității de cerc (!) a domnului profesor Adam Ioan, se va cumpăra prin Asociația Profizica un telescop similar până pe 1.04.2016”.

Cum era și de așteptat, profesorul Adam s-a arătat consternat și chiar jignit de această ultimă ”butadă” pusă la cală de mai marii

Gabriela Placinta

Gabriela Placinta

ISJ Vaslui. Într-un comunicat remis redacției noastre, Adam adoptat o poziție extrem de tranșantă: ”Vă anunț, doamnă inspector general, că nu primesc pomeni de la nimeni. Ci vreau, ca și cei 20 de elevi pe care îi pregătesc pentru olimpiadă și alte concursuri de astronomie, să se respecte până la capăt Ordinul de Ministru! Orice om își pune o întrebare de bun simț: De ce nici Ministerul Educației și nici ISJ Vaslui nu au transferat de la bun început telescopul la Colegiul ”Codreanu”? După cum se poate vedea din document, suntem tratați precum ruda săracă. Ce treabă are Asociația Profizica (din care m-am retras în acest an) cu Ordinul Ministrului (OM) nr. 5423 din 6.10.2015? Este penibil ceea ce se întâmplă în legătură cu aplicarea acestui ordin. Se poate constata în document că se prezintă deformat situația legată de olimpicii la astronomie. Nu se menționează nicăieri în OM 5423  pentru ce perioadă trebuie avute în vedere participările la Olimpiada Internațională de Astronomie și Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, precum și rezultatele obținute. Cum s-a ajuns atunci la perioada 2009-2015? Oare ISJ Vaslui nu a aflat că prima Olimpiadă Națională de Astronomie a fost organizată în 2003 la Bârlad, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”? Dar nici de a doua olimpiadă, organizată în 2008, tot la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”?”.

Profesorul Adam susține în continuare cu tărie că respectivul telescop oferit de ministerul de resort drept recompensă și ajutor elevilor ce au excelat și excelează în continuare la această disciplină complexă, dar care este în afara programei școlare, trebuie să ajungă în patrimoniul Liceului ”Mihai Eminescu”. Pentru că aici, dintotdeauna, Asociația Astronomică ”Sirius” a găsit sprijin necondiționat pentru ca orele de pregătire a elevilor să se desfășoare în bune condiții. Iar argumentul adus de inspectorat cum că la cei mai mulți olimpici de la astronomie provin de la Colegiul ”Codreanu”, este unul care nu stă în picioare. Profesorul Adam a ținut să precizeze că cei 20 de elevi pe care îi pregătește săptămânal la astronomie și astrofizică provin de la șapte instituții de învățământ din Bârlad și Zorleni.

”Activitatea de pregătire a olimpicilor la astronomie continuă și acum la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. Faptul că asigurăm pregătirea pentru performanță a elevilor de la diverse școli nu este un argument suficient de puternic pentru ca ISJ Vaslui să-i sprijine în demersul lor? Astronomia creează punți de legătură între elevi și stimulează interesul pentru știință. În schimb, ISJ Vaslui încearcă să dezbine olimpicii la astronomie…Consider că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp este jignitor, atât pentru mine, cât și pentru elevii care muncesc din greu. Nu vrem decât să se facă dreptate și să se respecte întocmai ordinul ministrului Educației”, a mai spus Adam.

Președintele Asociației ”Sirius” a depus în scris o sesizare către ministrul Educației, dar a trimis un document similar și prim-ministrului Dacian Cioloș, în speranța că, finalmente, se va face dreptate. După cum am mai scris în paginile cotidianului nostru, scandalul a fost provocat de faptul că la inițiativa inspectoarei Irina Dumitrașcu, telescopul cu pricina a fost oferit Liceului ”Ștefan Procopiu” din Vaslui. Nu a contat deloc că de ani buni Asociația ”Sirius” Bârlad pregătește zeci de elevi de la diferite instituții de învățământ din localitate, care au avut rezultate de excepție la olimpiadele și concursurile de astronomie naționale și internaționale. Asta în timp ce municipiul Vaslui nu a avut niciodată vrem elev calificat la faza națională a competiției.

About Razvan Calin

2 comments

  1. JENANT….. Cum sa faci asa ceva??? Sa iti bati joc de tot si de toate… SUNTETI IN AN ELECTORAL DOAMNA PLACINTA !!! Pierdeti voturi… Va spun asta pentru ca stiu ca asta va doare si asa poate veti reactiona mai eficient ! Colegiul Codreanu a cazut victima colaterala. Evident ca atata timp cat liceul MAI ARE DEJA UN TELESCOP, nu ii mai era necesar si toti cei din Codreanu ar fi fost foarte incantati ca acest al doilea telescop sa ajunga la Eminescu.
    Ceea ce ati facut se numeste SFIDARE… Il dati la Procopiu (un liceu foarte bun, dar fara legatura cu Astronomia… pentru numele lui Dumnezeu ! ), iar apoi, din lac in put, la Codreanu….
    Oare voi din ISJ intelegeti ce se intampla in jurul vostru in lumea asta??? Ca nu mai poti prosti, sfida si trata lumea cu aroganta ca in urma cu 10-20 de ani… TRECEM IN ALTA ETAPA…. TREZITI-VA !!! RESPECTATI PRINCIPIUL MERITOCRATIEI…

  2. Un reclamagiu notoriu care deja are pierdute unele procese pe diferite spete, urmand a fi executat silit. Telescopul buclucas este cea mai mare problema din invatamantul din judetul Vaslui. Esti mai mult decat penibil dom’ profesor!

%d blogeri au apreciat: