Home » Sport » A vrut să fie un fotbalist de succes, dar destinul l-a îndreptat către arbitraj

A vrut să fie un fotbalist de succes, dar destinul l-a îndreptat către arbitraj

Iubește fotbalul de la șase ani și a reușit să joace la mai multe echipe, fiind remarcat și selecționat datorită calităților sale sportive. Un accident stupid, petrecut pe terenul de joc, i-a deviat oarecum traiectoria.

Gigel Popa are 21 de ani. Este un tânăr bârlădean pe care nu l-a oprit nimic în a-și urma visul. A considerat că este bine să se retragă din fotbal ca jucător și să se pregătească pentru a deveni arbitru. Bogdan Gheorghiță, președintele Asociației Județene de Fotbal (AJF), i-a remarcat talentul lui Gigel și având o experiență bogată pe teren l-a sfătuit să se apuce de arbitraj.

„Am iubit și iubesc balonul rotund. În 2015, pe 23 octombrie, în timpul unui meci, accidental portarul echipei adverse m-a lovit cu talpa bocancului în coaste. Am simțit că mă lasă puterile și după ce am alergat 10 metri am căzut. Eram conștient. Am fost dus la spital cu ambulanța și în urma investigațiilor medicii m-au diagnosticat cu hemotorax pe partea dreaptă. Am stat internat două săptămâni la Iași în secția ATI. Mi s-a recomandat un an de repaus, dar n-am putut să aștept atât și să pierd timpul, așa că am hotărât să-mi folosesc cunoștințele altfel. Așa am ajuns la arbitraj. Bogdan Gheorghiță, președintele AJF, a văzut, probabil, o sclipire la mine și m-a supus la un test de arbitraj la un meci de liga a V-a, unde am confirmat. M-am bucurat de sprijinul său total”, ne-a declarat Gigel Popa.

Momentan, urmează alături de alți 60 de tineri din Bârlad, Huși și Vaslui cursuri gratuite de arbitraj, organizate la AJF. A arbitrat, în ultimele patru luni, meciuri de liga a V-a, în fiecare duminică. Ultimul a fost săptămâna trecută, la juniori, dar și câteva meciuri în cadrul Cupei Polițiștilor la fotbal. Răzvan Beldiman, arbitru de liga a treia, este cel care predă aceste cursuri tinerilor interesați de arbitraj. „A crescut mult într-un timp scurt, iar experiența lui Gigel ca jucător îl ajută foarte mult. A fost supus mai multor teste și a dovedit o pregătire fizică și teoretică temeinică. Eu îi prevăd un viitor frumos în arbitraj. Sper, de asemenea, ca într-un timp relativ scurt și școala vasluiană de arbitraj să se impună prin tinerii arbitri pe care îi formează”, ne-a declarat Răzvan Beldiman.

Popa a început să joace fotbal la ACS Viitorul Bârlad, în perioada 2013 – 2014, avându-l ca antrenor pe Florin Bularda. A fost promovat ulterior la FC Vaslui, unde a jucat câteva luni, după care a fost remarcat de Aerostar Bacău cu care a semnat un contract de un an, între 2014 și 2015. În plină ascensiune, însă, s-a întâmplat incidentul nedorit care l-a determinat să renunțe la cariera de jucător de fotbal.

„După un an de pauză mi-ar fi fost foarte greu să mă antrenez și să fiu pregătit așa cum trebuie pentru a reveni pe terenul de joc. Nu înseamnă că am renunțat la fotbal. Voi continua să slujesc fotbalul printr-un arbitraj corect, profesionist și să fac totul pentru a obține, dacă se poate, toate cele trei categorii”, a mai spus Gigel Popa.

Tânărul bârlădean a absolvit primii trei ani de liceu la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Bârlad, iar ultimul an la urmat la un liceu din Bacău, unde, în același timp juca la Aerostar. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor