Home » Administratie » Primăria Vaslui vrea să preia iluminatul public de la E.ON

Primăria Vaslui vrea să preia iluminatul public de la E.ON

de Marian MOCANU

Exasperată de desele defecte care afectează sistemul de iluminat public și întârzierea cu care proprietarul rețelei, SC E.ON Distribuție efectuează reparațiile, municipalitatea vasluiană vrea să preia și să administreze acest sistem. Culmea este că, deși a fost realizat din banii primăriei, rețeaua de iluminat, a cărei valoare este estimată la aproape 112 mii de euro fără TVA, a ajuns în proprietatea firmei de distribuție a energiei electrice. Același lucru se întâmplă și la noii branșați care, chiar dacă montează stâlpii și cablurile electrice pe cheltuială proprie, sunt obligați să-l predea firmei de distribuție!

La viitoarea ședință de Consiliu Local a municipiului Vaslui primăria dorește să promoveze o hotărâre prin care să solicite preluarea sistemului de de iluminat public, aflat în acest moment în proprietatea SC E.ON Distribuție. Motivul este cât se poate de normal – multe dintre străzile din municipiul Vaslui, deși au stâlpi și rețea de iluminat, stau în beznă. Sunt străzi, cum ar fi Avântului, din centrul municipiului, pe care, în afara mai multor blocuri de locuit, se află Protoeria Vaslui și o grădiniță cu program normal, sau din cartierul 13 Decembrie, care, din cauza unor defecte la instalația electrică a sistemului de iluminat public, au fost multă vreme în beznă în această iarnă.

„Punctele de aprindere care se află actual în patrimoniul operatorului privat de rețea creează mari dificultăți în gestionarea și ajustarea programului de iluminat, deoarece programatoarele orare cu care sunt dotate acestea necesită reglajul la decadă pentru asigurarea gradului de iluminare conform standardelor legale în vigoare. Acest reglaj este realizat actualmente doar de reprezentanții operatorului. De asemenea, S.I.P din Municipiul Vaslui este format din rețele de iluminat public subterane, aeriene și stâlpi de iluminat, toate acestea sunt într-un avansat grad de uzură din punct de vedere fizic și moral”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Ideea preluării sistemului de iluminat public nu este nouă, procedura fiind demarată încă din anul 2013 prin negocieri între Primăria Vaslui și reprezentanții E.On Distribuție România. În luna iunie a anului trecut reprezentanții firmei de distribuție au solicitat o evaluare a sistemului ce urmează a fi preluat. În urma evaluării efectuate de un expert autorizat ANEVAR, valoarea de piață a rețelei formate din 40,43 km de rețea subterană și 4,93 km de rețea aeriană de joasă tensiune și 1.187 stâlpi de iluminat public din beton sau metal a fost estimată la 500.499 lei (echivalent a 111.901 euro) fără TVA. Culmea este că, aproape în totalitate, rețeaua a fost realizată, începând din anii 70, din banii municipalității, însă, conform legii, a fost predată gratuit societății de distribuție a energiei electrice. Același lucru se întâmplă și în cazul celor care, pentru a fi branșați la curent, trebuie să monteze pe cheltuială proprie stâlpii și cablurile electrice, ulterior predând rețeaua societății de distribuție a energiei electrice!

„Serviciile de iluminat public sunt activitățile de utilitate publică și de interes economic și social general, aflate sub autoritatea administrației publice locale, care au drept scop asigurarea iluminatului rutier, arhitectural, pietonal, ornamental (parcuri, piețe, zone de agrement etc.) și ornamental festiv, prestate în perimetrul unei unități administrativ teritoriale. Analiza datelor referitoare la stadiul actual al sistemului de iluminat public al Municipiului Vaslui , coroborat cu cerințele stipulate în documentele tehnice și în legislația actuală arată necesitatea, dar și posibilitatea efectuării unor acțiuni ample de reabilitare, modernizare și extindere a sistemului de iluminat public în scopul realizării unui Serviciu de iluminat public performant atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere economic. Având în vedere situația sus menționată, se consideră că este necesară solicitarea preluării sistemului de iluminat public din Municipiul Vaslui”, arată primarul Vasile Pavăl în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: