Home » Justitie » Raiul drogaților din centrul Bârladului! Șeful Jandarmilor, tras de mânecă din cauza subalternilor

Raiul drogaților din centrul Bârladului! Șeful Jandarmilor, tras de mânecă din cauza subalternilor

de Răzvan CĂLIN

Zona fostului ghetou bârlădean s-a transformat în ultimii ani într-un veritabil paradis al consumatorilor de etnobotanice. Bârlădenii ce locuiesc în zonă sunt exasperați de scandalurile drogaților. Deși oamenii au sesizat în repetate rânduri autoritățile, acestea nu fac absolut nimic. Ultima reclamație făcută de un bârlădean s-a lăsat doar cu ușoară dojană din partea jandarmilor chemați să ia măsuri, fără ca aceștia să se obosească măcar să coboare din mașină.

Vestita zonă fostului ghetou bârlădean – situată pe strada Vasile Pârvan, în vecinătatea Casei Sturdza este sortită să aibă în veci renumele de cartier rău famat. Un scandal petrecut recent aici, sub ochii înțelegători ai autorităților, duce iarăși Bârladul în atenția autorităților centrale.

Zilele trecute, un bârlădean a chemat de urgență Poliția Bârlad după ce a fost martorul unor scene de coșmar provocate de trei indivizi care s-au drogat cu etnobotanice în scara blocului D3: ”Era în jur de ora 22 când i-am observat pe cei trei tineri cum au intrat în scară. După numai câteva minute, au ieșit extrem zona_ghetou_drogatide agitați, de la etnobotanice. Au năvălit afară din scară în fugă și au început să scoată tot felul de țipete și urlete. Ba au lovit de mai multe ori și cutia care adăpostește branșamentul de la gaz. Făceau un scandal atât de mare încât s-au speriat și câinii de prin zonă, darămite restul locatarilor”, ne-a povestit extrem de indignat unul dintre bârlădenii care locuiește în zonă.

Omul a sunat direct la Poliția Bârlad care a direcționat la fața locului un echipaj mobil al Jandarmeriei Române. Spre stupoarea sa, reacția jandarmilor a fost cel puțin una curioasă. Oamenii legii nici nu s-au obosit să coboare din mașină, i-au chemat pe cei trei și le-au spus să spargă gașcă, după care și-au văzut de drum.

”Iar cei trei tineri au rămas în continuare în zonă. Jandarmii i-au chemat la geamul portierei, le-au zis vreo două vorbe și după aia gata. Nici nu s-au sinchisit să se dea jos din mașină. Nu i-au întrebat cum îi cheamă, nu le-au cerut nici un act de identitate, nu i-au controlat. Nimic! I-au întrebat ce fac acolo, le-au zis ceva de genul să se potolească și asta a fost tot. Iar eu, când am sunat la poliție, am spus clar că sunt sigur că au consumat etnobotanice. Dacă i-ar fi verificat, ar fi găsit sigur asupra lor astfel de substanțe sau țigări interzise. Să vedeți ce fum urât și cu un iz extrem de dubios rămâne în scara blocului după ce fumează astfel de țigări. În condițiile în care Bârladul a fost împânzit de traficanții de etnobotanice, atitudinea domnilor de la Jandarmerie mi se pare foarte ciudată. În seara respectivă, pe jandarmii veniți la fața locului i-a durut în bască, mai pe românește zis. Și așa afară ploua și ce rost avea să se coboare din mașină să-și ude pantofii!?”, ne-a mai spus bârlâdeanul.

Bărbatul nu a lăsat lucrurile așa. Sătul de ani de zile de scandalagii și de mizerie, de zeci de telefoane date la poliție, Jandarmerie, Poliție comunitarâ, bărbatul i-a scris, de astă dată, direct colonelului Paul Smântână, șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui. I-a relatat cu lux de amănunte atitudinea subalternilor săi, iar acum așteaptă cu interes un răspuns.

Raiul drogaților, sub nasul polițiștilor

bloc-vasile-parvanO anchetă ca la carte pe care Poliția Bârlad să o facă în zona cu pricina, și pe care bârlădenii o așteaptâ în zadar, întrucât nimeni nu pare să aibă interes să se miște de pe scaune, ar scoate la lumină lucruri cutremurătoare. Redactorii Est News au stat de vorbă și cu alți bârlădeni ce locuiesc în zonă și reacția celor intervievați pe marginea acestui subiect a fost unanimă: toți sunt extrem de agasați și iritați indivizilor care consumă alcool și etnobotanice printre blocuri. Oamenii au început să aibă și un apelativ special pentru consumatorii de etnobotanice care bântuie prin cartierul lor: zombi.

”Mai toată ziua îi vezi și ajungi să îți dai seama rapid ce-i cu ei. Au un mers mai ciudat (dar nu ca la oamenii beți), o privire sticloasă și când îi apucă crizele te bagă în sperieți. Urlă, țipă, vorbesc urât, lovesc cu picioarele și cu pumnii în cutiile poștale sau pubelele de gunoi, un scandal în toată regula. De alții, ne-am împiedicat, căci erau căzuți la pământ, zăcând prin scara blocului de ziceai că-s morți. I-am chemat pe cei de la Poliția Locală, care au venit și i-au scos din scara blocului, i-au luat cu ei, dar după câteva zile au apărut iarăși prin zonă. Am ajuns să ne fie frică să ne trimitem copiii sau soțiile să ia apă de la cișmeaua din zonă, ori să ducă gunoiul sau să cumpere ceva de la magazinul din apropiere. Pentru că drogații ăștia se adună în gașcă, câte patru – cinci sau chiar mai mulți, consumă și băuturi alcoolice și ne este teamă ca nu cumva să se lege de soțiile noastre sau copiii noștri. Nu este normal să ne fie frică acasă la noi!”, ne-a declarat un alt localnic din zonă.

Toți cei care locuiesc în zonă au început să respire ușurați atunci când toți locatarii ghetoului (blocul G1) au fost transferați într-uncuratenie-bloc12 complex de locuințe sociale de pe strada căpitan Grigore Ignat. Oamenii credeau că scandalurile, furturile, petrecerile zgomotoase și mizeria cruntă vor dispărea definitiv odată cu plecarea locatarilor din G1. Dar, s-au înșelat amarnic pentru că, încet, dar sigur, zona a fost ocupată de o altă rasă de scandalagii și delicvenți (poate chiar mai periculoasă decât ”clanul” ce ocupa ghetoul): drogații.

turma-oi-bloc5Sunt ani buni de când zona a devenit un soi de paradis al consumatorilor de substanțe psihotrope, îndeosebi celebrele și extrem de periculoasele etnobotanice. Oamenii de bună credință care locuiesc în zonă spun că aproape că nu există zi în care să nu poată fi zărit hoinărind ca un bezmetic prin împrejurimi câte un ”zombi” din acesta. Ba chiar au început să se adune în găști, formate din câte trei sau chiar mai mulți indivizi care trag cu nesaț de țigări ”împănate” cu tot soiul de ierburi și substanțe etnobotanice. Se aciuează câte doi – trei într-o scară de bloc și își încropesc câte o țigară (sau mai multe) umplută cu ”ierburi” de genul acesta. După numai câteva fumuri trase cu nesaț în piept, reacțiile nu întârzie să apară. Să te ții urlete, țipete și tot soiul de reacții și atitudini din ce în ce mai violente, derulate într-o sarabandă vecină cu nebunia: cutiile poștale sau cutiile ce adăpostesc contorii de gaz metan sunt lovite cu pumnii și cu picioarele, urlete, înjurături, chiote etc. Este o situație care a provocat un imens val de nemulțumire din partea cetățenilor onești din zonă și a dus la creșterea tensiunilor în rândul acestor oameni. Oamenii ne-au povestit că au sesizat autoritățile în repetate rânduri, fie prin 112, fie apelând direct instituții precum Poliția Locală Bârlad, Poliția Bârlad sau Jandarmeria. Însă, situația a rămas neschimbată pentru că, în continuare, drogații continuă să-și facă de cap în zona respectivă, iar instituțiile enumerate arunca pisica moartă de la una la alta. Pe banii noștri!

IJJ Vaslui a dispus o anchetă internă!

Contactat telefonic de redactorii Este News, maiorul Lucian Modoranu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Vaslui, a declarat că a fost declanșată o anchetă internă în cazul sesizat de bârlădeanul respectiv față de cele întâmplate în seara zilei de 21 martie: ”Dumnealui a trimis o sesizare și către noi, căreia i-am dat curs imediat. În momentul de față a fost creată o comisie care efectuează cercetări pentru a se stabili cu exactitate ce anume s-a întâmplat în seara respectivă la fața locului. Imediat ce se va ajunge la o concluzie se vor lua măsurile legale care se impun, iar domnul ce ne-a sesizat va primi un răspuns la rândul său”.

consumatori_etnobotaniceAșa cum am mai scris în paginile cotidianului nostru, consumul de etnobotanice în Bârlad a cunoscut o recrudescență alarmantă. Numărul consumatorilor este foarte mare și într-o continuă creștere, din păcate cei mai mulți fiind din rândul adolescenților și tinerilor. Rețelele de dealeri au reușit să penetreze și liceele din oraș pentru că aici e grosul ”clientelei”. Iar efectele sunt devastatoare asupra sănătății consumatorilor, medicii descriind etnobotanicele drept un cocktail de substanțe extrem de nocive și letale.

Lunar, Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” se confruntă cu cazuri de adolescenți sau tineri năuciți de consumul de etnobotanice, culeși de pe străzile orașului de ambulanțieri. Luna trecută, ziarul nostru a scris cu că în decurs de numai trei zile, ăase adolescenți au fost culeși de pe jos și duși cu ambulanța la spital.

Anul trecut, două tragedii cumplite au fost generate de consumul de etnobotanice. O adolescentă în vârstă de numai 15 ani, instituționalizată în Centrul de Plasament Negrești și un tânăr de 22 de ani și-au pus capăt zilelor aruncându-se în gol de pe blocul Q 114. Ambii erau cunoscuți ca niște împătimiți consumatori de etnobotanice și erau măcinați în ultima vreme de tot felul de coșmaruri și gânduri sumbre, acestea fiind cauzate tocmai de drogurile ingerate.

About Razvan Calin

11 comments

  1. jandarmii sa nu mai faca rolul de taxi in zona casa sturdza ……….. si sa ia masuri pentru cei care consuma etnobotanice si bauturi alcoolice si pe care ii saluta cand trec !!!!!!!!!!!!

  2. barladeni uniti-va impotriva etnobotanicelor , ne distrug copiii !!!!!!!!!!!!!!!!

    • si eu am fost copil si nu am ajuns drogat.Degeaba se da vina numai pe anturaj daca nu are educatie acasa tot degeaba.Am prieteni sau fost prieteni alcoolici so nu sunt alcoolic.Nu consum alcool si la fel cu tigarile.

  3. dar impotriva dealerilor de etnobotanice cand se iau masuri.
    mai mult ca sigur politia ii stie pe toti aia care vand droguri si nu fac nimic.

  4. ………… POLITIA SA FACA RAZII SEARA DUPA ORA 7 LA SCARILE BLOCURILOR D3.D2.D1 . B , blocul cu „leu” ……sa-i controloleze pe numitii : razvan g, bogdan c, ovidiu b. si altii …… multi care nu locuiesc in zona vin aici …. pt ca e centrul orasului si nu-i deranjeaza nimeni

  5. se stiu sigur , noua ne e frica sa trimitem copii la magazin sau la pompa de apa datorita lor stau gramada in fata magaznului sau in scarile de bloc din zona si beau de dimineata pana noptea tarziu .. de unde bani ?

  6. AnonimCareAVandutDroguri

    Degeaba incercati sa mai faceti ceva , aceasta situatie trebuia incheiata demult , dar in Barlad sunt facute plati asa ca sa stiti ca nu o sa opriti drogurile pentru ca pleaca de la politisti cu un mare rang care sunt dispusi sa ajute vandalismul si coruptia pentru a avea bunuri materiale , e de tot rasul , dumnezeu e sus , aveti grija ! 🙂 Cand o sa v-a loveasca , o sa pierdeti tot si judecata v-a veni curand !

    Barladul e raiul drogurilor , habar nu aveti ce se ascunde in umbra lui 🙂

  7. schimbati toi oficiali de la jandarmerie si politie si sa prezinte trimestrial public rapoarte privinfd decaptiarea badelor de raufacatori , violatori, hoti , dealari de etobotanice si consumatori ! s vada lumea ca polita inseman cu adevarat protectie si siguranta ! si nu altceva!

  8. Intrebare : de ce dupa aparitia acestui articol toata ziua s-a plimbat politia si dupa ora 20:00 nu a mai trecut nimeni ? Si ei s-au adunat seara iar in fata magazinului si in scara blocului cu leu ? Si erau torpilati !!!!

  9. Dupa ora 8 seara apar bmw_urile negre cu volan pe dreapta cu D… La numar si un altul cu nr strain al lui Al…… Care aduc marfa proaspata la baieti ? Nu-i asa M ….. si A….. ?

  10. si vor mai fi..si prin parc se consuma..si prin gradina publica uneori..zmeii care se cred zmeii ca isi baga otravuri in creier..e cool sa fii prost in ziua de azi.Da fiecare face ce vrea cu viata lui dar totusi trebuie rezolvata situatia drogatilor scandalagii cum?sa se gandeasca autoritatile ca de asta sunt acolo

%d blogeri au apreciat: