Home » Administratie » Se scumpește căldura în Vaslui. Cu 2,39%!

Se scumpește căldura în Vaslui. Cu 2,39%!

de Marian MOCANU

Începând cu viitorul sezon rece, 2016 – 2017, căldura livrată populației se va scumpi cu 2,39%, ca urmare a actualizării costului producerii energiei termice. Cei circa 800 de abonați care au mai rămas la sistemul centralizat nu vor suporta această creștere a prețului căldurii. Conform estimărilor, în anul 2016 Termprod SA, firma primăriei înființată în locul falimentarei Termica, va intra în sfârșit pe plus!

Prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 104 din 30.10.2014, se aproba prețul de 474,09 lei/Gcal de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în vederea încălzirii și preparării de apă caldă menajeră pentru populație și agenți economici din municipiul Vaslui și prețul local de facturare la populație de 180 lei/Gcal (inclusiv TVA). Diferența de preț este suportată de municipalitate, prin subvențiile acordate SC Termprod SA, societatea de termoficare a Vasluiului. Din 2014 până acum costurile de producere și furnizare a energiei termice nu au mai fost actualizate. În această perioadă prețurile la gaze naturale, preponderente în calculul costului energiei termice, au crescut cu 13,73%. Chiar dacă alte costuri au scăzut, cum ar fi cel al energiei electrice, mai mic cu 13,76% față de 2014, sau TVA-ul, de la 24 la 20%, totuși, societatea de termoficare înregistra pierderi din exploatare. În aceste condiții, se impune ajustarea prețurilor practicate de către S.C. Termprod Vaslui S.A. pentru producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, la 485,41 lei/Gcal, inclusiv TVA. Această majorare a prețului, de 2,39%, nu va fi resimțită de populația municipiului, care va primi agent termic tot la 180 lei/Gcal, ca și până acum. Modificările de costuri urmează a fi aprobate de consilierii locali în proxima ședință a CL Vaslui, programată a avea loc joi , 31 martie.

Primăria va suporta această diferență de costuri pentru ca S.C. Termprod Vaslui S.A. să nu aibă soarta fostei societăți de termoficare Termica SA, intrată în faliment din cauza datoriilor mari înregistrate către furnizori și bugetul de stat. Dealtfel, Termprod, înființată în anul 2013, va avea în acest an un ușor profit, de circa o sută de mii de lei. Profitul nu va fi realizat din vânzarea de agent termic la cei circa 800 de abonați, sau apă caldă menajeră din sistemul centralizat de distribuție la cei 80 de abonați, de la blocurile ANL, singurele care beneficiază de acest lux în municipiul Vaslui, ci din lucrări de reparații, dezafectări și dezmembrări elemente ale instalațiilor fostei Termica. Dealtfel, pentru ținerea în frâu a cheltuielilor, pe timpul verii urmează a fi disponibilizat o parte din cei 20 de angajați ai societății. Aceștia vor beneficia în perioada respectivă de ajutor de șomaj și vor fi reangajați la începutul trimestrului IV.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: