Home » Invatamant » Olimpicii la astronomie și profesorul Adam, umiliți din nou!

Olimpicii la astronomie și profesorul Adam, umiliți din nou!

de Răzvan CĂLIN

Conducerea ISJ Vaslui a decis ca cei cinci elevi calificați la faza națională a Olimpiadei de Astronomie să fie însoțiți de inspectoarea Irina Dumitrașcu și nu de profesorul Ioan Adam, cel care a pregătit patru din cei cinci performeri. Adam susține că totul nu este decât o nouă șicană venită din partea conducerii ISJ Vaslui. Părinții elevilor calificați sunt nemulțumiți și ei de decizia ISJ Vaslui și refuză vehement ca inspectoarea Irina Dumitrașcu să îi însoțească pe elevi la Craiova, acolo unde se va derula faza națională a competiției.

Probabil într-un nou acces de vanitate stupidă, inspectorul școlar de fizică Irina Dumitrașcu (susținută și de ”generalul” Gabriela Plăcintă) iese iarăși la rampă cu o decizie care bulversează mica, dar extrem de performanta, comunitate astronomică din Bârlad. Încordându-și din nou mușchii, inspectoarea Dumitrașcu a luat o decizie șocantă: ea îi va însoți pe cei cinci elevi calificați recent la faza națională a Olimpiadei de Astronomie, care se va derula începând cu 22 aprilie la Craiova. Facem precizarea din capul locului că toți cei cinci elevi sunt Bârlad, patru fiind pregătiți de profesorul Ioan Adam, iar unul de profesorul Cătălin Angheluță. Iată lista celor cinci performeri bârlădeni în placintaale astronomiei: Elena Onose, clasa a XI-a, Miriam Dițu, clasa a IX-a, Ștefan Adrian Mihai, clasa a VIII-a (toți trei de la Colegiul Național ”Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad), Alexandru Vătămanu, clasa a VIII-a la Școala gimnazială ”Episcop Iacov Antonovici” (toți patru pregătiți de profesorul Adam) și Daniela Chiriac, clasa a IX-a, Colegiul ”Codreanu”, ”antrenată” de profesorul Angheluță.

În mod normal, conform unei cutume mai vechi, cel care însoțea lotul calificat la faza națională a olimpiadei era profesorul care aveadumitrascu-irina-inspector-fizica cei mai mulți elevi în echipă pregătiți de el. Este o regulă ce are la bază un criteriu de bun simț, obiectivitate și decență. Însă, toate aceste principii onorabile au fost călcate în picioare de șefii din fruntea Inspectoratului Școlar al Județului (ISJ) Vaslui, care au decis că de această dată lotul olimpicilor la astronomie să fie însoțit de inspectoarea Irina Dumitrașcu. Profesorul Adam nici nu a fost luat în calcul, deși patru din cei cinci olimpici sunt pregătiți de el.

”Este o altă măgărie pe care cei din fruntea inspectoratului o fac la adresa mea. Pe mine nici măcar nu m-a sunat vreo cineva să mă întrebe măcar dacă pot merge sau dacă vreau să merg. E o chestie de bun simț ca însoțitorul, antrenorul lotului dacă vreți, să fie desemnat profesorul cu cei mai mulți elevi pregătiți. Aseară (29 martie, n.r.) am aflat și eu că însoțitor va fi doamna inspector Dumitrașcu. Cred că este o răzbunare a doamnelor împotriva mea, totul plecând de la scandalul cu telescopul. Dar nu este normal așa ceva!”, ne-a declarat vizibil indignat profesorul Adam.

”Măcar învățământul să fie scutit de mizeriile astea”!

La fel de indignați s-au arătat și părinții celor cinci elevi calificați la faza națională a olimpiadei de astronomie. Oamenii au trimis redacției Est News un memoriu în care își exprimă nemulțumirea față de această situație și anunță că nu sunt de acord ca inspectoarea Dumitrașcu să însoțească lotul de astronomie. Explicația este cât se poate de simplă, oamenii considerând că aceasta nu are nici un merit în performanța celor cinci elevi bârlădeni, toate creditele revenind de drept profesorilor Adam și Angheluță.

”Doamna inspector școlar general a considerat că nu l-a pedepsit îndeajuns pe domnul profesor Adam, așa că a hotărât să desemneze ca profesor – însoțitor al lotului olimpic județean  la faza națională a olimpiadei de astronomie și astrofizică, pe doamnă inspector Dumitrascu Irina. Evident ca această doamnă nu-i cunoaște pe copii, nu are cum să le prezinte interesele, si prin urmare, nu are cum să-i susțină. Patru din cei cinci elevi calificați sunt pregătiți de domnul profesor Ioan Adam. Nu ar fi normal și logic ca dumnealui să-i însoțească? Domnul profesor s-a ocupat de pregătirea elevilor gratis, în timpul liber, mort-copt, sute de ore de pregătire teoretică și sute de ore de observații sub cerul liber, noaptea, indiferent de anotimp. În calitate de părinte am însoțit copilul la nopțile observationale, l-am văzut pe domnul profesor și bolnav  și obosit, dar prezent cu toată inima alături de copii. Ați auzit de vreo echipă care să plece în finală fără antrenor? Întelegeti cum se simte domnul profesor? Furat! I se fură munca. Dar copiii? Trădați, lăsați la voia întâmplării. Si, noi, părinții ne simțim o dată-n plus umiliți, neputincioși că trăim în România, țara unde se poate orice dacă ai pile si culoare politică. Măcar învățământul să fie scutit de mizeriile astea. În numele părinților elevilor calificați la naționala de astronomie 2016, refuzăm ca grupul sa fie însoțit de doamna Dumitrașcu și rugăm organele în drept, prin intermediul ziarului Est News,  să repare această nedreptate față de copiii noștri!”, se precizează în memoriul trimis redactiei Est News.

Șicanele la adresa profesorului Adam și implicit a elevilor bârlădeni ce fac performanță într-un domeniu atât de complex (din afara programei școlare!) s-au amplificat din momentul în care aceleași personaje din fruntea ISJ Vaslui au decis să repartizeze Liceului ”Ștefan Procopiu” din Vaslui un telescop oferit de Ministerul Educației. Deși ordinul ministrului preciza clar că acest instrument de observație astronomică să fie oferit instituției care are elevi cu rezultate deosebite la concursurile naționale și internaționale de profil. Or, municipiul Vaslui nu a avut niciodată măcar un elev calificat la faza națională a Olimpiadei de Astronomie. Asta în timp ce la Bârlad, profesorul Ioan Adam a pregătit în ultimii ani zeci de elevi în astronomie care au avut ulterior rezultate de excepție la competițiile naționale și de peste hotare. Ulterior, conducerea ISJ Vaslui a revenit asupra decizie și într-o stângace încercare de a drege busuiocul a repartizat telescopul la Colegiul ”Codreanu” din Bârlad.

About Razvan Calin

One comment

  1. Vai di mini dintri stele vad inspectoarea fudula intre margele

%d blogeri au apreciat: