Home » Administratie » Rezolvarea problemei câinilor se lasă așteptată, la Bârlad

Rezolvarea problemei câinilor se lasă așteptată, la Bârlad

Contractul de parteneriat încheiat de Consiliul Local Bârlad cu asociația germană „Seelen fur Seelchen” filiala Bârlad nu este bun! Este concluzia la care a ajuns primarul Dumitru Boroș în urma discuției cu unii șefi de serviciu. Vestea nu tocmai bună a fost dată ieri de edil președintei asociației, Luiza Lungu, și altor doi voluntari veniți să discute astăzi subiectul cu reprezentantul municipalității.

Am aflat că ceea ce au votat consilierii acum două luni nu este bun. Contractul întocmit de cei din primărie nu este potrivit, fiind nevoie de ajustări pentru a putea crea un parteneriat în care cele două părți să aibă obligații precise. Sperăm ca, de îndată ce contractul va fi încheiat în forma cât mai precisă cu putință, să putem să ne facem legal treaba”, ne-a declarat Luiza Lungu, președinta asociației „Seelen fur Seelchen”.

Timp de două luni, asociația a suportat costurile pentru hrana câinilor din adăpostul public și toate operațiunile necesare în vederea sterilizării câinilor din curți. Au fost sterilizate 80 de cățele cu stăpân, dar și câteva comunitare aduse de posesorii de câini.

Asociația dorește să rezolve împreună cu autoritățile locale problema câinilor din Bârlad. Pentru asta trebuie acționat asupra cauzelor și nu asupra efectului. Până când nu vor fi sterilizate cățelele, numărul patrupedelor de pe străzi nu va scădea”, a mai spus Luiza Lingu.

Reprezentanții asociației spun că, la ora actuală, pe străzile din Bârlad nu sunt mai mult de 1.000 de câini. Asociația este dispusă să plătească salariul medicului veterinar din padocul public aflat în proprietatea Consiliului Local, padoc care ar putea fi dat în administrarea asociației. Tot asociația se obligă să plătească cei doi îngrijitori de la padoc dar și persoana care să prindă câinii comunitari, precum și manopera sterilizărilor făcute de medicii voluntari ai asociației. Primăria va trebui să asigure microcipurile, vaccinurile, tranchilizantele și substanțele pentru sterilizare și eutanasiere. Asociația nu își propune să eutanasieze câinii ci merge pe calea adopțiilor locale sau în străinătate.

boros - asociatie cain1Am calculat cât de eficient ar fi acest parteneriat și am constatat că Primăria economisește 40 lei / câine dacă se va merge pe soluția sterilizării și nu pe cea a eutanasierii”, a adăugat președinta Asociației Seelen fur Seelchen”.

Reprezentanții asociației care s-au întâlnit ieri cu primarul Dumitru Boroș au primit asigurări că în câteva zile vor avea răspunsul în legătură cu încheierea sau nu a parteneriatului.

Ideea în sine este bună, dar, după cum este întocmit contractul, ideea de parteneriat este vag prezentă. Acest contract a fost votat de vechiul Consiliu Local după ce a fost prezentat pompieristic în momentul începerii ședinței de Consiliu. Pentru că toți consilierii doreau ca veșnica problemă a câinilor să fie rezolvată, au votat cu încredere proiectul”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Rămâne de văzut ce formulă de contract reciproc avantajos se va găsi, pentru ca, după zeci de ani de evitare a sensibilei probleme a câinilor, aceasta să înceapă să fie rezolvată. Dacă se va încheia parteneriatul, sunt speranțe că în doi ani, pe străzile Bârladului, nu vor mai exista câini comunitari. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

One comment

  1. Si dupa sterilizare ii vom lasa in continuare pe strazi?????!!!!

%d blogeri au apreciat: