Home » Social » Cum a căzut în dizgrația enoriașilor preotul din Perieni? Enoriașii susțin că preotul este divorțat, ”zburdă” după femei și are în general un comportament care nu face cinste unei fețe bisericești

Cum a căzut în dizgrația enoriașilor preotul din Perieni? Enoriașii susțin că preotul este divorțat, ”zburdă” după femei și are în general un comportament care nu face cinste unei fețe bisericești

de Răzvan CĂLIN

Părintele Petru Andon este în mijlocul unui scandal de proporții după ce oamenii din comună îl acuză de comportament inadecvat. Enoriașii susțin că preotul este divorțat, ”zburdă” după femei și are în general un comportament care nu face cinste unei fețe bisericești. Mai mult, actualul primar de Perieni – Alexandru Iacob – îl acuză pe preotul Andon că i-a făcut făcut campanie fățișă contracandidatului său, Vasile Roșca, fostul primar al comunei. Mai marii din Episcopia Hușilor au pus enoriașii să jure pe Sfânta Cruce că nu vor divulga nimic reprezentanților presei.

andon_petruÎn rândul enoriașilor din Parohia Perieni nr. 2 domnește o stare vădită de nemulțumire, tensiunile fiind generate de comportamentul inadecvat al preotului – paroh Petru Andon. Preotul este acuzat de mare parte dintre enoriași că are un comportament imoral, totalmente impropriu pentru o față bisericească. Andon este acuzat, printre altele, că îi cam sfârâie călcâiele după femei, meteahnă din cauza căreia soția sa a divorțat încă din 2010. Mai mult, din câte se pare, această lumească slăbiciune către reprezentantele sexului frumos îl cam bântuie și în momentul de față pe preotul Andon.

”Acum câțiva ani a fost implicat în mai multe relații extraconjugale.  Ba la un moment dat a fost implicat într-un accident rutier pe raza comunei Șuletea, la o oră târzie din noapte, iar pe locul din dreapta era o doamnă. Îmi amintesc că într-un alt an, soția acestuia  a venit acasă, inopinat, cu tot cu copilul lor, dar preotul fiind în casă cu altă femeie nu a vrut să-i deschidă ușa. Așa că soția a spart toate geamurile de la casă. În urma acestor necazuri pricinuite de nenumăratele aventuri ale acestuia, soția sa a decis să divorțeze. De atunci, părintele Andon este în căutare de refacere a vieții de familie. Numai că s-a obișnuit așa, să tot caute”, a precizat, ironic, actualul primar de Perieni, Alexandru Iacob, într-un memoriu pe care l-a înaintat conducerii Episcopiei Hușilor.

”Ce treabă el, ca preot, să știe când și cu cine fac sex enoriașele?”

Primarul de Perieni a declarat pentru Est News că s-a implicat în acest scandal la cererea mai multor enoriași care s-au săturat de ”aventurile” și ”zburdălniciile” preotului Andon. Acesta a reușit să și-l facă de dușman și pe Iacob mai ales din cauza faptului că la alegerile locale din 5 iunie, l-a susținut fățiș pe contracandidatul lui Iacob, pesedistul Vasile Roșca. Dar, dincolo de acest aspect, oamenii sunt extrem de indignați și din cauza apucăturilor de don Juan ale preotului.

”Tot cu ceva timp în urmă a fost implicat într-un scandal de proporții privind taina spovedaniei. Concret, părintele devenise curios mai cu seamă la domnișoare, punând întrebări deocheate și indecente. Toată lumea vorbește în Perieni că preotul Andon merge din femeie în femeie, că așa îi place lui. Oamenilor le este rușine de ceea ce face el. Au ajuns ca mare parte dintre cetățenii din parohia asta să nu mai meargă la el să se spovedească. Se duc la preotul din cealaltă parohie, sau preferă să meargă la Bârlad. Mai ales femeile și fetele tinere sunt extrem de jenate și nu mai vor să meargă la el. Pentru că părintele Andon a ajuns să le iscodească și să le pună tot felul de întrebări, cum să zic, mai deocheate. Ceva de genul: Când te-ai «culcat» ultima dată? Cu cine te-ai «culcat»? Dar nu vii și la mine?. Chestii de genul acesta care i-au oripilat pe oameni. Ce treabă el, ca preot, să știe când și cu cine fac sex enoriașele?”, ne-a declarat Florin Bleoju, consilierul primarului Iacob.

Supărați pe această situație, dar mai ales pe părintele Andon, o parte din enoriași, în frunte cu primarul Alexandru Iacob,laiu_vasile_protopop au depus mai multe plângeri, atât la Prototopopiatul Bârlad, cât și la Episcopia Hușilor. Principala cerere a oamenilor a fost declanșarea unei anchete în acest caz și tragerea la răspundere a preotului Andon. În plus, oamenii au cerut inclusiv mutarea acestuia într-o altă parohie. Pur și simplu, enoriașii își doresc un alt preot, mai serios, cu har și care să nu fie atât de ”zburdalnic”.

Mai ceva ca Inchiziția: enoriașii intimidați și puși să jure că nu vor spune nimic presei!

Numai că, în urma memoriilor înaintate, lucrurile nu s-au schimbat mai deloc, așa cum ar fi sperat localnicii din Perieni. În cursul săptămânii trecute, la Protopopiatul Bârlad s-a prezentat o delegație formată din 13 localnici din Perieni, în frunte cu Florin Bleoju. Aceștia au cerut să fie ascultați de șefii preotului Andon, în speranța că, în cele din urmă, se vor lua măsuri împotriva acestuia. Însă, potrivit spuselor lui Bleoju, protopopul de Bârlad – Vasile Lăiu – și inspectorul eparhial Dragoș Trofin au pus la cale un simulacru de audieri, care, după cum veți vedea, a semănat izbitor cu o ședință a Inchiziției spaniole.

”În viața mea n-am văzut așa ceva. Când am ajuns acolo, ne-a luat tare părintele Lăiu și a cerut de la fiecare buletinele de identitate. Cei mai mulți dintre oameni nu le aveau la ei pentru că nu s-au gândit că le trebuie așa ceva. Părintele Lăiu a spus că nici nu stă de vorbă cu nimeni dacă nu are toată lumea buletinul la el. Ne-am conformat și imediat am plecat din nou la Perieni și am adus actele de identitate ale oamenilor. Apoi, fiecare din cei 13 oameni a fost audiat individual de către preotul Trofin. Dar ritualul la care a fost supus fiecare om m-a uluit. Au venit cu niște practici de astea care sunt mai degrabă neortodoxe. Fiecare om, când i-a venit rândul, a fost pus să jure, cu mâna pusă pe Sfânta Cruce și Sfânta Evanghelie, că va spune numai adevărul. Iar preotul Trofin le-a presta mâna așa de tare pe Sfânta Cruce de spuneai că vrea să le ia amprentele oamenilor. Totul a fost așa de o manieră intimidantă, să-i sperie pe oameni și să-i facă să dea înapoi. De altfel, unul dintre ei a clacat și nu a mai vrut să spună nimic. Atunci am intervenit eu și le-am spus preotului Lăiu și preotului Trofin că nu este corect și normal ceea ce fac”, ne-a mai povestit Bleoju.

Culmea este că protopopul de Bârlad – Vasile Lăiu – i-a pus pe toți enoriașii veniți la Protopopiat să jure pe Sfânta Cruce că nu vor divulga și nu vor spune nimic presei locale. Această atitudine arată câtă grijă au înaltele fețe bisericești din fruntea Episcopiei Hușilor în a ascunde toate neregulile și fărădelegile care se petrec de ani buni în interiorul acestui sistem. E mai important să ascundem de ochii opiniei publice toate mizeriile, decât să încercăm să găsim soluții și să curățăm un sistem ce ar trebui să fie principalul sprijin spiritual al cetățenilor.

În urma pseudo-anchetei și a audierilor de săptămâna trecută, preotul Andon a fost pedepsit ”aspru” de către șefii săi: un simplu și banal avertisment. Conform normelor interne ale Bisericii Ortodoxe Române, pentru astfel de fapte, orice preot ar fi fost trimis la o mănăstire pentru câteva luni (minim trei luni de penitență) sau măcar să fie mutat disciplinar într-o altă parohie dar de rang inferior, însă fără dreptul de a deține funcția de paroh (mai ales că este divorțat). Or, după cum se vede, preotul Andon are ”prieteni” tari în fruntea Episcopiei Hușilor, care din varii motive îi tolerează orice încălcare a regulilor interne.

Oricum, enoriașii din Perieni sunt deciși să continue să facă demersuri până ce problema va fi soluționată, principala lor cerere fiind mutarea la o altă parohie  a preotului Andon.

La rândul său, preotul Andon a declarat pentru Est News că toate acuzele aduse la adresa sunt false: ”Nimic din ceea ce spune domnul Iacob sau ceilalți oameni, nu este adevărat. Am declarat acest lucru și forurilor noastre superioare. Nu este altceva decât o răutate pur personală și nimic mai mult. Altceva nu am de declarat. Nu am nici un fel de problemă cu domnia sa (Iacob, n.r.). Propriul meu punct de vedere îl las în grija lui Dumnezeu și nimic mai mult!”.

About Razvan Calin

3 comments

  1. Da Corneliu ce face? Il intereseaza numai relatiile dintre barbati?

  2. bai eu cred ca e adevarat ca popa are lipici la femei, numai femeile il apara pe aici si „e moarte dupa el”.

  3. Aoleu fetelor, a trecut popa si pe la voi? Inseamna ca a prestat bine. Bravo lui!