Home » Sanatate » Comoara care ne poate salva sănătatea și buzunarul, dar căreia îi dăm cu piciorul de dragul reclamelor

Comoara care ne poate salva sănătatea și buzunarul, dar căreia îi dăm cu piciorul de dragul reclamelor

de Mihaela NICULESCU

Fascinați de publicitatea excesivă la unele produse și medicamente în farmacii, bârlădenii uită de existența laboratoarelor din farmacii, care se ocupă tocmai cu prepararea unor soluții și creme ce sunt cel puțin la fel de eficiente ca cele ambalate și expuse la raft, dar care nu au conservanți și nici efecte adverse, la prețuri mult mai mici. Totuși, mai sunt bârlădeni, adulți în special, care preferă preparatele realizate în cele câteva laboratoare din farmacii, de multe ori la recomandarea medicului.

laborator-farmacie1Substanțele farmaceutice sunt, în general, ieftine, astfel că produsul de laborator finit este mult mai convenabil ca preț decât preparatul industrial, când acesta are corespondent.

Un preparat, chiar simplu, este de 10 ori mai ieftin în România decât la Bruxelles, de exemplu. Bârlădenii plecați la lucru în străinătate, când vin în țară, își fac aprovizionarea cu medicamente preparate la noi în farmacie. Sunt perioade în care suntem nevoiți să preparăm foarte multe rețete de badijonaje bucale, paste mentolate, creme și spirturi de față, unguent hemostatic, unguent cu ihtiol, etc. Un bolnav cu psoriazis sau altă boală de piele generalizată trebuie să cheltuiască o sumă foarte mare de bani pentru a se trata cu un preparat industrial. Unii încep tratamentul cu produse industriale și, din lipsă de bani, îl întrerup”, a declarat o farmacistă din Bârlad cu experiență de zeci de ani în prepararea rețetelor magistrale.

Bârlădenii, ca majoritatea românilor, sunt prea săraci pentru a cumpăra medicamente scumpe, iar preparatele farmaceutice, în cazul în care știu de ele, le pot aduce o economie la buget, iar efectul acestora este același cu al produselor de pe raft frumos ambalate.

Laboratoarele din Bârlad, furnizoare de creme și unguente pentru cei din străinătate

produse-farmaceutice-laborator-1024x768Rolul farmaciilor care au receptură (laborator de preparare) este acela de a ajuta pacientul să obțină cât mai ușor un laborator-farmacie2produs bun la preț accesibil. În Bârlad sunt doar două farmacii care au laboratoare de preparare a produselor farmaceutice, dar adresabilitatea nu este atât de mare, probabil din lipsa informației în rândul pacienților. De multe ori, bolnavul umblă din farmacie în farmacie pentru a găsi medicamentul dorit fără să știe că și-ar putea găsi leacul de care are nevoie, la un preț mult mai mic, la un astfel de laborator de farmacie. Medicii dermatologi, ORL-iștii, ginecologii și stomatologii prescriu frecvent rețete magistrale, în urma antibiogramelor efectuate pacienților. Mulți pacienți, însă, preferă să cumpere produse similare industriale crezând că sunt mai bune, din cauza reclamei intense.

O bârlădeancă pe care am întâlnit-o într-o farmacie ne-a povestit că are psoriazis și că tratamentul cu Dermovate, recomandat de medic, o costă lunar circa 300 de lei. Aceeași eficiență ar avea-o și preparatul din laboratorul farmaciei, cu diferența că acesta nu ajunge nici 50 de lei pe lună.

”Este păcat, atâta vreme cât există corespondent preparat în laboratoarele farmaciilor. Avem clienți, trecuți de o anumită vârstă, care folosesc de zeci de ani preparatele farmaceutice și care vin ori de câte ori au o problemă medicală. În afara produselor pentru afecțiuni medicale, avem clienți care ne solicită foarte des prepararea unor creme de față, creme pentru hidratare, pentru pete, creme cu vitamine, creme pentru albire. Cremele noastre au început să fie căutate și în străinătate, așa că bârlădenii comandă cantități importante de astfel de produse cosmetice și pentru cunoștințe din afară care au testat produsele”, a mai spus farmacista.

Reclama mincinoasă a condamnat la moarte profesia de farmacist

Reclama exagerată a făcut din farmacii unități de comerț obișnuite. În ultimul timp, rolul și prestigiul farmaciștilor a scăzut. În unele din farmaciile de azi nu există nici măcar o balanță, un indiciu că s-ar prepara ceva, că s-ar ști despre ce înseamnă o rețetă magistrală și oficială.

spiterie-vecheEste trist că în majoritatea farmaciilor rolul farmacistului se rezumă la a da unele indicații și la a vinde. Rolul său este și acela de a prepara anumite soluții și creme tămăduitoare. La Bârlad există două farmacii în care încă sunt farmaciști care își facproduse-farmaceutice-laborator-3-1024x768 meseria așa cum scrie la carte. Este trist totuși că în 90% din farmaciile bârlădene nu s-a auzit de miligram sau de instrumentul care îl măsoară…”, a mai adăugat farmacista care a absolvit facultatea în urmă cu 56 de ani și care, la o distanță relativ mică de naționalizarea farmaciilor (în 1949), a prins două perioade pline.

Aceasta se declară mâhnită de alterarea profesiei de farmacist. Cu mici excepții, farmacistul care studiat cinci tipuri de chimie, o tehnică farmaceutică laborioasă, sute de ore de laborator etc., ajunge să fie doar un vânzător de medicamente, iar în cel mai fericit caz să facă unele mici recomandări pacientului. În fața acestui tablou frecvent întâlnit în farmaciile din România, magia și respectul pentru farmacistul de altă dată s-au estompat sau chiar au dispărut complet. Din 1945 până în 1989, farmacia și-a păstrat rolul precizat încă de la începuturile sale, dar, din 1989, aspectul său comercial a surclasat rolul de aducător de vindecare, deontologia profesională fiind și în acest caz un lucru secundar.

Reclamele neserioase referitoare doar la prețuri mici și efecte miraculoase au făcut din farmacie o unitate pur comercială, iar din farmacist doar un titlu necesar funcționării acesteia. <<Suntem o farmacie cum alta nu există>>, este doar un exemplu de reclamă care te uimește. Poleială și nimic mai mult. Îmi este dor de farmaciile de altă dată, în care oamenii intrau cu încredere, iar farmacistul era farmacist”, a mărturisit farmacista din Bârlad care a dorit să nu-și dezvăluie numele.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: