Home » Administratie » Primăria e răbdătoare cu chiriașii ANL, dar nu pentru mult timp!

Primăria e răbdătoare cu chiriașii ANL, dar nu pentru mult timp!

Sfertul academic este pe sfârșite pentru chiriașii blocurilor ANL din Bârlad. Termenul limită pentru reînnoirea contractelor de închiriere a locuințelor ANL a expirat, dar pentru că unii chiriași au dosar, reprezentanții Primăriei i-au mai păsuit pe întârziați. Se pare că și E.ON a fost ceva mai tolerantă cu chiriașii ANL care nu au încheiat un nou contract pentru energie, tocmai pentru că nu au contractul de închiriere reînnoit, cum prevede legea. Unii dintre chiriașii „întârziați” au, se pare, motive întemeiate pentru care nu au depus actele la dosarul pentru închirierea locuinței ANL pentru următorul an, alții nu prea. Acest lucru trezește suspiciuni în rândul reprezentanților Primăriei, legate de condițiile prevăzute de lege pe care trebuie să le îndeplinească cei care sunt chiriași ANL. Începând din acest an, chiriașii ANL trebuie să prezinte la dosar și declarația pe propria răspundere, legalizată la notar, din care să rezulte că nu au în proprietate alte locuințe. După ani de zile în care normele metodologice ale Legii 152/1998 nu au fost explicite, din aprilie 2016, acestea stipulează clar incompatibilitatea calității de chiriaș cu cea de proprietar al unui imobil, pe raza localității de domiciliu.

Hotărârea nr. 251/2016 privind modificarea și aplicarea prevederilor Legii 152/1998 privind înființarea ANL, aprobate prin HG 962/2001, a venit cu precizări clare care ar fi trebuit făcute de multă vreme. Realitatea a demonstrat că sunt chiriași care au proprietăți imobiliare și totuși sunt în continuare beneficiari ai unei locuințe ANL cu chirie. Singura proprietate acceptată de lege este moștenirea sau intrarea în posesia unei suprafețe care să nu depășească 37 mp. Autoritățile locale sunt obligate, conform legii, să verifice toate documentele pentru reînnoirea contractului de închiriere.

De asemenea, ar trebui verificate și situațiile în care locuințele ANL sunt subînchiriate de către chiriașii de drept, ceea ce înseamnă că aceștia au domiciliul în alte imobile, închiriate sau chiar proprietate. Chiriașii care vor fi depistați că au în proprietate o locuință pe raza municipiului Bârlad, vor fi evacuați din locuințele ANL. (Mihaela NICULESCU)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: