Home » Administratie » Remunerațiile din fonduri europene, un secret bine păstrat de funcționarii publici din CJ Vaslui!

Remunerațiile din fonduri europene, un secret bine păstrat de funcționarii publici din CJ Vaslui!

de Bogdan RUSU

Mai mulți funcționari publici din cadrul CJ Vaslui au ”omis” să consemneze în propriile declarații de avere pe 2015 sumele consistente pe care le-au încasat din postura de membri ai echipei de management a unui proiect finanțat din fonduri europene.

Mai mulți funcționari din cadrul Consiliul Județean (CJ) Vaslui, membri ai echipei de management a proiectului „Școala te face OM!”, au ”uitat” să treacă în declarațiile de avere, redactate în februarie 2016, toate veniturile încasate prin participarea la acest proiect. Finanțat per total cu aproape 25 de miliarde de lei vechi, proiectul a fost lansat în anul 2015 și va continua și anul acesta, timp de șase luni.

În 2016, în calitate de funcționari publici, cei din echipa de management a proiectului erau obligați să precizeze ce sume de bani au primit de pe urma acestei posturi, pe parcursul anului financiar trecut. Vorbim aici despre Cristina Vasiliu, coordonatoarea proiectului; Ștefania Alina Stroescu, manager financiar; Leonid Novac (responsabil de plăți); Petrică Manolachi (specialist în achiziții) și Anca Mihaela Ciurescu (responsabil de comunicare). Toți cei cinci sunt funcționari publici, ocupând fotolii călduțe și bine remunerate în CJ Vaslui, dar au avut ”norocul”, după cum se vede, să fie cooptați și în echipa de management a proiectului european, postură de pe urma căreia au încasat sume frumoase de bani.

fonduri-europene

Funcționari publici cu pierderi de memorie!

În declarația de avere semnată de Cristina Vasiliu, coordonatoarea proiectului „Școala te face OM!” (documentul are  numărul 44 din 3 iunie 2016), apar doar veniturile salariale pe 2015 (52.197 de lei) și salariul de formator primit de la ONG ”Egomundi” Călărași – încasat prin prestarea unor cursuri de formare profesională într-un proiect în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Vaslui. Despre sumele încasate în 2015 pentru activitățile desfășurate ca și coordonator al proiectului „Școala te face OM!”, Vasiliu nu a declarat nimic. Adăugăm faptul că Vasiliu deține funcția de șef serviciu în cadrul CJ Vaslui și este printre cei mai bine plătiți funcționari publici din județ.

Un alt funcționar public la fel de ”uituc” este și Ștefania Alina Stroescu, consilier în cadrul CJ și manager financiar în proiectul „Școala te face OM”. Potrivit declarației sale de avere –  numărul 47 din 3 iunie 2016 – în anul financiar 2015 a încasat doar suma de 34.941 de lei, reprezentând salariile primite de la CJ. La fel, în declarația ei de avere nu apare nici un leu încasat prin proiectul în care figurează ca manager.

Alt personaj al poveștii cu declarațiile de avere este Leonid Novac, și el funcționar în cadrul CJ Vaslui. Acesta este membru în echipa de management al proiectului „Școala te face OM!”, unde îndeplinește funcția de responsabil de plăți. La fel ca și colegii săi, Novac nici nu a mâncat usturoi și nici gura nu-i miroase a fonduri europene. În declarația sa de avere, numărul 53 din 6 iunie 2016, Novac precizează că în anul 2015 nu a avut alte venituri în afară de salariul de consilier: 30.000 de lei.

Un alt membru al comisiei de management al proiectului este șeful de serviciu la CJ, Petrică Manolachi. El ocupă funcția de specialist în achiziții în cadrul proiectului „Școala te face OM!”. Căutând pe portalul declarațiilor de avere, am descoperit că Manolachi nu a depus încă un asemenea document. În aceeași situație ca Manolachi se află și colega sa, Anca Mihaela Ciurescu, funcționar CJ și responsabil de comunicare și politici orizontale în cadrul proiectului european menționat.

Din astfel de proiecte europene se poate trăi mai mult decât decent!

Niciunul dintre ei, însă, nu a precizat în declarații că ar fi încasat vreun leu, ba mai mult,  unii nici măcar nu au completat aceste documente. Știm cu siguranță că indemnizațiile celor implicați în proiectul menționat au început să fie achitate în toamna anului 2015, când coordonatorul uneia din cele două echipe de implementare (nu din cea de conducere!!!) încasa lunar suma de 1.000 de lei. Nu cunoaștem cât au încasat cei din eșalonul superior, deoarece aceste informații nu au fost trecute în declarațiile de avere și nici nu au fost date publicității în vreun raport legat de implementarea proiectului. Potrivit legii Agenției Naționale de Integritate, cei care sunt obligați să își declare averea, printre care și funcționarii publici, pot primi amenzi sau pedepse cu închisoarea pentru nerespectarea obligațiilor privind declararea veniturilor.

Anul acesta, în aprilie, în ultima declarația de avere semnată, Gabriela Plăcintă, consilier județean și șefă a Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, a precizat veniturile obținute în anul 2015, în urma exercitării funcției de manager al proiectului POSDRU „Decizii informate prin instrumente adecvate în orientarea în carieră”, respectiv 14.404 lei. De asemenea, Plăcintă a fost corectă și a precizat în declarație și alte venituri obținute prin implicare în alte proiecte cu fonduri europene. Este vorba de 25.201 lei ca expert într-un alt proiect POSDRU de orientare în carieră a profesorilor și 3.056 lei pentru activitatea de coordonator al unui proiect european ce are ca scop prevenirea abandonului școlar. În aceste condiții, în care șefii de proiecte europene sunt mereu remunerați, ne întrebăm cum se face că în declarațiile de avere ale funcționarilor publici amintiți mai sus, nu se precizează nimic despre veniturile încasate din proiectul „Școala te vrea OM”? Este greu de crezut că echipa managerială formată din funcționari CJ a lucrat pe gratis în 2015, în cadrul unui proiect finanțat pe parcursul anului trecut cu suma de 1,86 milioane de lei (18,6 miliarde de lei vechi). Ori dacă cei din echipa managerială au „uitat” de aceste venituri, oare nu le-au trecut cu vederea și pe altele?

About Mihai Vasile