Home » Administratie » Jocurile de sub masă pentru funcția de viceprimar al Bârladului. Cum plănuiesc să se vândă unul pe altul consilierii locali pentru a-și impune preferații: Roxana Miron, Corneliu Pleșu sau Dorin Apostu?

Jocurile de sub masă pentru funcția de viceprimar al Bârladului. Cum plănuiesc să se vândă unul pe altul consilierii locali pentru a-și impune preferații: Roxana Miron, Corneliu Pleșu sau Dorin Apostu?

de Simona MIHĂILĂ

Bârladul marchează încă o premieră în ultimii 25 de ani: este pentru prima dată când, după mai bine de o lună și jumătate de la alegerile locale, orașul nu are viceprimar. Niciuna dintre cele două formațiuni politice ce intră în componența Consiliului Local (CL) – PSD și PNL – nu pare să se grăbească. E drept, la ultima ședință a CL, pesediștii, prin vocea consilierului Cristina Tiron, i-au cerut primarului Dumitru Boroș să urgenteze demersurile pentru desemnarea viceprimarului, cu toate că nu i-ar fi împiedicat nimic să inițieze ei înșiși un proiect de hotărâre în acest sens.

bogdan-sarbu1

Bogdan Sârbu

Principala explicație din spatele acestei întârzieri este configurația Consiliului Local, desenată în mod neașteptat de rezultatul alegerilor din iunie: 10 consilieri PSD, 10 consilieri PNL și un independent. Este o situație specială, nemaiîntâlnită până acum la Bârlad și care, așa cum spuneam și în articolele noastre anterioare, le destramă complet socotelile pesediștilor și liberalilor. Alegerea viceprimarului nu se poate face decât cu votul a 11 consilieri. Altfel spus, oricare dintre cele două partide are nevoie de votul independentului Bogdan Sârbu pentru a-și impune propriul candidat.

De votul lui Sârbu sau… de un trădător de la celălalt partid. Se pare că exact aceasta va fi finalmente rețeta care va duce la instalarea viceprimarului la Bârlad. Pentru această trădare și în speranța acestei trădări, negocierile se țin lanț de o lună și jumătate. Sunt puse în discuție diverse formule de trădare, care de care mai surprinzătoare.

Dacă pentru candidatura independentului Bogdan Sârbu, PSD își anunțase sprijinul la fix o zi după alegeri, ulterior Sârbu primind și confimarea spijinului liberalilor, în acest moment consilierul independent are doar garanția propriului vot.

Corneliu Pleșu

Corneliu Pleșu

Cele mai crâncene lupte se dau în sânul PNL, acolo unde Corneliu Pleșu pare să țină cu dinții de candidatura pentru funcția de viceprimar, deși nu sunt mulți cei care văd cu ochi buni această variantă. Printre cei care se află în căutarea soluției fericite, una care să-l excludă pe Pleșu, ar fi, potrivit surselor noastre, înșiși liderii partidului, președintele Dan Marian și primarul Dumitru Boroș (recent numit prim-vicepreședinte județean al PNL). Niciunul nu ar fi încântat de ideea ca Pleșu să ajungă al doilea om al orașului, dar nici nu sunt pregătiți să-și asume războiul cu care Pleșu amenință în cazul în care va fi scos din cărți. Pleșu îi garantează partidului succesul absolut la alegerea viceprimarului, în cazul în care el va fi cel nominalizat, consilierul având, după cum a dat asigurări, două voturi de la PSD.

apostu_dorin

Dorin Apostu

Tot pe doi trădători (de astă dată de la PNL) se bazează, potrivit surselor noastre, și pesedistul Dorin Apostu. În baza acestui argument le-a propus colegilor săi din PSD să-i acorde sprijinul la candidatura pentru funcția de viceprimar.

Cea de a treia propunere în cadrul negocierilor care au avut loc a venit, în mod surprinzător (sau poate nu), din partea primarului Boroș. Este vorba de Roxana Miron, purtătorul de cuvânt al PSD Bârlad. Nu este o soluție care să-l exalteze la maximum pe liderului pesedist Adrian Solomon, după cum spun sursele noastre. Dar asta, din considerente care nu au legătură cu abilitățile și capacitatea intelectuală ale tinerei Roxana Miron (25 de ani), ci, mai degrabă, cu lipsa ei de experiență într-o multitudine de domenii care se intersectează cu responsabilițile unui viceprimar.

Întrebarea care se pune este de ce ar vrea liberalul Boroș să aibă de-a dreapta sa un pesedist, fie și unul extrem de tânăr și

Roxana Miron

Roxana Miron

neexperimentat. Ca și ceilalți, primarul ar fi asigurat, în cadrul negocierilor că, în cazul în care Roxana Miron ar fi propusă de PSD, aceasta ar avea reale șanse de a ajunge viceprimar, deoarece cel puțin un liberal ar fi dispus să o voteze. Este cunoscută relația specială dintre consilierul Iulian Mihail Bîca și primarul Dumitru Boroș, dar acesta nu a spus dacă e vorba despre el. Surse din interiorul PNL susțin cu tărie că votul pe care se bazează PSD este cel al liberalului Cezar Toporaș, care nu și-a ascuns intentia de a trăda partidul in cazul in care Roxana Miron va candida.

Următoarea ședință a CL Bârlad va avea loc pe 1 august. Ordinea de zi nu a fost alcătuită, deocamdată, și nu există informații potrivit cărora desemnarea viceprimarului se va face atunci.

Cert este că, indiferent de calculele din spatele scenei politice a Bârladului, calcule ce implică, fără doar și poate, trădare și jocuri murdare, cu nimic mai prejos decât cele cu care am fost obișnuiți, este foarte posibil ca Bârladul să rămână mult și bine fără viceprimar. Deja a bifat poziția de unic municipiu din județ care nu are nici până la această dată un viceprimar.

About Simona Vasile

2 comments

  1. mi/e greaţă. intr-un oraş lipit pământului, fudulia e soră cu prostia. şi e musai necesară. oare nu vă e jenă să vă bateţi pentru un oscior? ce scârbă mi-e ! ar trebui să ieşiţi toţi la tăiat boscheţii, să se vadă că vă preocupă oraşu’. vă luptaţi ca hienele pentru o FUNCŢIE! jenant! …da’ ce-ar mai putea să ne mire?… puteţi să ştergeţi comentariile, că probabil sunteţi plătiţi de şmecheraşii cu puteri să le ştergeţi dacă nu le convine. unul din şmecheri visează să fie viceprimar. în loc să pună mâna pe carte.

  2. cat se tot cata viceprimar va ramane targu si fara primar.
    asteptam paruiala, vrem mahala, spectacol.
    lipseste Dna .Poate apare ca biletele-s vandute.

%d blogeri au apreciat: