Home » Administratie » Guvernul a alocat 33,7 miliarde de lei vechi pentru drumurile calamitate

Guvernul a alocat 33,7 miliarde de lei vechi pentru drumurile calamitate

Guvernul Românei a alocat județului Vaslui un ajutor financiar de 3.374.000 lei (33,74 miliarde de lei vechi) în vederea refacerii infrastructurii afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase care au avut loc în perioada 31 mai – 18 iunie 2016. Suma alocată de guvernanți este mai mică cu 6,65 mii lei față de estimările făcute de comisia de evaluare a pagubelor de la nivelul Consiliului Județean (CJ) Vaslui. În banii dați de Guvern nu au fost incluse sumele solicitate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în vederea acoperirii pagubelor produse de ploi pe o suprafață de 399 ha de terenuri cultivate și în trei gospodării.

Precipitațiile abundente din iunie au creat viituri ce au distrus 116 km de drumuri județene, comunale și sătești, dar și o porțiune din DE 581. Viiturile au afectat 21 de comune, a căror primari au cerut ajutor pentru a reabilita drumurile, podurile ori digurile rupte de ape. Potrivit statisticilor întocmite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” Vaslui, în perioada 30 mai – 18 iunie, au fost distruși 13,09 km de drumuri județene, 74,03 km de drumuri comunale, 19,5 km de drumuri sătesti cu 6 poduri, 14 podețe, precum și 200 de metri liniari din DE 582. De asemenea, Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Vaslui a întocmit un raport din care reiese că ploile au calamitat 399 ha de culturi situate pe raza comunelor Vulturești, Ștefan cel Mare, Fălciu și Todirești. Din totalul de terenuri cultivate, 83 ha sunt de nutreț, 73 ha de grâu, 72 ha de floarea soarelui, 68 ha de soia, 37 ha de fânețe, 31 ha de livadă, 30 ha de porumb și 5 ha de orz. DAJ a înaintat un raport la București și se așteaptă un răspuns.

În ceea ce privește infrastructura, cele mai mari distrugeri provocate de viituri au fost raportate în comunele Albești, Crețesti, Băcesti, Dumeăti, Oșești, Dragomirești, Ștefan cel Mare,Vulturești, Ivănești, Rebricea, Rafaila, Todirești, Grivița, Pungești, Tanacu, Costești, Hoceni, Dimitrie Cantemir, Vutcani, Cozmești dar și în orașul Negresti. Pentru refacerea infrastructurii distruse de ploi, respectiv drumuri județene, CJ Vaslui a primit ce mai mare parte din suma alocată de stat, exact cât a estimat că are nevoie, 721.000 de lei. În cazul comunelor, majoritatea au primit sume puțin mai mici ca cele estimate ca fiind necesare pentru refacerea infrastructurii, însă diferențele au fost reduse. (Bogdan RUSU)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: