Home » Administratie » O tânără artistă din Bârlad vrea să schimbe fața orașului. Provocarea lansată autorităților locale de inimoasa Anda Varlam!

O tânără artistă din Bârlad vrea să schimbe fața orașului. Provocarea lansată autorităților locale de inimoasa Anda Varlam!

O masterandă la Artă murală, din Bârlad, își iubește foarte mult orașul natal și este dispusă să se implice în îmbunătățirea esteticii acestuia.

Anda Varlam crede că Bârladul este un oraș foarte frumos, cu o tentă personală, dar care ar putea deveni puțin mai vesel cu un strop de culoare pe anumite ziduri vechi sau pe clădiri din spațiul public. Tânăra își pune la dispoziția edililor urbei tot talentul, imaginația și ingeniozitatea pentru a reabilita din punct de vedere al aspectului zonele mai puțin plăcute privirii. Și foarte important, o face gratis, fără a cere bani pentru munca ei, ci doar asigurarea materiei prime (vopsele, ustensile). Anda cheamă alături de ea și alți studenți la Arte, care sunt în vacanță și vor să pună umărul la înfrumusețarea orașului natal.

Eu cred că stema orașului nostru ar trebui pusă în valoare mai mult. Sunt bârlădeni care nu știu cum arată această stemă cu care ar trebui să se mândrească”, este de părere Anda Varlam, gândindu-se la o metodă plastică de promovare a stemei.

Tânăra artistă este exuberantă, plină de energie pozitivă și dornică de a încerca noi experiențe artistice. Deși este în vacanță, Anda are planuri mari în orașul ei, dar și în zonele limitrofe. Pe 1 august va începe să picteze tavanul micii capele a secției Pediatrie din cadrul Spitalului „Elena Beldiman”, unde slujește părintele Adrian Filimon. Anda a donat deja două lucrări religioase capelei și vrea acum să ajute comunitatea pictând gratuit tavanul capelei. Tot în această vară, Anda va merge la grădinița din Dodești, unde mai are o lucrare de realizat. Un perete întreg al grădiniței are la dispoziție pentru a crea o atmosferă caldă, plăcută și educativă pentru copiii de acolo.

lucrari-picturi-anda-varlam1M-am gândit să abordez altfel lucrarea, să nu fie doar niște desene din poveștile cu Albă ca Zăpada sau Scufița Roșie. Va fi o lucrare originală ce va reprezenta globul pământesc cu toate țările lumii iar fiecare țară să fie, de fapt, marcată printr-un animăluț sau o floare reprezentativă pentru țara respectivă. Copiii au nevoie să-și dezvolte imaginația și cred că subiectul pe care îl vor cunoaște prin culoare va prinde”, ne-a mai spus tânăra artista.

Anda Varlam va intra în anul II de master la secția de Artă murală. A absolvit Facultatea de Arte plastice din cadrul Universității de Arte „Nicolae Grigorescu” din București. De mică, a fost fascinată de arta religioasă și murală. A studiat în școala gimnazială desenul cu profesorul Florin Stoian, actualmente pictor la Muntele Athos.

Am pictat icoane pe lemn, îndrumată de profesorul Florin Stoian, și mi-a plăcut enorm. Am urmat Facultatea de Artă, secția Arte decorative și design, dar întotdeauna m-a atras arta murală. România se află printre puținele țări din Europa, dacă nu singura, în care există facultăți cu secție specială de artă murală”, a precizat Anda pentru Est News.

Tânăra artistă își dorește să picteze biserici, dar este conștientă că drumul este lung și sinuos și cere multă răbdare și mult timp. Este o zonă în care se pătrunde destul de greu. Tocmai pentru că nu vrea să irosească timpul, și-a propus ca în viitorul apropiat să-și deschidă o firmă de artă decorativă și design. Colaborează deja cu un arhitect, bârlădean și el, Ovidiu Grama, dar știe că mai are de învățat multe. Practica este cea care contează, exercițiul zilnic. În facultate, a lucrat chiar cu profesorul său – lector doctor universitar Ion Achițenie. A fost solicitată pentru diferite lucrări de design interior, a executat vitralii la rece, în case particulare, picturi pe pereți (artă decorativă) în restaurante sau alte spații publice, a decorat trepte interioare și chiar camere pentru copii. Fiecare lucrare înseamnă un plus de experiență. Arta decorativă este tot mai căutată la noi în țară, mulți apelând la specialiști pentru a-și înfrumuseța casele. Simplitatea este cuvântul cheie pentru reușita în arta decorativă. Și cât este de greu de realizat, totuși…

Anda este optimistă. Are toată viața înainte. Deocamdată trăiește clipa și vrea să se bucure cât mai mult de libertatea de a crea la ea în oraș. Are un dezvoltat simț civic care trebuie apreciat. La sfârșitul lunii august, se va va întoarce la București, unde va expune mai multe lucrări în cadrul evenimentului intitulat „Noaptea Albă a Galeriilor”. Va termina anul viitor masteratul, după care, cu talent, implicare și un strop de noroc, își va putea realiza visul. (Mihaela NICULESCU)

About Mihai Vasile