Home » Administratie » Cade cortina peste Festivalul verii de la Bârlad, după 11 ani de când a fost instituit

Cade cortina peste Festivalul verii de la Bârlad, după 11 ani de când a fost instituit

de Simona MIHĂILĂ

Bârlădenii vor trebui să-și ia adio de la una dintre cele mai vesele evenimente care au avut loc în Bârladul ultimilor 12 ani: autoritățile locale au decis să scoată din programul activităților de divertisment din acest an Festivalul verii. Se pare că nu se mai intenționează reluarea acestui obicei instituit în anul 2004, de către ex-primarul Constantin Constantinescu.

A funcționat, în primii ani, sub denumirea de Festivalul berii. Cu excepția anului 2005, când a fost anulată în semn de respect pentru inundațiile devastatoare din vestul țării, Festivalul berii, rebotezat, ulterior, Sărbătoarea verii, a fost organizat apoi, fără întrerupere, până anul trecut, când edilii orașului au scos-o din programul distracțiilor publice anuale, pentru a face loc Festivalului internațional de folclor, în urma unor solicitări de ultim moment venite din partea Consiliului Județean Vaslui. Decizia a stârnit aprige nemulțumiri în rândul unor categorii sociale, în numele cărora a luat cuvântul consilierul municipal Sorin Răducanu, liderul Partidei Rromilor Bârlad, în cadrul unei ședințe a Consiliului Local. Nici anul acesta, spre regretul a mii de rromi, dar și de români, amatori de bere, mici, grătare, gogoși etc., sărbătoarea nu va mai avea loc. Constantin Nițuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad, a declarat, pentru Est News, că decizia de eliminare a evenimentului din programul cultural artistic nu aparține actualei administrații: ”Sărbătoarea verii nu a fost prinsă în programul pe anul în curs încă din ianuarie, când a fost supus la vot de către fostul Consiliu Local al Bârladului”.

Unul dintre principalele motive a fost locația evenimentului. Cu excepția primului an, când distracția a avut loc pe platoul din spatele Bisericii Domneasca, în anii următori sărbătoarea s-a mutat în perimetrul Pieței ”Sf. Ilie”. Locuitorii blocurilor din vecinătate s-au plâns de fiecare dată de gălăgie, muzică, mizerie și fumul grătarelor. Numărul reclamațiilor a crescut tot mai mult, iar oamenii au pus în vedere că nu vor mai tolera climatul insuportabil instaurat pe parcursul celor trei zile, cât ținea de regulă, festivalul.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: