Home » Justitie » Scandalul dintre rromi și luptătorii MMA din Bârlad capătă o turnură neașteptată. Acuzații grele de rasism, prin intermediul unui memoriu trimis pe adresa Est News!
Sorinel Raducanu

Scandalul dintre rromi și luptătorii MMA din Bârlad capătă o turnură neașteptată. Acuzații grele de rasism, prin intermediul unui memoriu trimis pe adresa Est News!

de Răzvan CĂLIN

Reacție furibundă a consilierului municipal Sorin Răducanu, președintele Partidei Rromilor Bârlad, la adresa atitudinii publice luate de unii dintre luptătorii MMA pe rețelele de socializare față de această etnie în urma scandalului dintre cele două tabere. Rromii bârlădeni susțin că cei din gruparea MMA instigă populația la ură de rasă și cer autorităților să ia măsuri.

Tensiunile dintre o parte din comunitatea de rromi din Bârlad și practicanții unui club de arte marțiale din localitate (Fight Club Titans) sunt departe de a se fi aplanat în totalitate. La o lună după bătaia între câțiva membri ai clanului Dura și un grup de luptători MMA în zona unui bar de lângă Stația CFR Bârlad, între cele două tabere încă mai mocnesc tensiuni și e nevoie doar de o scânteie ca lucrurile să degenereze din nou (deși nimeni nu-și dorește așa ceva).

scandal dura - mma2Această temere o împărtășește și Sorin Răducanu, președintele Sucursalei Bârlad a Partidei Rromilor, care a ținut să tragă un semnal de alarmă prin intermediul cotidianului Est News. Cea mai vehementă reacție din partea lui Răducanu a fost provocată de unele postări pe rețelele de socializare, venite din partea unor reprezentanți sau susținători ai luptătorilor MMA. Chiar imediat după altercația din noaptea de 25/26 iunie, cei din tabăra MMA au început să posteze mesaje menite să încingă spiritele și mai mult, mesaje dure la adresa comunității de rromi din oraș, dar mai ales împotriva membrilor acesteia care au serioase probleme cu respectarea legilor și regulilor de conviețuire dintr-o comunitate umană.

Într-un memoriu trimis cotidianului Est News, Răducanu s-a arătat extrem de indignat de această situație, catalogând reacția celor din gruparea MMA drept o formă clară de instigare la ură de rasă: ”În urma acestor evenimente (cele din noaptea de 25/26 iunie, n.r.), au apărut pe rețelele de socializare unele comentarii extreme, pe care le caracterizăm ca fiind cele mai violente forme de rasism. Ca reprezentant al etniei rrome, solicit identificarea și sancționarea celor care, din fața calculatorului, exprimă asemenea forme de instigare la ură de rasă. Toate acestea nu fac decât să incite la noi violențe. Și nimeni nu-și dorește așa ceva. Nu vrem decât să conviețuim în liniște și pace cu toți cetățenii Bârladului”.

”Nu înțeleg de ce suntem numiți ”teroarea neagră”!”

Demersul lui Răducanu a fost întărit și de un alt reprezentant al comunității rromilor din Bârlad, Ion Călin (53 ani), angajat la SC CUP SA. El este cel care în dimneața zilei de duminică (26 iunie), susține că a fost agresat de un grup format din trei indivizi în timp ce se afla în Piața agroalimentară centrală.

”Nu pot să-mi dau seama de ce m-a atacat acel grup de indivizi, ziua, în piață, în văzul tuturor. Eu eram singur în acelretinut-audieri-mma moment și nici nu am avut vreodată vreun conflict cu acești oameni. Am aflat ulterior că sunt luptători MMA și că unii dintre ei sunt foarte tineri, ar putea fi copiii mei. M-au bătut cu pumnii și cu picioarele, eu fiind căzut la pământ, cu o cruzime ieșită din comun. Mă simt rău din cauza loviturilor primite și deocamdată nu am posibilitatea să-mi fac investigații și consultații medicale. Nu înțeleg de ce suntem numiți <clan>, <teroarea neagră> și de ce ni se atribuie infracțiuni ca proxenetism, tâlhării și trafic de droguri. Suntem o familie cu venituri mici, care își câștigă existența prin muncă. O parte din noi lucrăm la firma de salubrizare a orașului, alții muncesc sezonier. Eu am copii la școală și au rezultate bune la învățătură. Consideră că ce s-a relatat până acum despre noi este exagerat și eronat”, a declarat pentru Est News, Ion Călin.

Rromii vor ca ”rasiștii” să fie trași la răspundere!

La rândul său, șeful Partidei Rromilor – Sucursala Bârlad, admite că unii dintre reprezentanții comunității locale de rromi sunt certați cu legea și că au caziere extrem de ”bogate”. Însă, susține Răducanu, asta nu poate permite nimănui să caracterizeze de o asemenea manieră o comunitate întreagă. În consecință, el solicită autorităților locale să facă lumină în

"Daca omul e viu, sa vina in fata noastra"

Sorin Viorel Raducanu

acest caz și să ia măsuri inclusiv împotriva celor care prin intermediul rețelelor de socializare instigă la ură de rasă.

”Toate infracțiunile comise de către unii membri ai comunității noastre nu sunt caracteristice tuturor celor care formează această comunitate. Foarte mulți dintre ei sunt oameni care își văd de treabă lor și muncesc din greu ca să își asigure o bucată de pâine. Așa că, aștept ca organele de aplicare a legii să-și facă datoria, iar cei vinovați să suporte consecințele, în conformitate cu legislația în vigoare”, a mai spus Răducanu.

Cât despre ancheta poliției în acest caz, de la Biroul de Presă al IPJ Vaslui am fost informați că cercetările sunt în derulare: ”În ceea ce privește cetățeanul agresta în Piața centrală din Bârlad, a fost deschis un dosar de cercetare penală pentru comiterea infracțiunii de loviri sau alte violențe. Ancheta nu este încă finalizată”.

 

About Razvan Calin

4 comments

  1. Toleranta fata de fiintele negrecare comit infractiuni din Barlad trebuie sa fie zero!!!!!!
    Nu va convine plecati in India!

    • De ce vb asa? Cei care incalca legea sa plateasca, ca sunt (negre) fiintele, ca sunt albi e aceiasi lege pt toti, dar tu esti o rasista convinsa si ar trebui sa platesti ,tara noastra e romania aici ne-am nascut, aici locuim,si tot aici platim taxe. Rog autoritatile sa ia masuri. Va multumesc

      • Ba conteaza!!!

        hahaha lesin de ras!!! ce dracu de taxe platiti voi ???!!! aceasta etnie (tiganeasca) nu ”rroma” sunteti in mare majoritate o plaga in societatile in care parazitati…..

  2. Cum e asta consilier? Parca erau consilieri doar de la PSD, PNL si independentul Sarbu!

%d blogeri au apreciat: