Home » Administratie » Reacția neașteptată a primarului Boroș în fața ofertei făcută de artista Anda Varlam de a schimba fața Bârladului!

Reacția neașteptată a primarului Boroș în fața ofertei făcută de artista Anda Varlam de a schimba fața Bârladului!

Pentru prima dată în ultimii ani, mâna întinsă autorităților locale de către un simplu cetățean al Bârladului care vine cu o idee concretă de a pune umărul în mod constructiv la bunăstarea urbei, este primită cu ușa deschisă. Dumitru Boroș, primarul Bârladului s-a arătat interesat de mesajul tinerei artiste Anda Varlam, transmis prin intermediul cotidianului Est News, acela de a îmbunătăți, cu ajutorul artei murale, aspectul orașului.

anda-varlam-primar-borosMiercuri, 27 iulie, edilul-șef bârlădean s-a întâlnit în biroul său cu Anda Varlam pentru a afla mai multe despre inițiativa tinerei artiste. Aceasta i-a prezentat proiectul la care s-a gândit și pe care ar dori să-l pună în practică pictând pur și simplu din plăcere unele ziduri sau pereți ai clădirilor locuite sau dezafectate. Nu are nevoie decât de un minim de materiale – culori, o scară și bunăvoință.

„Ideea mi se pare foarte bună și am luat-o deja în calcul. Vom întocmi un proiect de hotărâre pe care-l vom supune votului consilierilor, poate chiar la sfârșitul lunii august. Este încurajator să constați că sunt tineri care se gândesc atât de frumos la orașul lor”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Reprezentanții Primăriei vor identifica în următoarea perioadă ziduri care ar putea fi puse în valoare. În cazul blocurilor, proprietarii vor trebui să-și dea acordul pentru ca fațada să fie pictată.

„A fost o primă întâlnire cu primarul orașului, în care i-am spus ce intenționez să fac. I-am prezentat proiectul meu, anda-varlam1inclusiv cel de promovare a stemei orașului, tot prin intermediul artei murale. Sper că vom continua discuția și că va avea finalitatea dorită. Orașul nostru are nevoie de mai multă culoare”, a spus Anda Varlam.

Estetica Bârladului are de suferit în ultimii ani și din cauza stării de degradare accentuată a clădirilor. Unele fațade ale blocurilor sunt tărcate pentru că fiecare proprietar și-a izolat și vopsit fațada aferentă apartamentului atunci când a avut bani și în ce culori a vrut. Unii au reușit să fie la unison iar fațada blocului să fie vopsită într-o singură culoare. Dar și așa, multicolore, tot arată mai bine decât unele blocuri cenușii, triste, deprimante, care nu au fost renovate niciodată.

Științific, s-a demonstrat efectul puternic al culorilor asupra psihicului uman și implicit asupra dispoziției și sănătății. Culorile deschise, pastelate, vii, creează bună dispoziție chiar și toamna și iarna, când lipsa soarelui este resimțită la nivelul psihicului. Presiunea apăsătoare declanșată de vibrația joasă a clădirilor și zidurilor deteriorate și terne este exact ceea ce nu le trebuie bârlădenilor care au destule probleme. (Mihaela NICULESCU)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: