Home » Social » Eveniment In Memoriam Constantin Teodorescu, organizat la Galeria „N. N. Tonitza”

Eveniment In Memoriam Constantin Teodorescu, organizat la Galeria „N. N. Tonitza”

Dacă nu ar fi plecat la ceruri, filantropul și omul de cultură bârlădean dr. Constantin Teodorescu ar fi împlinit vineri, 30 septembrie, 77 de ani. În memoria acestui Mecena al Bârladului, fundația culturală care îi poartă numele, condusă de Ana Sârbu, a organizat sâmbătă, 1 octombrie, o expoziție de pictură care îndeamnă la meditație.

expo-bruma-1Autorul celor 46 de lucrări grupate în expoziția dedicată doctorului Constantin Teodorescu este Lucian Brumă, un tânăr artist plastic cunoscut, din păcate, mai puțin la Bârlad, în orașul natal. Lucian Brumă este un tânăr pictor ca mulți alții pe care doctorul Constantin Teodorescu i-a încurajat organizându-le expoziții la Galeria „Nicolae Tonitza” din Bârlad.

Artistul plastic a ales ca temă a expoziției un obicei profund înrădăcinat în filosofia hindusă numit „Samādhi”, care a dat și titlul expoziției. Lucian Brumă este student în anul III la Pictură, absolvent al Facultății de Management și masterand în anul II la Pictură, în cadrul Academiei de Arte „George Enescu” din Iași, numărându-se printre studenții preferați ai marelui artist plastic Dragoș Pătrașcu.

Este a treia expoziție în care îmi prezint lucrările la Galeria «Nicolae Tonitza» și, în același timp, prima expoziție personală. Propun vizitatorilor o deconectare de realitate și o contemplare prin intermediul unui ansamblu liniar, o instalație liniară, care are semnificații la nivelul înțelegerii asociative a mesajului artistic. Alegerea abstracționismului ca limbaj vizual oferă diversitatea interpretativă privitorului, experiența estetică a individului fiind strâns legată de bagajul informațional, emoțional și cognitiv al acestuia”, a declarat Lucian Brumă.

Expoziția, care a fost deschisă de Ana Sârbu, președinta Fundației Culturale „Dr. Constantin Teodorescu”, a fost prezentată de criticul de artă Maria Bilașevschi, doctor în artă contemporană. După vernisarea expoziției inedite, inspirată de filosofia hindusă, concert -maestrul David Marcian a susținut un recital alături de pianista Alina Pavelescu, răspunzând invitației Fundației „dr. Constantin Teodorescu”, în calitatea lor de vechi colaboratori ai acesteia.

Nu am avut ocazia să vorbesc de foarte multe ori cu doctorul Teodorescu, dar în urma întâlnirilor pe care le-am avut cu acesta,david-marcian-la-expo-bruma mi-am dat seama că am în față o persoană deosebită, adâncă în gândire, pasionată de artă și cultură, un om motivat și luptător în același timp. Cred că doctorul Constantin Teodorescu a fost o șansă pentru Bârlad. E trist că ne-a părăsit așa de devreme”, a mărturisit pentru Est News concert-maestrul David Marcian.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3TgbcI3ywbs&w=560&h=315]

Doctorul Constantin Teodorescu, plecat dintre noi în urmă cu 5 ani, a fost uitat, din păcate, prea repede de comunitate și de cei care au condus în ultimii ani orașul. Tocmai el, care întotdeauna a evocat activitatea bârlădenilor care s-au implicat în viața orașului și pe care i-a omagiat prin editarea mai multor volume dedicate personalităților urbei. Prin donațiile pe care le-a oferit orașului nu a dorit altceva decât să lase viitoarelor generații o moștenire de o valoare inestimabilă, dovedind astfel că nu a fost doar un colecționar, ci un adevărat filantrop. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor