Home » Social » ”Mamă, ce mult te iubesc, mamă!” – ultimele cuvinte pe care le-a auzit Irina Honcu, femeia decedată în explozia misterioasă din Vaslui, de la băiețelul ei

”Mamă, ce mult te iubesc, mamă!” – ultimele cuvinte pe care le-a auzit Irina Honcu, femeia decedată în explozia misterioasă din Vaslui, de la băiețelul ei

de Daniel MICU

victima-explozie-cafea1

Tatiana Filip, femeia care a supraviețuit teribilei explozii (probabil a râșniței de cafea) de la începutul săptămânii, din Vaslui, spune că s-a născut a doua oară. Era singură cu gestionara în magazinul morții și nu înțelege ce anume ar fi putut produce deflagrația, în urma căreia Irina Honcu și-a pierdut viața, sfârtecată de bucățile de sticlă și plastic.

Aflată încă sub imperiul șocului, biata femeie își amintește că înainte de bubuitură cu doar câteva minute, fiul mai mic al Irinei, în vârstă de 5 ani, a intrat în magazin și i-a spus: “Mama, ce mult te iubesc, mamă!”.

Un timp, va purta rănile fizice suferite în ziua de 3 octombrie, când o explozie ale cărei cauze nu au fost deocamdată deslușite. Și pentru totdeauna, pe cele sufletești. Tatiana Filip este o femeie simplă, care a trecut printr-o cumpănă înfiorătoare, în magazinul-morții de pe strada 13 septembrie, din Vaslui. A simțit pe propria piele momentele cumplite despre care toată opinia publică vorbește în aceste zile.

Nu înțeleg ce s-a întâmplat! Eram la câțiva pași de tejgheaua după care se află doamna Irina. Băusem o cafea și voiam să iau o pâine. Aproape zilnic, când ieșeam de la muncă, mă opream pe la magazin, mai luam cele necesare pentru casă. Doamna ne mai servea pe datorie. Și acum, după concediu, chiar rămăsesem fără bani și am mers să iau o pâine pe datorie, pentru a doua zi, la muncă. O bubuitură puternică am auzit și totul s-a umplut de fum. Am dus mâna la cap, să mă apăr, dar am simțit cum mi se ia piele de pe mână. Au zburat cioburi, sticle, s-au spart neoanele de pe tavan, vitrinele. Nu știu cum s-a produs explozia asta, nu îmi dau seama de la ce. Magazinul nu e racordat la gaz, nu cred că doamna făcea cafea în acel moment. Ea mai încălzea apa uneori la un aparat pentru a prepara câte o ciocolată caldă, dar nu s-a mai întâmplat așa ceva. Nu am putut ajunge la ea, din cauza fumului gros. Am ieșit în ușă și am strigat după ajutor. Au venit pompierii. Au tăiat hainele de lucru de pe mine. Și vesta a fost străpunsă de cioburi și m-au rănit la burtă. Doamna Irina nu a putut fi salvată! Nu îmi vine să cred! Este o tragedie pentru familie, pentru noi toți, cei care am cunoscut-o și am iubit-o!”, povestește Tatiana.

Băiețelul de 5 ani, trimis de mamă acasă cu doar câteva minute înainte de explozie

Cu doar câteva minute înainte de deflagrație, fiul mai mic al Irinei a intrat vesel în magazin și a îmbrățișat-o: “Mama, ce mult te iubesc, mamă!”. Acestea au fostsupravietuitoare-explozie-cafea ultimele cuvinte pe care băiețelul în vârstă de 5 ani i le-a picurat în suflet mamei. “Este foarte dureros! Copilul și-a îmbrățișat mama pentru ultima dată! I-a spus că o iubește, iar ea l-a asigurat că în câteva minute vine după el în casă. Nu a mai apucat. Era o femeie extraordinară. De o viață locuim pe strada aceea. Suntem ca o familie. Ne ajuta de fiecare dată, ne dădea alimente pe datorie, avea încredere. Chiar ne întreba dacă avem pachet pentru a doua zi la muncă și ne dădea ce aveam nevoie. Copiilor le întindea câte oexplozie-rasnita4 bomboană, o prăjiturică. Era foarte atentă și toți o iubeam. Ne adunam la magazin seara, la sărbători, beam o cafea, un suc. Eram ca o mare familie. Cine ne mai spune o vorbă bună, acum?! Cine ne mai întinde o mână de ajutor?! Puține femei sunt ca doamna Irina. Avea o familie frumoasă, țineau unul la altul. Soțul era plecat de doi ani în Anglia, să strângă un bănuț. Celălalt băiat al lor este în clasa a noua și e foarte deștept, vrea să meargă la o facultate bună. Părinții se străduiau fiecare în dreptul lui să asigure totul băieților. Ea era fericită și spunea că urmează să vină acasă soțul, aveau planuri. Și uite, ce s-a întâmplat?! Mă doare sufletul! Dumnezeu să o ierte!”, a mai spus pentru Est News Tatiana.

Între timp, soțul Irinei Honcu a ajuns la Vaslui și împreună cu rudele pregătesc cele trebuincioase înmormântării. Cu toții sunt sfâșiați de durere și nu mai au lacrimi să plângă. Deși sperau să poată ridica de la Morgă cadavrul, până aseară, la închiderea ediției noastre, acest lucru nu fost posibil. Legiștii nu și-au încheiat misiunea.

Și pentru anchetatori este o anchetă dificilă și au cerut ajutorul experților pentru a verifica toate aparatele electrice din încăpere, inclusiv acea râșniță de cafea incriminată din start. Și ieri, criminaliștii, au mers la fața locului și au ridicat probe. Cu toții vor să afle cum s-a produs deflagrația.

About Simona Vasile